Jakie są normy budowlane dla odchyleń w oknach pcv?

antosia77
Czytelnik
Czytelnik

Jakie są normy budowlane dla odchyleń w oknach pcv?

Post autor: antosia77 »

Witam wszyskich,

Mam problem z oknami są powyginane na skutecz czego wieje.
Producent zapewnił mnie iż wygiecia mieszczą się w normach.

Na jednym z portali znalazłam taką informację na ten temat: dopuszczalne odchylenie skrzydła od pionu i poziomu nie powinno przekraczać 2 mm na 1 m. wysokości okna i 3 mm na całej jego długości.

Czy to prawda i gdzie mogę znaleść coś więcej na ten temat?

I jeszcze jedno czy na skutek nieprawidłowej regulacji mogło dojść do wygięcia się skrzydeł (okucie ROTO NT)?

Proszę o pomoc

oknoAD

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Zgodnie z normami to od okna wieje, ma wiać, powinno wiać "to jest potrzebne, naprawdę potrzebne, wszyscy to wiedzą a ......" :D
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

tylko nie wiadomo jak bardzo ma wiać. wydaje mi się że uszczelka powinna równomiernie dolegać do ramy, a przewiew wynikać z założonej jej przepuszczalności. a tak w zasadzie to można tak wyregulować okno, że praktycznie nic nie będzie wiało a skrzydło bardzo mocno dolegało do ramy. a jeżeli chodzi o wygięcie się skrzydła na wskutek niewłaściwej regulacji to spotkałem się z takim przypadkiem. troszkę się pomęczyłem ale udało się sprawe opanować
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Obstawiam : okna z podziałem asymetrycznym wieje skrzydłem rozwiernym , zasównica bez możliwości transmisji w dół i górę ( patent ROTO ) Nic nie dociska nic nie trzyma to wieje i wiać będzie.
Zapis o odchyłkach pochodzi z dokumentacji przetargowych które jak wiekoszość zapisów nijak się mają do rzeczywistości .
A może okna też są z przetargu ??
Kaktus
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Kaktus »

Szerszel pisze:Obstawiam : okna z podziałem asymetrycznym wieje skrzydłem rozwiernym , zasównica bez możliwości transmisji w dół i górę ( patent ROTO ) Nic nie dociska nic nie trzyma to wieje i wiać będzie.
Zapis o odchyłkach pochodzi z dokumentacji przetargowych które jak wiekoszość zapisów nijak się mają do rzeczywistości .
A może okna też są z przetargu ??
Pomijajac braki w znajomosci pisowni jezyka polskiego chce cie uswiadomic, ze tego typu zasuwnice maja wszyscy producenci okuc. Ich zastosowanie to skrzydła rozwierne do szerokosci okreslonej przez producenta profili (generalnie 800mm jezeli chodzi o PCV - wyjatkiem jest np. Veka gdzie jest 700mm) jezeli chodzi o okna drewniane to zastosowanie do skrzydeł do 1000mm szerokosci. Jezeli ktorys z producentów okien stosuje cos takiego do szerszych skrzydeł to jest to juz wina producenta okien a nie okuć.
Zamiast wiec szkalowac jednego z producentów warto sie najpierw doinformowac.
antosia77
Czytelnik
Czytelnik

Miło mi iż prowadzicie ze soba bardzo owocną rozmowę, ale nikt na razie nie odpowiedział na moje pytanie:

czy są jakieś normy co do wygięcia czy nie ma? jeśli są to jakie i gdzie można je znaleść ?

dodam jeszcze iż mowa jest o profilu Veka softline, ale to przecież nie ma żadnego znaczenia dla normy :lol:

Informacja o odchyleniach została podana na architekci.pl lub coś w tym stylu

antosia77
Czytelnik
Czytelnik

Ale z was mądrzy ludzie

włosy z głowy sobie nawzajem rwiecie, ale jak was o coś konkretnie zapytać to cisza, ogony pod siebie i nic :(
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Post autor: Robert Klos »

antosia77 pisze:Miło mi iż prowadzicie ze soba bardzo owocną rozmowę, ale nikt na razie nie odpowiedział na moje pytanie:

czy są jakieś normy co do wygięcia czy nie ma? jeśli są to jakie i gdzie można je znaleść ?

dodam jeszcze iż mowa jest o profilu Veka softline, ale to przecież nie ma żadnego znaczenia dla normy :lol:

Informacja o odchyleniach została podana na architekci.pl lub coś w tym stylu
Stosowne zalecenia znajdują się w Instrukcji Instytutu Techniki Budowlanej: "Montaż okien i drzwi balkonowych" wydanej we wrześniu tego roku. Kompetentną poradę uzyskać można w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI - tel. 022- 423 29 92. pzdr - Robert
antosia77
Czytelnik
Czytelnik

