Termoramka??? brać czy nie?
Termoramka??? brać czy nie?
Witam jestem nowa i bardzo "zielona"w tematyce okna. Potrzebuje pilnie rozsadnej odpowiedzi. Zdecydowaliśmy sie z mężem na zakup okien plastikowych z "OKNOPLASTU" ,czy to dobry wybór?? I czy mamy inwestować w termoramkę??
Pomózcie w miare szybko..
A który to OKNOPLAST?
Witam
Oknoplast Kraków czy Oknoplast Rąbień?
Bo jest olbrzymia różnica.
P.S. Też jestem fanem Konopielki
Oknoplast Kraków czy Oknoplast Rąbień?
Bo jest olbrzymia różnica.
P.S. Też jestem fanem Konopielki
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
ciepła ramka tworzywowa TAK (rzeczywiscie mniejsze roszenie szyb w chłodne dni) termoramka stalowa NIE - sściema marketingowa Wprawdzie stalowa termormka przewodzi ok 5 razy gorzej ciepło jednak dalej przewodz - to jest ten sam rząd wsp przenikania ciepła a tworzywowa 2 rzędy mniejsze przewodnictwo
następny do tablicy proszę ..........
Zgadzam sie z Tobą - dziwię się takiej "markowej" firmie jak OKNOPLAST Kraków, że sprzedaje taaakie coś !!!komarko1 pisze:ciepła ramka tworzywowa TAK (rzeczywiscie mniejsze roszenie szyb w chłodne dni) termoramka stalowa NIE - sściema marketingowa Wprawdzie stalowa termormka przewodzi ok 5 razy gorzej ciepło jednak dalej przewodz - to jest ten sam rząd wsp przenikania ciepła a tworzywowa 2 rzędy mniejsze przewodnictwo
De facto najlepszą "ciepłą ramką" na dzień dzisiejszy jest SWISSPACER Saint-Gobain dostępny u prawie wszystkich producentów szyb zespolonych za wyjątkiem PRESS GLAS-u najlepsze parametru U liniowego !!!). Niestety, ale nie jest to panaceum na kondensację pary wodnej w strefie listwy przyszybowej - traci swoje właściwości od -8 max. -10 stopni C przy temp. +20 wewnątrz pomieszczenia. Ale...lepiej mieć wróbla w garści niż gołebia na dachu
Pozdro..
jawaryn 
Nie, nie prawda - 5 lat tak jak w przypadku aluminiowej. Gwarancja jest na SZCZELNOSC SZYBY ZESPOLONEJ I JAKOSC POWIERZCHNI SZKLA.DAREK 13 pisze:A ja słyszałem że szyby z termoramką mają krótszą gwarancję na roszczelnienie.
Czy to prawda?
Narra...
Uwaga: w.g nowych przepisów (chyba od 2002 roku) GWARANCJA jest tzw. dobrą wolą producenta - a więc w ogóle jej można nie udzielać lub samemu sterować jej długością w momencie fakturowania. Myślę, że im krótsza tym lepsza - taka jest zresztą tendencja na świecie. Realizacja warunków gwarancji to osobny temat - bardo ciekawy z drugiej strony.
jawaryn 
Termoramka
W kwestii formalnej: na szyby z Termoramką OKNOPLAST-Kraków udziela 10 letniej pisemnej gwarancji szczelności, o czym tworzywowcy mogą na razie tylko pomarzyć... (Nie trzeba być inżynierem, żeby czuć, że jednorodna ramka dystansowa ze stali nierdzewnej gięta w narożach solidniej spaja szyby niż łączone cztery kawałki tworzywa dodatkowo obklejone folią w celu uzyskania jakiejkolwiek przyczepności do szkła... No bez jaj!)
Nie będę już wnikał w różnicę pomiędzy ramką ze stali szlachetnej (nierdzewnej), która bez problemu spełnia normy na "ciepłą ramkę", a ramką ze stali ocynkowanej, która rzeczywiście jest rodzajem ściemy. To chyba raczej dla większości jest jasne.
Nie będę już wnikał w różnicę pomiędzy ramką ze stali szlachetnej (nierdzewnej), która bez problemu spełnia normy na "ciepłą ramkę", a ramką ze stali ocynkowanej, która rzeczywiście jest rodzajem ściemy. To chyba raczej dla większości jest jasne.
Pozdrowienia z Krakowa
I wszystko jasne
Droga Kaziukowa
Chyba nic nie mogę dodać już na temat termoramki. Szczerze mówiąc sam się trocę dowiedziałem. Co do OKNOPLASTU:
Kraków - TAK
Rąbień - NIE
Nie uzasadniam swej opini żeby nie wywoływać nowej dyskusji wszak pytanie było o termoramkę.
