Zaliczka razy 2
Zaliczka razy 2
Mam klienta, który żąda zwrotu podwójnej zaliczki z tytułu nie wywiązania się z umowy (producent się opóźnia) czy jest jakaś podstawa prawna jego roszczeń. Poradźcie, co robić w takiej sytuacji, przecież nie ma w tym mojej żadnej winy. Od producenta nie mogę się nic konkretnego dowiedzieć.
Zaliczka
Witam
W żadnym wypadku jeżeli nie jest ujęta forma (Zadatek), zwraca Pan tylko kwotę zaliczki a najlepiej dogadać się w formie odsetek ustawowych, iż pokryje Pan w zamian za dokończenie umowy. W tym układzie najlepiej Pan wyjdzie finansowo i niestraci klienta.
Pozdrawiam
W żadnym wypadku jeżeli nie jest ujęta forma (Zadatek), zwraca Pan tylko kwotę zaliczki a najlepiej dogadać się w formie odsetek ustawowych, iż pokryje Pan w zamian za dokończenie umowy. W tym układzie najlepiej Pan wyjdzie finansowo i niestraci klienta.
Pozdrawiam
Okna zamowione 2 października, z terminem realizacji 18 listopad, wartość stolarki 85000, Zadatek ( jest zadatek) 20000 zł. Klient powiedział ze czeka do 15 stycznia max. jeśłi nie to żada zwrotu 40000. Producent nic konkretnergo mi nie powiedział ( niby w pierwszych tygodniach stycznia mają być okna) to juz kilka przekładanek. Kupa nerwów i telefonów.
arkady a z kąd klikasz - bo miałem ostatnio klienta co sie skarżył że wpłacił 20000 zadatku i czeka,czeka,czeka
W końcu zamówił u mnie pod koniec listopada (ok 28listopada) okna ma już dawno zamontowane!!! (ok 15 grudnia)
Jeśli to były okna w mahoniu z 13 polami szprosów w skrzydle to te
To nie żart.
Natomiast z tego co wiem to facet czeka na te okna i ma zamiar budować drugą chałupę.Pozdrawiam światecznie. Marek
W końcu zamówił u mnie pod koniec listopada (ok 28listopada) okna ma już dawno zamontowane!!! (ok 15 grudnia)
Jeśli to były okna w mahoniu z 13 polami szprosów w skrzydle to te
To nie żart.
Natomiast z tego co wiem to facet czeka na te okna i ma zamiar budować drugą chałupę.Pozdrawiam światecznie. Marek