dom pasywny
dom pasywny
Jakie wymogi powinny spełniać okna drewniane do domu pasywnego np wymiary elementów ?,szkło KW/m2 , uszczelki, okucia.farby gdzie takie informacje można znależć?
Ostatnio zmieniony wt maja 16, 2006 7:03 am przez Tadeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Tadeusz
-
lekomin
- Fachowiec

- Kontakt:
Re: dom pasywny
Generalnie w oknach pasywnych chodzi o to, żeby przez okno więcej energi wpadało do domu (energii słonecznej) niż z niego "wypadało". Oznacza to że okno musi mieć bardzo "przezroczystą" szybę, żeby nie hamować promieni słonecznych, i mieć bardzo niską przenikalność cieplną na poziomie U<0,8. Oznacza to, że profil musi mieć w granicach U=1,0 a szyba w okolicach 0,7 do 0,8. W przypadku profili są 2 sposoby dojścia do takich wskaźników: zwiększenie ilości komór i poszerzenie profilu, lub różne udziwnione nakładki ocieplające. Co do szyb też są 2 sposoby: jeden bardzo drogi to zastosowanie kryptonu zamiast argonu w szybie 4/16/4 z ciepłą ramką (cena takiej szyby około 250-300 zł za m2) lub szyba potrójna 4/12/4/12/4 z argonem (w cenie troszkę niższej).Tadeusz pisze:Jakie wymogi powinny spełniać okna drewniane do domu pasywnego np wymiary elementów ?,szkło KW/m2 , uszczelki, okucia.farby gdzie takie informacje można znależć?
My od czerwca będziemy mieli w ofercie Jezierski Exclusive, oparty o profil Schuco SI-82 idący tą pierwszą drogą: czyli profil skrzydła o szerokości 9 cm, 7 komór, 3 uszczelka. Exclusive to bardzo niska przenikalność cieplna i jednocześnie wyjątkowy i elegancki kształt..
Panowie mi konkretnie chodzi o okna drewniane i sposób ich wykonania? czy wystarczy włozyć w skrzydło okna drewnianego/euro/ szybę0,6-0,7W/m2K i to juz załatwi temat, drewniane ramiaki mają wspołcznnikWm2Kna poziomie 1,0 czy to mają być specjalnie pogrubione i poszerzone elementy aby obniżyć tą wartość do poziomu 0,8 kiedyś na targach spotkałem producenta kantówki okiennej drewnianej z wkładką z pianki / w niemczech/może to ktoś i unas robi?Tadeusz pisze:Jakie wymogi powinny spełniać okna drewniane do domu pasywnego np wymiary elementów ?,szkło KW/m2 , uszczelki, okucia.farby gdzie takie informacje można znależć?
Tadeusz
...taka kantówka ma 120 mm grubości - szyba 0,7. Całe okno ma też 0,7 !!! Była pewna firma w okolicy Radomska, która robiła przerób dla firmy niemieckiej. Dostarczali wszystko z Niemiec a nasi cięli , kleili , okuwali etc. pod nadzorem Niemców !!! Sprzedawali po 2000 euro okno w Niemczech - zbyt w każdym razie mieli. Od 1,5 roku nie wiem co się z tym wszystkim dzieje.Tadeusz pisze:Panowie mi konkretnie chodzi o okna drewniane i sposób ich wykonania? czy wystarczy włozyć w skrzydło okna drewnianego/euro/ szybę0,6-0,7W/m2K i to juz załatwi temat, drewniane ramiaki mają wspołcznnikWm2Kna poziomie 1,0 czy to mają być specjalnie pogrubione i poszerzone elementy aby obniżyć tą wartość do poziomu 0,8 kiedyś na targach spotkałem producenta kantówki okiennej drewnianej z wkładką z pianki / w niemczech/może to ktoś i unas robi?Tadeusz pisze:Jakie wymogi powinny spełniać okna drewniane do domu pasywnego np wymiary elementów ?,szkło KW/m2 , uszczelki, okucia.farby gdzie takie informacje można znależć?
Z tego co pamiętam to kantówkę z wkładem termoizolującym mają opatentowaną na terenie Niemiec !!!
Pozdro...
jawaryn 
Witam ponownie Tadeusz,
tak zwana kantówka okienna z wkładem termoizolacyjnym po raz pierwszy pokazała się w Polsce - o ile mnie pamięć nie zawodzi - w firmie FERNO. W moich i chyba nie tylko moich oczach był to po częśći poroniony pomysł. Niemcy stosunkowo szybko to zrozumieli i zaczeli obchodzić to poprzez pogrubienie kantówki okiennej - zamiast 68mm , jest to od 85mm do 92mm, zależnie od producenta - do tego dokłada się szybę o współczynniku 0,6 , i masz prawie okienko do domu pasywnego, przy którym Niemcy ci się nie doczepią.
Szczegółowe wymogi okien i drzwi do domów pasywnych zostały opracowane przez IFT Rosenheim i są odpłatnie dostępne - koszt tego opracowania to około 250 Euro.
W polsce jako pierwszy pokazał to na targach w 2005 roku URZĘDOWSKI - nazwa handlowa GALLUX, jest u niego na stronie.
Pozdrawiam
tak zwana kantówka okienna z wkładem termoizolacyjnym po raz pierwszy pokazała się w Polsce - o ile mnie pamięć nie zawodzi - w firmie FERNO. W moich i chyba nie tylko moich oczach był to po częśći poroniony pomysł. Niemcy stosunkowo szybko to zrozumieli i zaczeli obchodzić to poprzez pogrubienie kantówki okiennej - zamiast 68mm , jest to od 85mm do 92mm, zależnie od producenta - do tego dokłada się szybę o współczynniku 0,6 , i masz prawie okienko do domu pasywnego, przy którym Niemcy ci się nie doczepią.
Szczegółowe wymogi okien i drzwi do domów pasywnych zostały opracowane przez IFT Rosenheim i są odpłatnie dostępne - koszt tego opracowania to około 250 Euro.
W polsce jako pierwszy pokazał to na targach w 2005 roku URZĘDOWSKI - nazwa handlowa GALLUX, jest u niego na stronie.
Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
Sorrki, nie widziałem.finlandia pisze:JK - delikatnie sprostuję Twoje informacje - prototyp okna Galux pokazany byl po raz pierwszy w 2004r. w Norymberdze. Tam tez było okno o ramie 11cm, ale jak widzę ostatecznie nie weszło do szerszej dystrybucji.
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
JK, nie pisalem tego w celu podwazenia Twojej wiedzy - po prostu wiem bo widzialem i pisze to jako "zrodlo". Z reszta tamte okna to historia, a my zyjemy tym co mamy teraz w ofercie.
Czy Galux Oro (z szyba 0,5) spelnia wymagania produktu dla domu pasywnego? Nie wiem, ale na pewno ma dobra proporcje izolacyjnosci cieplnej szyby w relacji do ceny.
Z reszta - chyba nikt trzezwo myslacy nie buduje domu dla spelnienia teoretycznych wymogow, tylko po to, by byl to dom energooszczedny.
Czy Galux Oro (z szyba 0,5) spelnia wymagania produktu dla domu pasywnego? Nie wiem, ale na pewno ma dobra proporcje izolacyjnosci cieplnej szyby w relacji do ceny.
Z reszta - chyba nikt trzezwo myslacy nie buduje domu dla spelnienia teoretycznych wymogow, tylko po to, by byl to dom energooszczedny.