ms okna(drewno <sosna)

piotrgrodzisk
Czytelnik
Czytelnik

ms okna(drewno <sosna)

Post autor: piotrgrodzisk »

Zastanawiam sie nad drewnianymi(sosna) oknami tej firmy. czy warto sie skusić czy pomysleć o innym producencie.

oknoAD

michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

bardzo porządna firma. polecam mimo długich terminów realizacji. miałem okazję oglądać ich okna drewniane po ładnych kilku latach od zamontowania. mucha nie siada.
pozdrawiam
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

myślisz michałek o p.Jacku ? ;)))
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Jedyny problem to te terminy !
ANDKUB
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: ANDKUB »

jeżeli jesteś "indywidualny" (tak oceniam po Twoich postach) to nie szukaj tu DOBREJ rady.

Polecam:
superokna
lub
mur......tor

Tutaj są tylko same "najlepsze" lub "najgorsze" okna.
Brak optymalnych rozwiązań.

Mimo wszystko lubię to FORUM.
LEPSZA PIERWSZA NIŻ PIERWSZA LEPSZA
złotarączka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: złotarączka »

O jakiej firmie Pan mysli???

michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

komarko1 pisze:myślisz michałek o p.Jacku ? ;)))
nie komarko1. myślę o MS jako po prostu dobrej firmie. nic więcej.
pozdrawiam
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

bardzo porządna firma. polecam mimo długich terminów realizacji. miałem okazję oglądać ich okna drewniane po ładnych kilku latach od zamontowania. mucha nie siada.
Rozumiesz teraz michałek do jakiego fragmentu Twojej wypowiedzi się odniosłem ?;)
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

cały czas rozumiem, ale nie o to akurat mi chodziło
pozdrawiam
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Nie mam nic do MS`u, bo slyszalem tylk odobre rzeczy, ale zapytam jak laik (bo szukac mi sie nie chce) - od ilu lat MS robi te drewniane okna? Bo nie do konca wydaje mi sie ze to jest szmat czasu... .
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

firma działa od '91 roku. nie wiem od kiedy jest tam produkowane drewno, ale robią to przyzwoicie, głównie na eksport.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No nie pytałem o date rozpoczecia dzialalnosci - bo zaglebiajac sie w to musielibysmy rozstrzygnac jak to bylo z tym eM i eSem,
ale interesuje mnie od ilu lat jest na naszym rynku drewniane okno MS. Kilka ładnych lat? To 3?4?5 lat?
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Widziałem okna MS z 97 czy 98 roku. Więc przynajmniej 9-10 lat je robią.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No tak, kiedy zaczynalem prace w branzy to MS byl jzu widoczny i jak dobrze pamietam robil na vece. I chyba jako jeden z pierwszych wprowadzil veke topline. A potem marketingowe "okna tytanowe" (mialem klienta ktory to potraktowal doslownie i byl bardzo zawiedzony - mialem okazje je wyrzucac). Ale drewno? Czekam na wiarygodne informacje.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

mialem klienta ktory to potraktowal doslownie i byl bardzo zawiedzony - mialem okazje je wyrzucac
Możesz podać konkrety? Bardzo interesujący przypadek... Czyżby klient po rozczarowaniu, że okna nie są z tytanu kazał je wymienić na "zwykłe PCW" :shock:
Czekam na wiarygodne informacje.
Ja tobie podałem naoczny fakt. Jak szukasz szczegółowych inforamacji to MS ma pewnie dział PR.
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

dokładnie. czepiasz sie nie wiadomo czego. proszę MS dział drewna tel. (+4859) 84 19 601, 607, 612, 618, 619. do wyboru do koloru. dodatkowo jak cie szkoda pieniążków na telefon 0 801 608 608. wszystkie numery nie zostały zaczerpnięte z raportu o likwidacji WSI tylko ze strony internetowej firmy. a więc informacja konkretna i pierwszej ręki, a o wynikach możesz się pochwalić na forum bo sam nie wiem kiedy dokładnie zaczęli produkować na drewnie.
pozdrawiam
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

łyżka dziegciu
1. niestety terminy na okna drewniane są chyba najbardziej okrutne w MS (eksport priorytetowy ;(
łyżka miodu
1. Jak już zrobią to są całkiem miodziaste ;)
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

u urzędowskiego są jeszcze dłuższe. ogólnie na rynku brakuje surowca i jest problem. a faktycznie eksport u nich to priorytet, bo lepsze pieniążki i generalnie mniejsze wymagania.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

Export na zachód w jakimkolwiek produkcie to wyższa cena + precyzyjna terminowość . Dzieje się to kosztem polskiego rynku.
jawaryn :)
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

Powiem bardzo delikatnie.. surowiec to nie jedyny problem. :?
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

ciekawe... a może niedelikatnie....
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Ja jestem bardzo delikatny :) Chodzi mi o podstawowy powód opóźnień w jednej z podanych przez was firm [podejrzewam, że w drugiej może być ta sama przyczyna]. I nie jest to jakiś magiczny poziom eksportu..

