Nagminne wyjazdy pracowników....

dyfuzor
Czytelnik
Czytelnik

Nagminne wyjazdy pracowników....

Post autor: dyfuzor »

Może podejmiemy temat notorycznych wyjazdów pracowników za granicę, wydaje się to logiczne z punktu widzenia ekonomicznego tych ludzi natomiast kto ma pracować w naszych zakładach.
Czy ten problem dotyczy całego kraju ?
Jak polski rząd zamierza rozwiązać ten problem ?
Może okna muszą podrożeć o 300 % aby stawki były takie jak w na wyspach czy holandi ? Jak uporać się z tą sprawą, itd....
Proszę o wypowiedzi.

oknoAD

przekumaty_Borsuk
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: przekumaty_Borsuk »

Szanowny Panie Dyfuzor :!:

Spróbuj Pan przeżyć za tyle, ile płacisz Pan swoim Pracownikom, a jak Ci się uda, to pisz Pan "co Rząd zamierza z tym zrobić" :?: Bo Rząd to ma problemy kogo i za ile i na jakich stanowiskach obsadzić.. :roll:

PRACODAWCY PSUJĄ RYNEK płacąc marne gorsze :!:
PRACOWNICY PSUJĄ RYNEK bo pracują za te marne grosze :!:

...bo podatki itd. to już inny temat.

...Borsuk wita ponownie :cool:
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

niech jeżdza,przywożą dutki - okna będą w cenie,praca tych co pozostali będzie w cenie.GORZEJ GDYBY NIE WRóCILI BO KTO BęDZIE płacił zus na moją emeryturę ;)[/img]
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

moim zdaniem wyjazdy pracowników za granicę nie stanowią długofalowo większego problemu. a mogą przynieść nawet wiele korzyści. po pierwsze zwalniają miejsca pracy dla tych którzy zostają i mogą spowodować poprawę warunków płacowych (pomijam tutaj presję inflacyjną powstałą w takim przypadku), po drugia jak napisał komarko 1 większość z nich ma zamiar powrócić i wtedy przywiozą ciężko zarobione pieniądze. zaczną je wydawać nakręcając koniunkturę.
tak więc wydaje mi się że większych obaw nie ma
pozdrawiam
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

jak nie wrócą to przyjadą przyjaciele ze wschodu i wszystko wróci do równowagi
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

jak nie wrócą to przyjadą przyjaciele ze wschodu i wszystko wróci do równowagi.
Za wschodnia granica też bezrobocie tylko ze nie ma kto pracować. Ukraińcy twierdza że jak ktoś miał jakieś blade pojecie o pracy i był młody to teraz jest w Szwajcarii, Niemczech , Holandii itp.
Zresztą Ukraińcy w tej chwili chcą więcej niż Polacy. Dniówka ciężkiej pracy to dla Ukraińca 100 zł + wyzywienie.

ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ZNAWCA »

A ty ile płacisz borsuku.
3,5pln na godzinę i karzesz pracowniką podpisywać papiery urlopowe że na nich byli.

uważam że kwota pow 1500 pln za pracę 8 godzinna jest dobra kwota.
a kwoty powyzej moze sie spodziewac pracownik który weźmie za swoja prace pełna odpowiedzialność.

przynajmniej tak jest u mnie.

p.s.
o dziwo u mnie uciekaja ludzie którzy najwięcej zarabiają.

przekumaty_Borsuk pisze:Szanowny Panie Dyfuzor :!:

Spróbuj Pan przeżyć za tyle, ile płacisz Pan swoim Pracownikom, a jak Ci się uda, to pisz Pan "co Rząd zamierza z tym zrobić" :?: Bo Rząd to ma problemy kogo i za ile i na jakich stanowiskach obsadzić.. :roll:

PRACODAWCY PSUJĄ RYNEK płacąc marne gorsze :!:
PRACOWNICY PSUJĄ RYNEK bo pracują za te marne grosze :!:

...bo podatki itd. to już inny temat.

...Borsuk wita ponownie :cool:
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Panowie , a może w ten sposób rynek się nieco wyklaruje bo " na czarno " i za marne pieniądze już nikt nie przyjdzie pracować a media kosztują ?
RB
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: RB »

Szanowni panowie producenci ,sprzedawcy oraz ekipy montujące -to my sami zepsuliśmy ten rynek . Najpierw zaniżamy ceny do granic wytrzymałości ,a potem jest lament ,że nikt nie chce tego robić za marne grosze. Ekipy budowlane i remontowe już mają lepsze ceny na swoje usługi . A w oknach dalej SYF.
przekumaty_Borsuk
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: przekumaty_Borsuk »

ZNAWCA pisze:A ty ile płacisz borsuku.
3,5pln na godzinę i karzesz pracowniką podpisywać papiery urlopowe że na nich byli.
:?: :?:

Możesz to rozwinąć albo (jeszcze lepiej) napisać z której części wypowiedzi to wywnioskowałeś :?:
Majster
Małomówny
Małomówny

Post autor: Majster »

Ja Borsuku tez nie wywnioskowałem skad kolega wział te 3,5 zl.
Ja uwazam ze cena 8-9 zł na godz. jest ok.No oczywiscie jesli montazysci sie staraja maja wiecej.
Ogolnie rzecz mówiac dzieje sie bardzo zle!brakuje dobrych fachowców, ktorzy mysla glowa.. :lol:
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

niestety muszę potwierdzi słowa majstra. o ludzi myślących jest ciężko. ale wystarczyło podnieść stawkę do około 8-10 zł za godzinę i sytuacja się wyklarowała. ale ruchy kadrowe są duże bo firmy podkupują sobie pracowników.
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

Niech jadą! Czekam na powrót! Ja żadnego w brygadzie nie potrzebuję!
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

michalek pisze:niestety muszę potwierdzi słowa majstra. o ludzi myślących jest ciężko. ale wystarczyło podnieść stawkę do około 8-10 zł za godzinę i sytuacja się wyklarowała. ale ruchy kadrowe są duże bo firmy podkupują sobie pracowników.
Myślisz że jak dasz im parę złotych więcej to zostaną? Gówno prawda ! Ktoś został? Chyba emeryt. Jesteśmy do niczego! Nigdy nie będziemy konkurencyjni!
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

MANIEK pisze:Niech jadą! Czekam na powrót! Ja żadnego w brygadzie nie potrzebuję!

"Patrz, jak nad jej wody trupie
Wzbił się jakiś płaz w skorupie.
Sam sobie sterem, żeglarzem, okrętem;
Goniąc za żywiołkami drobniejszego płazu,
To się wzbija, to w głąb wali:"
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

MANIEK pisze:
Myślisz że jak dasz im parę złotych więcej to zostaną? Gówno prawda ! Ktoś został? Chyba emeryt. Jesteśmy do niczego! Nigdy nie będziemy konkurencyjni!
nie jest tak źle. tak jak napisałem wcześniej podniesienie stawki wyraźnie pomogło i nie chodzi o emeryta. mam tylko jedną nadzieję - że stawki za wykonanie usług zaczną w końcu rosnąć a gównozjady się w końcu udławią. mam y takiego jednego obok nas co sprzedaje po kosztach a jak się pomyli to nawet poniżej.
pozdrawiam
ODPOWIEDZ