Montaż parapetów...

hubertb2
Małomówny
Małomówny

Montaż parapetów...

Post autor: hubertb2 »

Witam forumowiczów.Mam pytanie,czy są jakieś normy dotyczące montażu parapetów wewnętrznych,dokładnie chodzi mi o długość parapetu w stosunku do wnęki wewnętrznej(ile musi być parapet w ścianie)Pytam ponieważ mam problem z administratorem budynku w którym wymieniałem okna na klatkach schodowych i niechce zapłacić ponieważ jak twierdzi parapet wew.powinien być w ścianie conajmniej 10 cm.,a faktycznie są w ścianie około 3 cm. z każdej strony...co wy na to????

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

nie ma norm na montaż parapetów ani zewnętrznych (pod okno czy do czoła) ani wewnętrznych. Możemy dywagować jak lepiej - ale norm nie ma.
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

norm nie ma ale są zalecenia. zaleca się montaż parapetów pod profil. pozwala to uniknąć dziurawienia i okna i parapetów przez co zwiększa się ich trwałość. zamontowany w ten sposób parapet łatwiej też doszczelnić.
ANDKUB
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: ANDKUB »

Skoro klient upiera się, że jest to min 10 cm niech powoła się na jakieś normy, przepisy, aprobaty itp.
Podstawą jest protokół odbioru robót i wykaz rozbieżności.
Ślij klientowi swoje stanowisko w sprawie, wyznacz termin odpowiedzi, po upływie którego wystawiasz f-rę, a potem wezwanie do zapłaty. Jezeli nie zaniżasz cen to stać Cię na to, żeby chwilę zaczekać na kasiorkę i nie odpuszczać naciągaczom. W 95% to skutkuje. Pozostałe 5% po prostu nie ma czym zapłacić i gra na zwłokę.

P. S.
A jak przewidują "normy tego klienta" - ile parapet wewnętrzny powinien być zagłębiony w ścianie przy szer. okna równej szer. pomieszczenia. Jezeli jest to 10cm (czyli szer. pomieczczenia + 20 cm) to jak go zamontować?
Ostatnio zmieniony pt lut 02, 2007 11:43 pm przez ANDKUB, łącznie zmieniany 1 raz.
LEPSZA PIERWSZA NIŻ PIERWSZA LEPSZA
Awatar użytkownika
RRQ
Ekspert
Ekspert
Kontakt:

Post autor: RRQ »

ANDKUB dobre choć agresywne... chm szkoda że nie napisałeś wcześniej tego postu sprawdził bym w praktyce tak musiałem wypić morze wódki by podpisany protokół był czysty :-D

Cenny post

Do reszty NIE MA NORM NA MONTAŻ PARAPETÓW.. NIE MA I NIE BYŁO
Jednyna możliwość jest taka że inwestor napisał w dokumentacji technicznej "długość parapetu wewnętrznego należy dobrać tak by zagłębić go w mur po 10 cm na każdą stronę licząc od glifu" jeżeli tego nie ma zostaje tylko zdrowy rozsądek.

Zresztą głupi temat takie sprawy uzgadnia sie z inwestorem przed podpisaniem i realizacją zamówienia.
ANDKUB
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: ANDKUB »

Jeżeli w UMOWIE, zobowiazałeś się, że parapet ma mieć np. 2000 ............mm......... cm.......... m............. a nawet m2 ..............to powinieneś się z tego wywiązać. Jeżeli tego nie zrobisz to klient Cię zajeżdzi na śmierć i będzie miał rację.
LEPSZA PIERWSZA NIŻ PIERWSZA LEPSZA

ODPOWIEDZ