dom pasywny

Tadeusz
Małomówny
Małomówny

dom pasywny

Post autor: Tadeusz »

Jakie wymogi powinny spełniać okna drewniane do domu pasywnego np wymiary elementów ?,szkło KW/m2 , uszczelki, okucia.farby gdzie takie informacje można znależć?
Ostatnio zmieniony wt maja 16, 2006 7:03 am przez Tadeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Tadeusz

oknoAD

_kris_
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: _kris_ »

Cel uświęca środki a Cyryl Metody.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Re: dom pasywny

Post autor: lekomin »

Tadeusz pisze:Jakie wymogi powinny spełniać okna drewniane do domu pasywnego np wymiary elementów ?,szkło KW/m2 , uszczelki, okucia.farby gdzie takie informacje można znależć?
Generalnie w oknach pasywnych chodzi o to, żeby przez okno więcej energi wpadało do domu (energii słonecznej) niż z niego "wypadało". Oznacza to że okno musi mieć bardzo "przezroczystą" szybę, żeby nie hamować promieni słonecznych, i mieć bardzo niską przenikalność cieplną na poziomie U<0,8. Oznacza to, że profil musi mieć w granicach U=1,0 a szyba w okolicach 0,7 do 0,8. W przypadku profili są 2 sposoby dojścia do takich wskaźników: zwiększenie ilości komór i poszerzenie profilu, lub różne udziwnione nakładki ocieplające. Co do szyb też są 2 sposoby: jeden bardzo drogi to zastosowanie kryptonu zamiast argonu w szybie 4/16/4 z ciepłą ramką (cena takiej szyby około 250-300 zł za m2) lub szyba potrójna 4/12/4/12/4 z argonem (w cenie troszkę niższej).
My od czerwca będziemy mieli w ofercie Jezierski Exclusive, oparty o profil Schuco SI-82 idący tą pierwszą drogą: czyli profil skrzydła o szerokości 9 cm, 7 komór, 3 uszczelka. Exclusive to bardzo niska przenikalność cieplna i jednocześnie wyjątkowy i elegancki kształt..
Tadeusz
Małomówny
Małomówny

Post autor: Tadeusz »

Tadeusz pisze:Jakie wymogi powinny spełniać okna drewniane do domu pasywnego np wymiary elementów ?,szkło KW/m2 , uszczelki, okucia.farby gdzie takie informacje można znależć?
Panowie mi konkretnie chodzi o okna drewniane i sposób ich wykonania? czy wystarczy włozyć w skrzydło okna drewnianego/euro/ szybę0,6-0,7W/m2K i to juz załatwi temat, drewniane ramiaki mają wspołcznnikWm2Kna poziomie 1,0 czy to mają być specjalnie pogrubione i poszerzone elementy aby obniżyć tą wartość do poziomu 0,8 kiedyś na targach spotkałem producenta kantówki okiennej drewnianej z wkładką z pianki / w niemczech/może to ktoś i unas robi?
Tadeusz
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

U nas zobazysz to w Sokolce. Na Budmie juz sie pokazalo - wklad zakladam ze termizolacyjny - blizej nie zwrocilem uwagi, bo majac na scianie kilkanascie naroznikow trudno bylo w pospiesznym zwiedzaniu wybrac ten godny uwagi..
[/u]
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

Tadeusz pisze:
Panowie mi konkretnie chodzi o okna drewniane i sposób ich wykonania? czy wystarczy włozyć w skrzydło okna drewnianego/euro/ szybę0,6-0,7W/m2K i to juz załatwi temat, drewniane ramiaki mają wspołcznnikWm2Kna poziomie 1,0 czy to mają być specjalnie pogrubione i poszerzone elementy aby obniżyć tą wartość do poziomu 0,8 kiedyś na targach spotkałem producenta kantówki okiennej drewnianej z wkładką z pianki / w niemczech/może to ktoś i unas robi?
...taka kantówka ma 120 mm grubości - szyba 0,7. Całe okno ma też 0,7 !!! Była pewna firma w okolicy Radomska, która robiła przerób dla firmy niemieckiej. Dostarczali wszystko z Niemiec a nasi cięli , kleili , okuwali etc. pod nadzorem Niemców !!! Sprzedawali po 2000 euro okno w Niemczech - zbyt w każdym razie mieli. Od 1,5 roku nie wiem co się z tym wszystkim dzieje.

Z tego co pamiętam to kantówkę z wkładem termoizolującym mają opatentowaną na terenie Niemiec !!!

Pozdro...
jawaryn :)

JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

Witam ponownie Tadeusz,

tak zwana kantówka okienna z wkładem termoizolacyjnym po raz pierwszy pokazała się w Polsce - o ile mnie pamięć nie zawodzi - w firmie FERNO. W moich i chyba nie tylko moich oczach był to po częśći poroniony pomysł. Niemcy stosunkowo szybko to zrozumieli i zaczeli obchodzić to poprzez pogrubienie kantówki okiennej - zamiast 68mm , jest to od 85mm do 92mm, zależnie od producenta - do tego dokłada się szybę o współczynniku 0,6 , i masz prawie okienko do domu pasywnego, przy którym Niemcy ci się nie doczepią.

Szczegółowe wymogi okien i drzwi do domów pasywnych zostały opracowane przez IFT Rosenheim i są odpłatnie dostępne - koszt tego opracowania to około 250 Euro.

W polsce jako pierwszy pokazał to na targach w 2005 roku URZĘDOWSKI - nazwa handlowa GALLUX, jest u niego na stronie.

Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

JK - delikatnie sprostuję Twoje informacje - prototyp okna Galux pokazany byl po raz pierwszy w 2004r. w Norymberdze. Tam tez było okno o ramie 11cm, ale jak widzę ostatecznie nie weszło do szerszej dystrybucji.
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

finlandia pisze:JK - delikatnie sprostuję Twoje informacje - prototyp okna Galux pokazany byl po raz pierwszy w 2004r. w Norymberdze. Tam tez było okno o ramie 11cm, ale jak widzę ostatecznie nie weszło do szerszej dystrybucji.
Sorrki, nie widziałem.
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

JK, nie pisalem tego w celu podwazenia Twojej wiedzy - po prostu wiem bo widzialem i pisze to jako "zrodlo". Z reszta tamte okna to historia, a my zyjemy tym co mamy teraz w ofercie.
Czy Galux Oro (z szyba 0,5) spelnia wymagania produktu dla domu pasywnego? Nie wiem, ale na pewno ma dobra proporcje izolacyjnosci cieplnej szyby w relacji do ceny.
Z reszta - chyba nikt trzezwo myslacy nie buduje domu dla spelnienia teoretycznych wymogow, tylko po to, by byl to dom energooszczedny.
ODPOWIEDZ