Chyba nic nie mogę dodać już na temat termoramki. Szczerze mówiąc sam się trocę dowiedziałem. Co do OKNOPLASTU:
Kraków - TAK
Rąbień - NIE
Nie uzasadniam swej opini żeby nie wywoływać nowej dyskusji wszak pytanie było o termoramkę.
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
Biorąc plastikową ramkę pozbyła się "PANI" darmowego niezawodnego urządzenia.
Każdy producent szyb z ramką metalową dorzuca je do okna GRATIS!
Nazywa się termohigrometrem i informuje kiedy najpoźniej musimy rozszczelnić okna i zacząć grzać, tym sygnałem jest pojawienie się rosy na dole okna przy zimnej ramce.
Aha to urządzenie ma wieczystą gwarancję.
Każdy producent szyb z ramką metalową dorzuca je do okna GRATIS!
Nazywa się termohigrometrem i informuje kiedy najpoźniej musimy rozszczelnić okna i zacząć grzać, tym sygnałem jest pojawienie się rosy na dole okna przy zimnej ramce.
Aha to urządzenie ma wieczystą gwarancję.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Re: Termoramka
[quote="Winman"(Nie trzeba być inżynierem, żeby czuć, że jednorodna ramka dystansowa ze stali nierdzewnej gięta w narożach solidniej spaja szyby niż łączone cztery kawałki tworzywa dodatkowo obklejone folią w celu uzyskania jakiejkolwiek przyczepności do szkła... No bez jaj!)
TO JAKAś TOTALNA BZDURA - chłopie co Ty tu wypisujesz ?! Obklejone folią to są szprosy a nie ramki dystansowe międzyszybowe !!!
Jeszcze 3 - 4 lata temu używaliście w swoich oknach ramek ciętych w szybach zespolonych - to nie ma żadnego wpływu na szczelność pakietu szybowego co pokazuje historia waszych okien.
Dlatego wprowadzono w fabrykach szyb zespolonych gięcie ramek bo się SZYBCIEJ (maszyna robi) i TANIEJ (też maszyna robi) produkuje.
I jeszcze jedno - ramka ze stali szlachetnej a ze stali ocynkowanej ma podobny U liniowy. Dlatego stosuje się min. stal szlachetną żeby wykluczyć w 100% KOROZJE a czego w przypadku ocynku się nie da ( szczególnie chodzi o strefę gięcia i cięcia). Rzeczywiście do momentu jak nie wymyślono ciepłych ramek tworzywowych stosowano edehl stal czy ocynkowaną.
Na dzień dzisiejszą NAJLEPSZA ciepłą ramką JEST SWISSPACER w skrócie SSP a nastepni w kolejce to TGi i TiS.
Czytaj więcej - najlepiej SWIAT SZKLA
Narra...
P.S. ... podziwiam krakusów za to, że potrafi drogo sprzedawać

TO JAKAś TOTALNA BZDURA - chłopie co Ty tu wypisujesz ?! Obklejone folią to są szprosy a nie ramki dystansowe międzyszybowe !!!
Jeszcze 3 - 4 lata temu używaliście w swoich oknach ramek ciętych w szybach zespolonych - to nie ma żadnego wpływu na szczelność pakietu szybowego co pokazuje historia waszych okien.
Dlatego wprowadzono w fabrykach szyb zespolonych gięcie ramek bo się SZYBCIEJ (maszyna robi) i TANIEJ (też maszyna robi) produkuje.
I jeszcze jedno - ramka ze stali szlachetnej a ze stali ocynkowanej ma podobny U liniowy. Dlatego stosuje się min. stal szlachetną żeby wykluczyć w 100% KOROZJE a czego w przypadku ocynku się nie da ( szczególnie chodzi o strefę gięcia i cięcia). Rzeczywiście do momentu jak nie wymyślono ciepłych ramek tworzywowych stosowano edehl stal czy ocynkowaną.
Na dzień dzisiejszą NAJLEPSZA ciepłą ramką JEST SWISSPACER w skrócie SSP a nastepni w kolejce to TGi i TiS.
Czytaj więcej - najlepiej SWIAT SZKLA
Narra...
P.S. ... podziwiam krakusów za to, że potrafi drogo sprzedawać
jawaryn 
Polecam KNMTG obejrzenie na żywo tej jednorodnej ramki, której jest fanem... zamiast czytać artykuły sponsorowane i reklamyKNMTG pisze: Obklejone folią to są szprosy a nie ramki dystansowe międzyszybowe !!!
Pozdrowienia z Krakowa
Parametrów nie oszukasz - popatrz w tabelki (zresztą sam wiesz doskonale o co chodzi).Winman pisze:Polecam KNMTG obejrzenie na żywo tej jednorodnej ramki, której jest fanem... zamiast czytać artykuły sponsorowane i reklamyKNMTG pisze: Obklejone folią to są szprosy a nie ramki dystansowe międzyszybowe !!!
jawaryn