Marża

pm
Czytelnik
Czytelnik

Marża

Post autor: pm »

Witam.

Czy ktoś ma chęć podzielić się informacją, jaką marżę stosuje przy sprzedaży okien...?

oknoAD

pm
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: pm »

Dziękuję za wypowiedź, Tanatos.
Jestem tego samego zdania, utwierdziłeś mnie w tym co robię.
Pozdrawiam
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Moim zdaniem marża powinna być maksymalnie wysoka a to maksymalnie trzeba sobie wypracować na początku 10 % dla
początkującego chandlowca który wcześniej był wózkowym
w magazynie okien to dużo ale dla kupca który zna swoją wartość
i płaci gotówką odbiera przyzwoite ilości nie działki jak daler na gramy
,marża nie powinna być mniejsza niż 20
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Sytuacja na rynku zmieniła się w kierunku spadku popytu, pracownicy wywierają presję na wzrost płac, wiele naszych stałych kosztów jest wyższych niż w poprzednich latach. Naszą odpowiedzią musi być zwiększenie marży.
Cena końcowa dla klienta musi rosnąć, dla przykładu w Łodzi następuje zanik konkurencji, tzn. likwidują się, od dwóch, lat mniejsze i wieksze firmy okienne. W innych branżach prawdopodobnie zarobią więcej. Mniejsza konkurencja pozwala szybciej podnsić ceny.

No ale powstała też jedna nowa......:)
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Gość!
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gość! »

Kochani! Jak czytam te wypowiedzi to jestem zazenowany ich poziomem.
Po piewsze marży sieraczej nie stosuje, tyko sie ją uzyskuje. Po drugie jak może w Łodzi wystepować "zanik konkurencji". Co to znaczy?
A już zdanie ze "mniejsza konkurencja pozwala szybciej podnosić ceny" wydaje się że jest stwierdzeniem jakiegos wybitnego, swiatowej sławy ekonomisty z Koziej Wólki. I jest jeszcze tutaj wiele "fachowych opinii" na temat ekonomicznych aspektów prowadzenia biznesu w tej branzy, które pozostawiam bez komentaza.
jurek2591
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jurek2591 »

duzo zalezy od klienteli, budynku , w ktorym sie montuje, rodzaju oferowanego produktu. Bogata klientela, dom za pol miliona wzwyz -wyzsza marza, ale i o wiele wyzsze wymagania, mieszkanie rencisty w bloku dziesieciopietrowym- inne podejscie. Oczywiscie jakosc tez powinna byc zachowana. Mysle, ze ponizej 20% jest to juz wegetacja. Krotko mowiac dostosowac sie do sytuacji (handlowac). Towar jest wart tyle ile klient placi.
Trzeba tez umiec zrezygnowac z nieciekawego kontraktu, zostawiajac go tym, ktorzy potem padną na ryjek i opuszczą rynek.

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Zanik konkurencji oznacza że różni Goście zabierają swoje zabawki i szukają nowej piaskownicy w Koziej Wólce. Miasto zostawiając do robienia interesów takim którzy wiedzą jak to robić.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Ile % i od jakiej ceny !

Czy 20 % narzut do ceny hurtowej to to samo co 20% rabatu od katalogu ? i w jakim segmencie rynku liczycie swoje marże ?

Może lepiej podajcie konkretne wartości , bo jeżeli na 034 nie zostanie przynajmniej 100 zł to szkoda ruszać d.... z fotela !
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Ja staram się zachować dla siebie 15% z rabatu na poziomie 50%. Przy sprzedazy na 7% zatrzymania dla siebie 10-% skutkuje tym, ze producentowi płacę wiecej niz biore od klienta. Mimo ze niezle stoje ze srodkami to jednak nie lubie takiej sytuacji.
dealerokien
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dealerokien »

Widzisz finlandia i to jest właśnie cały problem tej branży, że często płacąc za towat z Vatem 22% a sprzedając z Vatem 7% sprzedajesz taniej niż kupujesz. A to w całej budowlance dotyczy niestety okniarzy bo czy glazurnik kupi mi glazurę i zamontuje na 7%, najcześciej nie zobacze rzadnej faktury. Głupio o sobie tak mysleć ale chyba idiotami jesteśmy... Jak widzę o34 w profilu 5k za 500 brutto to nóż mi sie otwiera czy okniarze nie moga jak inni godnie pracować i godnie zarabiać tylko jada z cen byle sprzedać jakby wszyscy ceny trzymali byłoby lepiej dla branży

pozdrawiam
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

finlandia czytam twoje wyliczenia i za czorta nie mogę załapać o co
chodzi
"15% z rabatu na poziomie 50% przy sprzedaży na 7% zatrzymania dla siebie 10% "
to tak jak byś wlazł na gruszkę trząsł pietruszkę a cebula by leciała
ale jak by nie patrzeć to wydaje mi się że wymęczyłeś 30% marży .

pozdrawiam MAGGREGOR
dealerokien
Czytelnik
Czytelnik

Maggregor prosze pokaż mi firmę króra na sprzedazy okna w kwotach netto wyciąga 30%, jak okno u nas w łódzkim 5-komorowe (nasza konkurencja) netto kosztuje dla klienta 483,19 (brutto 517) czyli cena od producenta musiałaby być 338,23 netto na o34 kto ci tak sprzeda okno chyba ci z chińskim profilem. Dla mnie to głupota wszysty tak obnizają cenę ze nikt nie moze na tym zarobić, spożywcze maja większą marzę niż okniaże, ja znam firme która na o34 brała 30 zł netto jak z tego przezyć chyba że ktoś sprzedaje 20 szt dziennie przez okrągły rok.

Ludzie zacznijmy walczyc o normalną cenę!

Podajcie za ile sprzedajecie o34 profil 5k szyba 1,0 cena netto :roll:
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Wychodzi jakieś 635 zł netto oczywiście , choć częściej sprzedajemy droższe okna po 698 zł netto . Na większą inwestycję zamiast rabatu damy parapet zewnętrzny gratis jeżeli klijent zamówi z montażem lub wymianą .
dealerokien
Czytelnik
Czytelnik

Dziekuję za odpowiedz
U nas podobnie jak u Szerszela 640 netto

Czekam na dalsze odpowiedzi
Pozdrawiam
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

dealerokien jeżeli kupisz 034 za 338zl a sprzedaż za 483 zł to marża
według mnie wniesie 43% .

pozdrawiam MAGGREGOR
pomocnik
Małomówny
Małomówny

Post autor: pomocnik »

Ja stosuję marże dla indywidualnego 30 - 35%
Nie ma sensu sprzedawać O34, jeśli zostaje mniej niż 100 zł netto.
plus jakieś drobne z montażu i parapetu :)

Ale to co robią niektórzy to chore - byle sprzedać :evil:
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

maggregor pisze:dealerokien jeżeli kupisz 034 za 338zl a sprzedaż za 483 zł to marża
według mnie wniesie 43% .

pozdrawiam MAGGREGOR
maggregor,

takie małe sprostowanie. 43% wyniesie narzut. Marża wyniesie 30 %.
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
dealerokien
Czytelnik
Czytelnik

dzięki JK właśnie jakoś ciężko było mi się odnaleźć o co mu chodzi!
ODPOWIEDZ