Jaka wielkośc produkcji?

wolsu6
Czytelnik
Czytelnik

Jaka wielkośc produkcji?

Post autor: wolsu6 »

Witam wszystkich. Zastanawia mnie jaka może być dzienna norma produkcyjna prz 25osobowej załodze na jedną osimiogodzinną zmiane.
wolus6

oknoAD

lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Produkcji czego? Może zapałek? Tylko czym... Scyzorykiem?
wolsu6
Czytelnik
Czytelnik

A czego dotyczy to forum????? Okien Pcv.
wolus6
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Wolsu powinieneś podać wiecej informacji aby ktoś zasugerował ci wielkość produkcji :
25 osób to przy wyrobnicy maszynach czy łacznie z transportem ,sprzątaczką i jaśnie DYREKTOREM (prezesem , właścicielem .... itp)
Jaki profil , na jakich okuciach i jakie maszyny (zgrzewarki jedno czy czterogłowicowe, liczymy bakusem czy organizacja i sterowanie komuterkiem itp)
Jak te dane wprowadzisz pewno uzyskasz oczekiwane wyniki (i podaj ile tych zgrzewarek masz - jedną na 25 osób czy 3 linie z czterogłowicowymi)
wolsu6
Czytelnik
Czytelnik

25 osób na linii prod lącznie z budową drzwi i rolet
2piły
2 zgrzewarki dwugłowicowe
1 automat 4głowicowa+czyszczarka
profil Gealan okucia Roto
Zastanawiam sie czy możliwe jest osiągnięcie 100 jednostek(szyb) na zmiane
wolus6
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

jeśli będą skłądali rolety i drzwi to nie będzie czasu na okna
Oczywiście można być firma uniwersalną (dołączyłbym jeszcze gęcie i produkcję parapetów i roletek materiałowych a siegając dalej produkcję piany montazowej, zaprawy itp) ale rozsądniej skupić się na rzetelnym produkowaniu jednego wyrobu. Zakładane przez ciebie 2000-2500 jednostek miesiecznie nie jest wielkością rekordową - natomiast musisz mieć gdzie to sprzedać!!!

michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

niekoniecznie nie będą mieli czasu. przy odpowiedniej optymalizacji produkcji powinno wszystko iść jak po maśle tylko nie wiem czy dobrym pomysłem są rolety. myślę że duzi producenci zrobią to na tyle tanio ze samemu produkować nie będzie się opłacało
wolsu6
Czytelnik
Czytelnik

Otóż jestem pracownikiem w takiej firmie. Jest to firma z kapitałem niemieckim i 90% produkcji trafia do NIemiec. Problem w tym że nasze szefostwo ciągle kombinuje jak zwiększyć norme. Obecnie to ok 2700 jednostek 500 rolet i 80 drzwi. Jestem ciekaw jak to sie ma do innych firm w branży? Ile w tym zależy od maszyn a ile od organizacji pracy?
wolus6
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ZNAWCA »

z 5 ciu chłopaków z parkiem piła dwugłowicowa, zgrzewarka dwugłowcowa i resta podstawowe maszyny można wyciągnać ok. 50 jenostek na zmiane. W tym czasie rozładowuja profile sładuja wykonane okna itd..
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

wolsu6 pisze:Otóż jestem pracownikiem w takiej firmie. Jest to firma z kapitałem niemieckim i 90% produkcji trafia do NIemiec. Problem w tym że nasze szefostwo ciągle kombinuje jak zwiększyć norme. Obecnie to ok 2700 jednostek 500 rolet i 80 drzwi. Jestem ciekaw jak to sie ma do innych firm w branży? Ile w tym zależy od maszyn a ile od organizacji pracy?
...to bardzo dobra wydajność :!:
jawaryn :)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Puścicie pare bubli to przestaną myśleć o wzroście wydajności. Polacy wszystko robią zbyt starannie i normą jest ciągniecię wydajności w górę aż do momentu kiedy jakość jest ok.

Ok dla niemca = dla polaka bubel

Przestań się starać jak to my polacy mamy we krwi i zacznij szanować prace. Pracuj powoli starczy na dłużej.
Pracujesz wolniej nabijasz sobie kase, pracując szybciej nabijasz kase niemcowi.
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

tak. przestan sie starac i szanuj prace. a najlepiej ustaw sie po zasilek. wtedy nie trzeba wogole pracowac na niemca. a co bedzie sie stawial ze swoimi euro.
wolsu6
Czytelnik
Czytelnik

Mnie ineresuje tylko ile z tych euro trafi do mojej kieszeni.A z wydajnością to jest tak że przy stawce godzinowej robi się normę od której zależy niemała premia więc siłą rzeczy ludzie starają sie robić jak najwięcej.
wolus6
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

wolsu6 pisze:Mnie ineresuje tylko ile z tych euro trafi do mojej kieszeni.A z wydajnością to jest tak że przy stawce godzinowej robi się normę od której zależy niemała premia więc siłą rzeczy ludzie starają sie robić jak najwięcej.
No właśnie i na to zdanie czekałem.
Ludzie na zachodzie zawsze rozliczają prace na godziny. Premie dają bo nie wierzą w zaangażowanie polaków. Olej premie jak mają zamówienia to podniosą wam stawkę. Jak spadnie wydajność to będą szukać przyczyn spadku może spadek wydajności wynika ze zmęczenia załogi. Tak pomyślą jak zaczniecie szanować pracę. To znaczy że trzeba wam poprawić warunki pracy. Kupić lepsze maszyny, wprowadzić dodatkowe przerwy lub posiłek gratis zrobić coś by poprawić wam humory i przywrócić wydajność i dotrzymać zobowiązań których presja jest nie do zniesienia dla zmęczonego prezesa.

Zwalniać będą wtedy jak nie będą mieli roboty. Nie ważne jak dobrze tam pracujesz i jak długo dla nich pracujesz, podziękują ci z dnia na dzień. Jesteś tam bo jesteś potrzebny i nie pozostaniesz tam ani chwili dłużej.

Szanuj robote to znaczy tak jak w seksie powoli, długo, dużo pieszczot = szanujesz swoją partnerkę. Szybko, krótko, bez pieszczot = chyba już ci na niej nie zależy.
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

DAREK 13 pisze:
wolsu6 pisze: Szanuj robote to znaczy tak jak w seksie powoli, długo, dużo pieszczot = szanujesz swoją partnerkę. Szybko, krótko, bez pieszczot = chyba już ci na niej nie zależy.

:oops: naprawde?? oj daruś daruś :-D
ODPOWIEDZ