Wielkie dzięki za pomoc
Wiesiek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Wiesiek »

antosia77 pisze:Ale z was mądrzy ludzie

włosy z głowy sobie nawzajem rwiecie, ale jak was o coś konkretnie zapytać to cisza, ogony pod siebie i nic :(
:) Szanowna Antosiu masz absolutną rację...nic konkretnego nie przeczytałaś...choć konkretnie (lecz nie do końca)napisałaś w czym problem.
Dlaczego nie do końca? A przez jakie okna wieje? PCV czy drewniane?
Mówiąc krótko - okna PCV posiadają "wadę" w postaci zbyt dużej swej szczelności i dlatego dzisiaj należy stosować w nich nawietrzaki.
Odchylenia ...podkreślam ODCHYLENIA od poziomu czy tez pionu, nie mają nic wspólnego z wyginaniem się skrzydeł , ram... a tym bardziej z ich szczelnością.
Jeżeli są to okna PCV ...to są ...źle wykonane (powiem wprost - nieuczciwie)
"I jeszcze jedno czy na skutek nieprawidłowej regulacji mogło dojść do wygięcia się skrzydeł"?- wadliwa regulacja może być przyczyną przewiewów ( wiania) ale okucie nie powinno powyginać trwale skrzydeł...a raczej na 100%. Poprawienie ew. złej regulacji powinno poprawić szczelność. Jest kilka "patentów" sprawdzania prawidłowej regulacji docisku skrzydeł, szczelności okien ale tu na forum...wybacz nie wypowiem się - zapraszam do korespondencji e-mail
O oknach drewnianych mam mniej do powiedzenia, mało wiem więc nie zabieram głosu.
Pozdrawiam
arkady
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: arkady »

prowadzę firmę zajmującą sie profesjonalnym montażem i serwisem stolarki okienno-drzwiowej. W Twoim przypadku mamy najprawdopodobniej do czynienia ze złym oszkleniem okna w wyniku, czego wykształcają sie profile, brak przekątnej skrzydeł, przewiewy na bokach szczególnie zauważalne w oknach balkonowych. Naprawienie tych wad nie jest trudne, wg mnie nie jest to wina profilu ani okuć, Wady spowodowane sa przez producenta na etapie szklenia okna. Producent nie może uciekać przed odpowiedzialnością, To prawda ze istnieją tolerancję w odchyłkach profili ale są one dopuszczalne tylko wtedy gdy nie wpływają na funkcjonalność i szczelność okna. Oferuję swoją pomoc w naprawie okien jak mój tel. 604165297
Ostatnio zmieniony pn lip 23, 2007 12:08 pm przez arkady, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Wiesiek pisze: :) Szanowna Antosiu masz absolutną rację...nic konkretnego nie przeczytałaś...choć konkretnie (lecz nie do końca)napisałaś w czym problem.
Dlaczego nie do końca? A przez jakie okna wieje? PCV czy drewniane?
Mówiąc krótko - okna PCV posiadają "wadę" w postaci zbyt dużej swej szczelności i dlatego dzisiaj należy stosować w nich nawietrzaki.
Odchylenia ...podkreślam ODCHYLENIA od poziomu czy tez pionu, nie mają nic wspólnego z wyginaniem się skrzydeł , ram... a tym bardziej z ich szczelnością.
Jeżeli są to okna PCV ...to są ...źle wykonane (powiem wprost - nieuczciwie)
"I jeszcze jedno czy na skutek nieprawidłowej regulacji mogło dojść do wygięcia się skrzydeł"?- wadliwa regulacja może być przyczyną przewiewów ( wiania) ale okucie nie powinno powyginać trwale skrzydeł...a raczej na 100%. Poprawienie ew. złej regulacji powinno poprawić szczelność. Jest kilka "patentów" sprawdzania prawidłowej regulacji docisku skrzydeł, szczelności okien ale tu na forum...wybacz nie wypowiem się - zapraszam do korespondencji e-mail
O oknach drewnianych mam mniej do powiedzenia, mało wiem więc nie zabieram głosu.
Jasnowidz jaki czy co??

A nie słyszał że one sie popsuły bo były źle wyregulowane.
Grzecznie Damie przytaknij a dasz szczęście, przeca napisała a widać że kobita swoje wie! :D
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

a może "wygły" sie na skutek nieprawidłowego montażu ???
Jesli chodzi o odchylenia które podałaś (2mm,3mm) dotyczą one max.wymiarów odchylenia od pionu,poziomu itp w pzrypadku gdybyś miałą do czynienia z oknami jako bryła sztywną (tj idealnie proste okno - tak proste jak zazwyczaj promień światła na Ziemi - w pionie może odbiegać o te 2 czy 3 mm) natomiast nawet w takim przypadku nie powinno przez nie wiać. Oczywiącie spaprany montaż można poprawić (miedzy innymi szkleniem) natomiast ja w twoim przypadku poszedłbym do firmy konkurencyjnej i zlecił odpłatne usuniecie wady a kosztami obciążył pierwotnego wykonawcę - i po sprawie. Wiać nie będzie!!
antosia77
Czytelnik
Czytelnik

Szanowni Panowie

Z tego co zdążyłam się zorientować okna zamontowano prawidłowo, potwierdziły to dwie inne niezależne firmy.

