Zaliczka razy 2

arkady
Czytelnik
Czytelnik

Zaliczka razy 2

Post autor: arkady »

Mam klienta, który żąda zwrotu podwójnej zaliczki z tytułu nie wywiązania się z umowy (producent się opóźnia) czy jest jakaś podstawa prawna jego roszczeń. Poradźcie, co robić w takiej sytuacji, przecież nie ma w tym mojej żadnej winy. Od producenta nie mogę się nic konkretnego dowiedzieć.

oknoAD

Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Saperos »

Najlepszym rozwiazaniem bedzie zmiana producenta. opisz go przy okazji na forum ale pewnie wszyscy go znamy:)
Majster
Małomówny
Małomówny

Post autor: Majster »

Zaliczke zwracasz w kwocie tej co dał klient...chyba ze sformułowałes to jako "zadatek".
poczytaj sobie wiecej o prawie w goglach :wink:
pozdro
SK
Czytelnik
Czytelnik

Zaliczka

Post autor: SK »

Witam

W żadnym wypadku jeżeli nie jest ujęta forma (Zadatek), zwraca Pan tylko kwotę zaliczki a najlepiej dogadać się w formie odsetek ustawowych, iż pokryje Pan w zamian za dokończenie umowy. W tym układzie najlepiej Pan wyjdzie finansowo i niestraci klienta.

Pozdrawiam
bil
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bil »

Po pierwsze, jeśli chcesz mieć okna na czas, to tylko u mnie.
Jeśli użyłeś w umowie gangreńskiego wyrazu "zadatek" -zwracasz podwójnie. Jeśli "zaliczka", -tylko to co wziąłeś.
bil
arkady
Czytelnik
Czytelnik

Okna zamowione 2 października, z terminem realizacji 18 listopad, wartość stolarki 85000, Zadatek ( jest zadatek) 20000 zł. Klient powiedział ze czeka do 15 stycznia max. jeśłi nie to żada zwrotu 40000. Producent nic konkretnergo mi nie powiedział ( niby w pierwszych tygodniach stycznia mają być okna) to juz kilka przekładanek. Kupa nerwów i telefonów.

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

arkady a z kąd klikasz - bo miałem ostatnio klienta co sie skarżył że wpłacił 20000 zadatku i czeka,czeka,czeka
W końcu zamówił u mnie pod koniec listopada (ok 28listopada) okna ma już dawno zamontowane!!! (ok 15 grudnia)
Jeśli to były okna w mahoniu z 13 polami szprosów w skrzydle to te ;)
To nie żart.
Natomiast z tego co wiem to facet czeka na te okna i ma zamiar budować drugą chałupę.Pozdrawiam światecznie. Marek
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

ciężka sprawa. w tym przypadku może żądać faktycznie podwójnej wartości wpłaconych pieniążków. życzę ci powodzenia w rozmowach z klientem.
pozdrawiam
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

andy - wiem że pst może być odebrany jako żart ale jeśli jest to dawne woj legnickie to to co napisałem powyżej to ponura prawda. Proszę wtedy o kontakt na priv.Sądzę ze jestem w stanie wyegzekwować od producenta okna lub kasę
Wiesio
Małomówny
Małomówny

Post autor: Wiesio »

udaj się do prawnika , myśle że będzie lepiej i taniej
arkady
Czytelnik
Czytelnik

Dzięki Komarko , ale to na pewno nie jest Twój klient, okien jeszcze nie ma i region nie ten. Pozdro. Producent na piśmie zoobowiązał dostarczyć mi okna do 12 stycznia. Także jest jakas szansa na pozytywne rozpatrzenie sprawy.
ODPOWIEDZ