PROGRAMY do wyceny stolarki
PROGRAMY do wyceny stolarki
Witam. Czy ktoś mógłby doradzić jakiś dobry program do wyceny stolarki? Szukam czegoś prostego w obsłudze i w przystepnej cenie (nie chodzi mi o program za kilka tysięcy euro). Szukam raczej prostego kalkulatora. Jakich programów używacie? Jakie macie o nich opinie, zastrzeżenia? Ostatnio testuję demo programu okna2000. Niby jest ok, ale juz napotkałem w nim kilka błędów, które niespodziewanie przerywają jego pracę. Ponadto przeraża mnie trochę wizja wdrażania cenników do niego. Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i porady. Pozdrawiam.
Ja używam programu expressOKNO - prosty, "chodzi" zaróno pod WIN 98 jak i pod XP, przyjazny interfejs, przyjazny dla portfela.
Wcześniej używałem Winkhausa, ale doprowadzał mnie do szewskiej psji.
Ale nie unikniesz mozolnego wklepywania cennika do programu wyceny
(nie ma takiej możliwości żaden ze znanych mi "niezależnych" programów)
Powodzenia -
Wcześniej używałem Winkhausa, ale doprowadzał mnie do szewskiej psji.
Ale nie unikniesz mozolnego wklepywania cennika do programu wyceny
Powodzenia -
Programy.
Polecam starego i sprawdzonego Stalcad-a, obecnie w wersji 12.
Wyceny generuje na podstawie realnych kosztów produkcji lub z cenników rastrowych przypisanych do odpowiednich schematów okien.
Uwzględnia również dopłaty za kolor, szkło, szprosy, łączniki, parapety oraz inne niezbędne składniki ceny okna wraz z dostawą montażem itd.
Co do wklepywania cenników, uważam że tego nie unikniesz.
Nie znam programu który posiadał by już gotowe cenniki.
Cennik i tak musisz zrobić sam w oparciu o swoje indywidualne koszty produkcji, bądz zakupu okien.
Z moich obserwacji wynika, że wielu użytkowników nie wykorzystuje w pełni wszystkich funkcji posiadanych programów.
W większości programów funkcje te dostepne są tylko w wersjach dla producentów okien. Jedenak po odpowiednim skonfigurowaniu producent może udostępnić dane technologiczne wraz z cennikiem dla sprzedawcy lub dealer-a w formie programu wyłącznie handlowego.
Powinieneś zapytać swojego dostawcę o taki program.
Producenci z reguły udostepniaja swoim dealer-rom programy do wyceny i sprzedarzy okien.
Niestety, w dalszym ciągu brak jest na rynku programu który uwzględniał by potrzeby producenta okien oraz jego dealer-ów.
Obecnie testuję kilka nowosci. Niestety, programy do produkcji okien nie uwzgledniają w pełni specyfiki i potrzeb handlu, oraz programy tylko do wyceny okien są całkowicie nieprzydatenie dla producentów okien.
Pozdrawiam
Tadziu
Wyceny generuje na podstawie realnych kosztów produkcji lub z cenników rastrowych przypisanych do odpowiednich schematów okien.
Uwzględnia również dopłaty za kolor, szkło, szprosy, łączniki, parapety oraz inne niezbędne składniki ceny okna wraz z dostawą montażem itd.
Co do wklepywania cenników, uważam że tego nie unikniesz.
Nie znam programu który posiadał by już gotowe cenniki.
Cennik i tak musisz zrobić sam w oparciu o swoje indywidualne koszty produkcji, bądz zakupu okien.
Z moich obserwacji wynika, że wielu użytkowników nie wykorzystuje w pełni wszystkich funkcji posiadanych programów.
W większości programów funkcje te dostepne są tylko w wersjach dla producentów okien. Jedenak po odpowiednim skonfigurowaniu producent może udostępnić dane technologiczne wraz z cennikiem dla sprzedawcy lub dealer-a w formie programu wyłącznie handlowego.
Powinieneś zapytać swojego dostawcę o taki program.
Producenci z reguły udostepniaja swoim dealer-rom programy do wyceny i sprzedarzy okien.
Niestety, w dalszym ciągu brak jest na rynku programu który uwzględniał by potrzeby producenta okien oraz jego dealer-ów.
Obecnie testuję kilka nowosci. Niestety, programy do produkcji okien nie uwzgledniają w pełni specyfiki i potrzeb handlu, oraz programy tylko do wyceny okien są całkowicie nieprzydatenie dla producentów okien.
Pozdrawiam
Tadziu
-
Bartosz Zawarski
- Czytelnik

Program możesz ściągnąć z ich strony. Natomiast pracując na roto nie wprowadzisz innych okuć, a oni ci tego nie zaserwisują.miro pisze:Dziękuję za odpowiedzi. Czy Winkhaus nie jest przypadkiem tylko dla firm robišcych na ich okuciach. Firma dla której poszukuję programu produkuje wyłšcznie na ROTO. Czy w takiej sytuacji jest możliwo�ć zakupu tego programu?