Jaka wielkośc produkcji?
Jaka wielkośc produkcji?
Witam wszystkich. Zastanawia mnie jaka może być dzienna norma produkcyjna prz 25osobowej załodze na jedną osimiogodzinną zmiane.
wolus6
Wolsu powinieneś podać wiecej informacji aby ktoś zasugerował ci wielkość produkcji :
25 osób to przy wyrobnicy maszynach czy łacznie z transportem ,sprzątaczką i jaśnie DYREKTOREM (prezesem , właścicielem .... itp)
Jaki profil , na jakich okuciach i jakie maszyny (zgrzewarki jedno czy czterogłowicowe, liczymy bakusem czy organizacja i sterowanie komuterkiem itp)
Jak te dane wprowadzisz pewno uzyskasz oczekiwane wyniki (i podaj ile tych zgrzewarek masz - jedną na 25 osób czy 3 linie z czterogłowicowymi)
25 osób to przy wyrobnicy maszynach czy łacznie z transportem ,sprzątaczką i jaśnie DYREKTOREM (prezesem , właścicielem .... itp)
Jaki profil , na jakich okuciach i jakie maszyny (zgrzewarki jedno czy czterogłowicowe, liczymy bakusem czy organizacja i sterowanie komuterkiem itp)
Jak te dane wprowadzisz pewno uzyskasz oczekiwane wyniki (i podaj ile tych zgrzewarek masz - jedną na 25 osób czy 3 linie z czterogłowicowymi)
jeśli będą skłądali rolety i drzwi to nie będzie czasu na okna
Oczywiście można być firma uniwersalną (dołączyłbym jeszcze gęcie i produkcję parapetów i roletek materiałowych a siegając dalej produkcję piany montazowej, zaprawy itp) ale rozsądniej skupić się na rzetelnym produkowaniu jednego wyrobu. Zakładane przez ciebie 2000-2500 jednostek miesiecznie nie jest wielkością rekordową - natomiast musisz mieć gdzie to sprzedać!!!
Oczywiście można być firma uniwersalną (dołączyłbym jeszcze gęcie i produkcję parapetów i roletek materiałowych a siegając dalej produkcję piany montazowej, zaprawy itp) ale rozsądniej skupić się na rzetelnym produkowaniu jednego wyrobu. Zakładane przez ciebie 2000-2500 jednostek miesiecznie nie jest wielkością rekordową - natomiast musisz mieć gdzie to sprzedać!!!
Otóż jestem pracownikiem w takiej firmie. Jest to firma z kapitałem niemieckim i 90% produkcji trafia do NIemiec. Problem w tym że nasze szefostwo ciągle kombinuje jak zwiększyć norme. Obecnie to ok 2700 jednostek 500 rolet i 80 drzwi. Jestem ciekaw jak to sie ma do innych firm w branży? Ile w tym zależy od maszyn a ile od organizacji pracy?
wolus6
...to bardzo dobra wydajnośćwolsu6 pisze:Otóż jestem pracownikiem w takiej firmie. Jest to firma z kapitałem niemieckim i 90% produkcji trafia do NIemiec. Problem w tym że nasze szefostwo ciągle kombinuje jak zwiększyć norme. Obecnie to ok 2700 jednostek 500 rolet i 80 drzwi. Jestem ciekaw jak to sie ma do innych firm w branży? Ile w tym zależy od maszyn a ile od organizacji pracy?
jawaryn 
Puścicie pare bubli to przestaną myśleć o wzroście wydajności. Polacy wszystko robią zbyt starannie i normą jest ciągniecię wydajności w górę aż do momentu kiedy jakość jest ok.
Ok dla niemca = dla polaka bubel
Przestań się starać jak to my polacy mamy we krwi i zacznij szanować prace. Pracuj powoli starczy na dłużej.
Pracujesz wolniej nabijasz sobie kase, pracując szybciej nabijasz kase niemcowi.
Ok dla niemca = dla polaka bubel
Przestań się starać jak to my polacy mamy we krwi i zacznij szanować prace. Pracuj powoli starczy na dłużej.
Pracujesz wolniej nabijasz sobie kase, pracując szybciej nabijasz kase niemcowi.
No właśnie i na to zdanie czekałem.wolsu6 pisze:Mnie ineresuje tylko ile z tych euro trafi do mojej kieszeni.A z wydajnością to jest tak że przy stawce godzinowej robi się normę od której zależy niemała premia więc siłą rzeczy ludzie starają sie robić jak najwięcej.
Ludzie na zachodzie zawsze rozliczają prace na godziny. Premie dają bo nie wierzą w zaangażowanie polaków. Olej premie jak mają zamówienia to podniosą wam stawkę. Jak spadnie wydajność to będą szukać przyczyn spadku może spadek wydajności wynika ze zmęczenia załogi. Tak pomyślą jak zaczniecie szanować pracę. To znaczy że trzeba wam poprawić warunki pracy. Kupić lepsze maszyny, wprowadzić dodatkowe przerwy lub posiłek gratis zrobić coś by poprawić wam humory i przywrócić wydajność i dotrzymać zobowiązań których presja jest nie do zniesienia dla zmęczonego prezesa.
Zwalniać będą wtedy jak nie będą mieli roboty. Nie ważne jak dobrze tam pracujesz i jak długo dla nich pracujesz, podziękują ci z dnia na dzień. Jesteś tam bo jesteś potrzebny i nie pozostaniesz tam ani chwili dłużej.
Szanuj robote to znaczy tak jak w seksie powoli, długo, dużo pieszczot = szanujesz swoją partnerkę. Szybko, krótko, bez pieszczot = chyba już ci na niej nie zależy.