Mniejsza z tym. Z tego co wiem, Urzędowski i MS robią bardzo dobre okna drewniane, ze wskazaniem na tego pierwszego jako lidera rynku [technologicznie].
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Jeżeli uważasz, że powody w obu firmach są natury finansowej to pojęcia nie masz o czym piszesz... O poziomie eksportu także nie masz pojęcia... Jednym słowem myślisz, że wyłącznie firma "J" może odosić sukcesy - tyle, że się mylisz.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Nie napisałem nigdzie, że są to problemy finansowe. Wiem, że w obydwu firmach są straszne problemy z terminami, a wiem bo sam na tym korzystam.. W stosunku do jednej z tych firm WIEM z czego wynikają problemy, w drugim przypadku symptomy są podobne, ale przyczyny mogę się tylko domyślać.
Co do eksportu, oczywiście masz rację, że nie znam poziomu sprzedaży eksportowej. W przypadku jednej z tych firm WIEM, że nie jest jakiś kolosalny [i to akurat w moich oczach jest zaletą a nie wadą..].

Już bardziej łopatologicznie się nie dało.

p.s. nie wiem skąd wziąłeś, że tylko jedna firma odnosi/ma odnosić sukcesy. Gdybyś poczytał trochę więcej moich wypowiedzi, zobaczyłbyś, że doceniam i chwalę wiele firm.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Już bardziej łopatologicznie się nie dało.
Skoro tak uważasz to może zajmij się polityką a nie produkcją okien :lol: :D :wink:
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

lamer pisze: Skoro tak uważasz to może zajmij się polityką a nie produkcją okien :lol: :D :wink:
Oj to jeszcze większe bagno niż nasze okienne bagienko ;)

pzdr
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

lekomin - jak powiedziałeś a to powiedz b i napisz o jakich kłopotach wspominałeś
pozdrawiam
Morka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Morka »

Wlacze sie do tej dyskusji. Niestety tak "dennej" firmy jak MS okna z Drewna nie spotkalem. Pracuje w branzy juz x lat. U nichh zamowilem pare razy i niestety nie bylo dostawy ktora bylaby ok. W kazdej doslownie w kazdej byly bledy i nie dociagniecia. Jak chcesz okna wymieniac juz oa krotkim okresie czasu to prosze. Co do terminow. Nielicz nato ze jak dostaniesz termin 8 tyg. to dostaniesz te okna , do tych 8 dolicz kjeszcze trzy do czterech . Nie wiem czy warto, Nerwy , koszty rozmow telefonicznych itd. do tego niekompetentni parcownicy.
Odpusc sobie. Nie bede proponowal zadnej firmy, jest ich za duzo zeby mozna cos konkretnego powiedziec. Szukaj i pytaj sie na forum. Chociaz to forum jest jednostronne. malo widac zeby bylo cos przeciwko firmom. A te zachwalanie wychodza TYLKO od administratorow firm.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

Morka pisze:Wlacze sie do tej dyskusji. Niestety tak "dennej" firmy jak MS okna z Drewna nie spotkalem. Pracuje w branzy juz x lat. U nichh zamowilem pare razy i niestety nie bylo dostawy ktora bylaby ok. W kazdej doslownie w kazdej byly bledy i nie dociagniecia. Jak chcesz okna wymieniac juz oa krotkim okresie czasu to prosze. Co do terminow. Nielicz nato ze jak dostaniesz termin 8 tyg. to dostaniesz te okna , do tych 8 dolicz kjeszcze trzy do czterech . Nie wiem czy warto, Nerwy , koszty rozmow telefonicznych itd. do tego niekompetentni parcownicy.
Odpusc sobie. Nie bede proponowal zadnej firmy, jest ich za duzo zeby mozna cos konkretnego powiedziec. Szukaj i pytaj sie na forum. Chociaz to forum jest jednostronne. malo widac zeby bylo cos przeciwko firmom. A te zachwalanie wychodza TYLKO od administratorow firm.
Zakład produkujący drewnianą stolarkę otworową wysokiej jakości to max 400 - 500 sztuk okien miesięcznie. Taki mój osąd wynika z 9 letniej obserwacji rynku i wydaje mi się, że główną przyczyną jest tzw nadzór właścicielski nad firmą.
Właściciel danej firmy do takiej ilości produkcji jest w stanie zapanować nad tym całym galimatiasem.
W większych firmach jest już struktura pionowa - niby nadzór ale wszyscy wszystkich ściemniają. Kolejnym problemem w dużych firmach są koszta, które cały czas trzeba dusić czego efektem są śmiesznie niskie płace. Przy takich pensjach to się ludziom robić nie chce nie mówiąc już o jakości wyrobu.