Zdaję sobie sprawę z tego, iż okna nie są 100% szczelne, ale nie o to mi chodzi, a nawet dobrze, ze tak nie jest, natomiast skoro mam powyginane skrzydła to chyba coś nie tak...
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Najczęściej do wygięcia skrzydeł dochodzi na skutek zamontowania krzywych szyb. To właśnie krzywe szyby wyginają skrzydła w prawidłowo zamontowanych oknach.
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

DAREK 13 pisze:Najczęściej do wygięcia skrzydeł dochodzi na skutek zamontowania krzywych szyb. To właśnie krzywe szyby wyginają skrzydła w prawidłowo zamontowanych oknach.
albo zbyt dużo podkładek dystansowych czyli reasumując ogólna papranina na produkcji
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

zgadzam się z Darkiem.To krzywe szyby!!! a dokładnie krzywo wpompowany argon (nierównomiernie) pomiędzy dwie szyby. Tam gdzie argonu jest więcej tam jest prosto!!! Natomiast jeśli skrzydłą są krzywe np po 3-5 mm to świadczy że wpompowano argon (albo co gorsze krypton) z obu naprzeciwległych rogów.
Ręce opadaja (albo podkładki) ;)
Kobieto reklamuj u rzecznika praw konsumenta i powołają niech rzeczoznawcę. Właściwie argonoznawcę co określi czy okno wykonano prawidlowo .
Na poważnie - brakoróbstwo kupiłaś i tyle. Postrasz firmę rzecznikkiem i nie bój się sadu jeśli nie jesteś w stanie wyegzekwować swoich praw. Ostatecznie będziesz miałą nowe,dobre okna.
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

w/g AT-154-3926/2001

Post autor: pilsner »

jest to aprobata techniczna okien na profilach Aluplast

rozdział 3.4.5.
w celu uzyskania infiltracji powietrza a=0,5-1m3/(mxhxdaPa2/3)należy wykonać szczeliny w uszczelkach zewnętrznych i wewnetrznych .
Na nasze ma wiać i tyle.

rozdział3.5.6
inflirtacja powietrza powinna wynosić
a =lub nie mniej niż 0,3 bez dziur w uszczelkach
a=0,5-1 z dziurawymi uszczelkami m3/(mxhxdaPa2/3)
gdzie x to razy

badane w warunkach laboraroryjnych przy zachowaniu odpowiedniej różnicy ciśnień

Reasumując
czy wieje bardzo czy nie nie jest to do sprawdzenia w warunkach domowych .
Jak juz ktoś napisał wiało, wieje i ma wiać :)

No chyba że ktoś chce wstawiać okna nie zgodne z aprobata techniczną , ale wtedy ryzykuje :)
Czy źle myśle?
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

w celu uzyskania infiltracji powietrza -norma obowiązuje ale wtedy gdy klient chce uzyskać okno o odp.wsp infiltracji. W normalnych warunkach nie powinno wiać !! Kobieto - idz do rzecznika praw konsumenta. Jesli kwota nie przekracza 5000 zł to sprawa toczy sie w trybie przyspieszonym (ok 1 m-ca czekasz na rozprawę)
Na twoim miejscu reklamował bym to co zauważyłaś - żle wykonane skrzydłą okienne (krzywe) + przedmuchy.
Rzecznik powołuje w sytuacji końcowej biegłego - ręczę że większosć wad wyłapie (przecież tylko 10 % okien jest prawidłowo wykonanych ;)
Może zamieść foto, rysunki,albo zmierz w kilku miejscach szerokość i wysokość skrzydeł i podaj jakie są rozbieżności
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

wytaczanie ciężkich dział w tym wypadku może być bardzo ryzykowne. żeby zmierzyć przepływ powietrza powinno się wymontować okno i zawieść do laboratorium. przy potencjalnej wygranej klienta producent może się odwołać i sprawa faktycznie może trwać bardzo długo. a przecież jakiś przedmuch być powinien.
dr window
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dr window »

a może producent użył słomy do wzmocnienia okna? Zawsze to taniej... 8)
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

DAREK 13 pisze:Najczęściej do wygięcia skrzydeł dochodzi na skutek zamontowania krzywych szyb. To właśnie krzywe szyby wyginają skrzydła w prawidłowo zamontowanych oknach.

KRZYWE SZYBY - co to znaczy; co przez to rozumiesz ?

Pozdrawiam

P.S. ...zafascynowała mnie Twoja interpretacja problemu :roll: Nigdy nie słyszałem takiego sformułowania :shock:
jawaryn :)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

przeczytaj od początku, odpowiedź ukryta jest w wątku
ODPOWIEDZ