Montaż parapetów...
Montaż parapetów...
Witam forumowiczów.Mam pytanie,czy są jakieś normy dotyczące montażu parapetów wewnętrznych,dokładnie chodzi mi o długość parapetu w stosunku do wnęki wewnętrznej(ile musi być parapet w ścianie)Pytam ponieważ mam problem z administratorem budynku w którym wymieniałem okna na klatkach schodowych i niechce zapłacić ponieważ jak twierdzi parapet wew.powinien być w ścianie conajmniej 10 cm.,a faktycznie są w ścianie około 3 cm. z każdej strony...co wy na to????
Skoro klient upiera się, że jest to min 10 cm niech powoła się na jakieś normy, przepisy, aprobaty itp.
Podstawą jest protokół odbioru robót i wykaz rozbieżności.
Ślij klientowi swoje stanowisko w sprawie, wyznacz termin odpowiedzi, po upływie którego wystawiasz f-rę, a potem wezwanie do zapłaty. Jezeli nie zaniżasz cen to stać Cię na to, żeby chwilę zaczekać na kasiorkę i nie odpuszczać naciągaczom. W 95% to skutkuje. Pozostałe 5% po prostu nie ma czym zapłacić i gra na zwłokę.
P. S.
A jak przewidują "normy tego klienta" - ile parapet wewnętrzny powinien być zagłębiony w ścianie przy szer. okna równej szer. pomieszczenia. Jezeli jest to 10cm (czyli szer. pomieczczenia + 20 cm) to jak go zamontować?
Podstawą jest protokół odbioru robót i wykaz rozbieżności.
Ślij klientowi swoje stanowisko w sprawie, wyznacz termin odpowiedzi, po upływie którego wystawiasz f-rę, a potem wezwanie do zapłaty. Jezeli nie zaniżasz cen to stać Cię na to, żeby chwilę zaczekać na kasiorkę i nie odpuszczać naciągaczom. W 95% to skutkuje. Pozostałe 5% po prostu nie ma czym zapłacić i gra na zwłokę.
P. S.
A jak przewidują "normy tego klienta" - ile parapet wewnętrzny powinien być zagłębiony w ścianie przy szer. okna równej szer. pomieszczenia. Jezeli jest to 10cm (czyli szer. pomieczczenia + 20 cm) to jak go zamontować?
Ostatnio zmieniony pt lut 02, 2007 11:43 pm przez ANDKUB, łącznie zmieniany 1 raz.
LEPSZA PIERWSZA NIŻ PIERWSZA LEPSZA
ANDKUB dobre choć agresywne... chm szkoda że nie napisałeś wcześniej tego postu sprawdził bym w praktyce tak musiałem wypić morze wódki by podpisany protokół był czysty 
Cenny post
Do reszty NIE MA NORM NA MONTAŻ PARAPETÓW.. NIE MA I NIE BYŁO
Jednyna możliwość jest taka że inwestor napisał w dokumentacji technicznej "długość parapetu wewnętrznego należy dobrać tak by zagłębić go w mur po 10 cm na każdą stronę licząc od glifu" jeżeli tego nie ma zostaje tylko zdrowy rozsądek.
Zresztą głupi temat takie sprawy uzgadnia sie z inwestorem przed podpisaniem i realizacją zamówienia.
Cenny post
Do reszty NIE MA NORM NA MONTAŻ PARAPETÓW.. NIE MA I NIE BYŁO
Jednyna możliwość jest taka że inwestor napisał w dokumentacji technicznej "długość parapetu wewnętrznego należy dobrać tak by zagłębić go w mur po 10 cm na każdą stronę licząc od glifu" jeżeli tego nie ma zostaje tylko zdrowy rozsądek.
Zresztą głupi temat takie sprawy uzgadnia sie z inwestorem przed podpisaniem i realizacją zamówienia.