Narra
jawaryn :)
PREZES 80
Małomówny
Małomówny

Post autor: PREZES 80 »

Morka - nie wiesz oczym mówisz. Chyba Ci się firmy pomyliły. Jestem dealerem firmy MS. Pod koniec 2006 roku był problem z terminami na drewno tak jak w większości firm, ale ta "denna" fabryka jak napisałeś pokryła koszty wszystkich dodatkowych rabatów dla klientów, oraz osobiście ich przeprosiła. Życzmy sobie, aby wszystkie firmy tak kiepsko działały.
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZCZĘŚCIA
Morka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Morka »

Prezes 80 - albo naprawde jestes tak naiwny , albo tak maly ze nie zdajesz sobie sprawy z tego co mowisz. Jestem w branzy od ... lat i naprawde NIC nie wyssalem sobie uz palca. Nawet wiecej jak trzeba i jest powod mozna pochwalic. !!! Np okna MS z Plastiku SUPER !!!!! tez zdazaja sie pomylki , ale to wszystko jest szybko i skutecznie zalatwiane. Dziwie sie panu sarna ze woogle nie reaguje na jakiekolwiek uwagi w strone drewna , takjakby woogle to nie istnialo ... ciekawe dlaczego ?
Firm ktore produkuja okna drewniane jest duzo , ta czy inna moze miec problemy ale trzeba je systematycznie zalatwiac i starac sie w nastepnych dostawach to likwidowac a tu....
PREZES 80
Małomówny
Małomówny

Post autor: PREZES 80 »

Już w drugim poście nie napisałeś od ilu to lat znawco jesteś w branży (nie wiem czy "x" i "..." to dużo czy mało), choć "WOOGLE" mnie to nie obchodzi. Jeśli jesteś tak dużym odbiorcą, to pewnie mieliśmy okazję spotykać się na balach dla najlepszych odbiorców (a może jesteś czy byłeś "za mały"?).

To wszystko nie jest ważne. Jeśli masz takie zdanie o firmie Pana Szymona Sarny (jeśli wywołujesz kogoś z nazwiska to rób to chociaż z wielkiej litery) to wielka szkoda, ale głównie dla Ciebie. Współpracowałem już z różnymi dostawcami i naprawdę MS może służyć za wzór. Ale i tak Cię pewnie nie przekonałem, zresztą nie bardzo mi na tym zależy. Życzę Ci (szczerze), byś znalazł lepszego dostawcę. Powodzenia.
POZDRAWIAM I ŻYCZĘ SZCZĘŚCIA
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Widzę że panowie Prezes i Morka będą publicznie się policzkować?
Zawsze to wygląda ciekawie, chociaż mało profesjonalnie...
tym bardziej że temat postu jest inny: czy warto kupić sosnę z Ms?
Ja tego nie wiem, bo nie używałem sosny z Ms.
Ale ze swojej praktyki uważam że najlepszym drewnem na okna jest meranti.
A Ms? Zawsze pisze się i mówi o nich wiele dobrego, więc uważam że to dobry wybór. Chociaż sam wybrałbym inaczej.
murti
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: murti »

finlandia pisze:..."okna tytanowe" (mialem klienta ktory to potraktowal doslownie i byl bardzo zawiedzony - mialem okazje je wyrzucac). ...
Podaj mi jego namiary, bo mam do sprzedania wiśniowego opla :twisted:

piotrgrodzisk przede wszystkim proponuję ci zasięgnąć opinii użytkowników okien MS i obejrzeć wyrób w jakims biurze handlowym, a potem porównać go wnikliwie z dwoma na podobnym poziomie cen...
ODPOWIEDZ