PROGRAMY do wyceny stolarki

miro
Czytelnik
Czytelnik

PROGRAMY do wyceny stolarki

Post autor: miro »

Witam. Czy ktoś mógłby doradzić jakiś dobry program do wyceny stolarki? Szukam czegoś prostego w obsłudze i w przystepnej cenie (nie chodzi mi o program za kilka tysięcy euro). Szukam raczej prostego kalkulatora. Jakich programów używacie? Jakie macie o nich opinie, zastrzeżenia? Ostatnio testuję demo programu okna2000. Niby jest ok, ale juz napotkałem w nim kilka błędów, które niespodziewanie przerywają jego pracę. Ponadto przeraża mnie trochę wizja wdrażania cenników do niego. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i porady. Pozdrawiam.

oknoAD

k-2
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: k-2 »

Ja używam programu expressOKNO - prosty, "chodzi" zaróno pod WIN 98 jak i pod XP, przyjazny interfejs, przyjazny dla portfela.

Wcześniej używałem Winkhausa, ale doprowadzał mnie do szewskiej psji.

Ale nie unikniesz mozolnego wklepywania cennika do programu wyceny :) (nie ma takiej możliwości żaden ze znanych mi "niezależnych" programów)

Powodzenia - :D
TADZIU
Czytelnik
Czytelnik

Programy.

Post autor: TADZIU »

Polecam starego i sprawdzonego Stalcad-a, obecnie w wersji 12.
Wyceny generuje na podstawie realnych kosztów produkcji lub z cenników rastrowych przypisanych do odpowiednich schematów okien.
Uwzględnia również dopłaty za kolor, szkło, szprosy, łączniki, parapety oraz inne niezbędne składniki ceny okna wraz z dostawą montażem itd.

Co do wklepywania cenników, uważam że tego nie unikniesz.
Nie znam programu który posiadał by już gotowe cenniki.
Cennik i tak musisz zrobić sam w oparciu o swoje indywidualne koszty produkcji, bądz zakupu okien.
Z moich obserwacji wynika, że wielu użytkowników nie wykorzystuje w pełni wszystkich funkcji posiadanych programów.
W większości programów funkcje te dostepne są tylko w wersjach dla producentów okien. Jedenak po odpowiednim skonfigurowaniu producent może udostępnić dane technologiczne wraz z cennikiem dla sprzedawcy lub dealer-a w formie programu wyłącznie handlowego.
Powinieneś zapytać swojego dostawcę o taki program.
Producenci z reguły udostepniaja swoim dealer-rom programy do wyceny i sprzedarzy okien.
Niestety, w dalszym ciągu brak jest na rynku programu który uwzględniał by potrzeby producenta okien oraz jego dealer-ów.

Obecnie testuję kilka nowosci. Niestety, programy do produkcji okien nie uwzgledniają w pełni specyfiki i potrzeb handlu, oraz programy tylko do wyceny okien są całkowicie nieprzydatenie dla producentów okien.

Pozdrawiam
Tadziu
Bartosz Zawarski
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Bartosz Zawarski »

Skontaktuj się z ludzmi z Winkhausa mają program darmowy
miro
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: miro »

Dziękuję za odpowiedzi. Czy Winkhaus nie jest przypadkiem tylko dla firm robišcych na ich okuciach. Firma dla której poszukuję programu produkuje wyłšcznie na ROTO. Czy w takiej sytuacji jest możliwoœć zakupu tego programu?
bartosz72
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bartosz72 »

miro pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Czy Winkhaus nie jest przypadkiem tylko dla firm robišcych na ich okuciach. Firma dla której poszukuję programu produkuje wyłšcznie na ROTO. Czy w takiej sytuacji jest możliwo�ć zakupu tego programu?
Program możesz ściągnąć z ich strony. Natomiast pracując na roto nie wprowadzisz innych okuć, a oni ci tego nie zaserwisują.

Piotrk
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: Piotrk »

ale na EASY-WIN to tylko ja umiem :)
ODPOWIEDZ