Problem z upierdliwym klientem

wykonawca
Czytelnik
Czytelnik

Problem z upierdliwym klientem

Post autor: wykonawca »

Dwa lata temu klient zamowił u mnie oka. Podczas pomiaru zarządał sobie by okno było nieco mniejszych rozmarów, gdyz on później bedzie sobie robił od zewnatrz okiennice. Zlecenie zostało podpisane przez klienta, wraz z zawartymi wymiarami. Po czasie (pare miesiecy temu) przychodzi do mnie i mówi ze żada wymiany okien gdyż są za małe? Grozi mi sądem. Czy podpisane przez niego zlecenie to dowód, ze takie właśnie chciał okna?

oknoAD

Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

Podpisał sie pod tym to czym sie martwisz!!! Towar odebrał zapłacił także wszystko jest ok?
wykonawca
Czytelnik
Czytelnik

przysłał mi wezwanie przedsądowe do wymiany oknien lub zwrotu gotówki. Interesuje mnie aspekt prawny. Czy złożenie zamówienia, zaplata za okna jest jakoby "odbiorem roboty"? Wg logiki klienta to zawsze mógłby sobie coś zarządać, a później to kwestionować
pomocnik
Małomówny
Małomówny

Post autor: pomocnik »

U mnie klient podpisuje protokół odbioru. W miejscu uwagi wpisuje "bez uwag" albo ewentualne życzenia np. zostawić folie na oknach,
Jak po jakimś czasie zmieni zdanie to może mnie pocałować w d..
wykonawca
Czytelnik
Czytelnik

okna są mniejsze od wnęki bodajże 3 cm na stronę. To stary domek z "węgarkami".Nie wszędzie tak jest - od ogrodu są normalne, bo tam okiennic miało nie być, a tutaj tak jak chciał tak ma. Fakt że wygląda to trochę dziwnie, ale to jego sprawa. Zreszta to klient z gatunku "trudnych". Na wszystkim się zna, a o niczym nie wie. W piśmie tłumaczy się, ze on jest laikiem, a jak przy zamowieniu wydawał jasne dyspozycje. Nie wiem czy nie zatrudnic adwokata do sprawy.

Dla mnie to nauczka by w przypadkach jakiś wydziwnień wszystko kazać podpisywać.
Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

3 centymetry to nie problem Możesz mu sprzedać profil poszeżajacy i bedzie ok :P

MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

1.Kiedy podpisano umowę?
2.Kiedy był montaż
3.Kiedy stwierdził (na piśmie) że coś jest nie tak?

O ile dobrze pamiętam do 6 miesięcy klient może (ma czas) zgłosic że towar jest nie zgodny z zamówieniem. Z ZAMÓWIENIEM POD KTÓRYM SIĘ PODPISAŁ.
wykonawca
Czytelnik
Czytelnik

montaz był w kwietniu 2005 roku, zamówienie miesiąc wcześniej, a upomniał się w październiku
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Wezwanie przed sądowe do wymiany okien lub zwrotu gotówki
to zwykły straszak wymyślony przez R.P.K i PIH nie mający
żadnych skuyków prawnych następnym krokiem będzie przysłanie
wezwania o zgodę na sąd polubowny który nie obciąża finansowo
klienta na który nie musisz wyrazić zgody co bym doradzał i dopiero
wtedy jeżeli klient sobie życzy może założyć sprawę cywilną która
kosztuje i nie daje gwarancji wygrania i wtedy można
pomyśleć o adwokacie chyba że faktycznie masz coś na sumieniu .

pozdrawiam MAGGREGOR
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

dokładnie to ustawa z 2002r która obowiązywałą przed wejściem mówi o terminie 2 miesięcy (w szczególnym przypadku pół roku) tak wiec jeśli pomiędzy wystawionym protokołem odbioru czy zakończenia prac a pismem jakie skierował do ciebie klient minęło pół roku to sprawa wygrana bez adwokata - myślę ze gdyby doszło do skierowania na drogę sądową to wystarczy porada prawna (koszt około 50 -100 zł) wzięcie adwokata to kwota co najmniej 600 zł (stawka minimalna przy kwocie sporu do 5 tys zł)
podaj wiecej danych - myślę ze mogę pomóc
wykonawca
Czytelnik
Czytelnik

między wystawieniem faktury (protokołu nie spisywałem) a datą pierwszej reklamacji nie mineło pół roku (brakuje paru dni). Spór tyczy się trzech okien o wartości 2800 zł. Do pozostałych się nie czepia (zostały zrobione tak jak powinny, a nie wg wytycznych klienta - to dowód że klient mieszał przy wymiarach). Okna nie są za szerokie (100 cm), są do tego dwuskrzydłowe więc myślę że "geniusz" wpadł na to że jak będą szersze o te np. 8cm to będzie dobrze. We wnękach są wegarki wiec faktycznie powinny być szersze, ale on tak chciał. Odwoluje sie i twierdzac że podczas pomiaru mój pracownik na pytanie dlaczego są takie wąskie odpowiedział że "tak musi być". Taka sytuacja w ogóle nie miała miejsca. W podobnych sytuacjach wielu przedsiębiorców stara się jakos sie dogadać z klientem (czytaj: zrobić to co chce i miec święty spokój). Ja jestem gotowy wynająć adwokata i się z nim sądzić jeżeli tego chce, bo uważam że nie można pozwolić na takie chamstwo klientów. Jeżeli chce to niech jeszcze ponosi koszty adwokackie.
ODPOWIEDZ