Certyfikaty, aprobaty, zgody itp

kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

Certyfikaty, aprobaty, zgody itp

Post autor: kojot45 »

Przetargi, spółdzielnie, wspólnoty mieszkaniowe itp wszyscy chcą jakieś dokumenty certyfikaty, aprobaty, atesty, deklaracje już się w tym wszystkim powoli zaczynam gubić.
A jak jest z tym u Was? Ogarniacie to.
Tak na dobrą sprawę to czy nie powinno być tak, że dany wyrób np. okno ma coś w rodzaju "dowodu osobistego" i to powinno informować o dopuszczeniu go do sprzedaży, co Wy na to? I tym byśmy posługiwali się przy różnego rodzaju przetargach, odbiorach itp.
A tak w ogóle to jakich dokumentów dopuszczających do obrotu może ode mnie zażądać np. wspólnota mieszkaniowa i na jakiej podstawie?
Z poważaniem

oknoAD

Adam Mścichowski
Site Admin
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Adam Mścichowski »

Deklaracja zgodności wystawiona przez producenta okien jest dokumentem stwierdzającym dopuszczenie okna do obrotu i stosowania. Można ją nazwać "dowodem osobistym". Reszta czyli: aprobata, certyfikaty na szkło itd, są dokumentami dla producenta, bo to on właśnie deklaruje zgodność na podstawie badań, zgodność swojego wyrobu z aprobatą, a w aprobacie są z kolei odwołania do innych dokumentów. W sumie proste. Najtrudniejsze jest tylko to odpowiednich dokumentów.
To, że spółdzielnie żądają masę dokumentów to wynika raczej zich nie wiedzy, a może ciekwości? :)
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

Adam Mścichowski pisze:Deklaracja zgodności wystawiona przez producenta okien jest dokumentem stwierdzającym dopuszczenie okna do obrotu i stosowania. Można ją nazwać "dowodem osobistym". Reszta czyli: aprobata, certyfikaty na szkło itd, są dokumentami dla producenta, bo to on właśnie deklaruje zgodność na podstawie badań, zgodność swojego wyrobu z aprobatą, a w aprobacie są z kolei odwołania do innych dokumentów. W sumie proste. Najtrudniejsze jest tylko to odpowiednich dokumentów.
To, że spółdzielnie żądają masę dokumentów to wynika raczej zich nie wiedzy, a może ciekwości? :)
Ok.Wszystko jasne.
Teraz kolejne pytanie czy jeżeli zażądają ode mnie np: aprobaty technicznej, atestu higienicznego, orzeczenia o niepalności to czy mogę powiedzieć tak "Tu jest deklaracja zgodności i na podstawie art. nr. taki a taki Prawa takiego a takiego ten dokument jest wystarczający i nie muszę pokazywać innych"
Pozdrawiam
hugot
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: hugot »

Witam
oczywiście może Pan tak powiedzieć ,ale oni moga zapytać na jakiej podstwie Pan wystawił tą Krajową Deklarację Zgodności i wtedy musi pan udokumetować.
Jezeli żądają tylko Aprobaty Technicznej,atestu PZH,orzeczenia p.poż to i tak nie wiele z tym co powinien pan posiadać aby deklarować zgodność.

Ps.
(widzę Adaś że zacząłeś czytać forum)
kojot45
Zaangażowany
Zaangażowany

hugot pisze:Witam
oczywiście może Pan tak powiedzieć ,ale oni moga zapytać na jakiej podstwie Pan wystawił tą Krajową Deklarację Zgodności i wtedy musi pan udokumetować.
Jezeli żądają tylko Aprobaty Technicznej,atestu PZH,orzeczenia p.poż to i tak nie wiele z tym co powinien pan posiadać aby deklarować zgodność.

Ps.
(widzę Adaś że zacząłeś czytać forum)
Chodzi mi o to czy nie mógłby być jeden dokument który załatwiałby wszystkie inne tzn. skoro pokazuje Deklaracje Zgodności tzn. że mam wszystkie inne dokumenty uprawniające mnie do jej wystawiania, a jeszcze lepiej by było jak taką deklarację zgodności na podstawie przekazanych dokumentów wystawiałby ktoś inny i skoro ją mam to wszystko jest ok.
Byłoby mniej papierów i byłoby prościej
Jednak w naszym kraju jest to chyba nie możliwe, wiecej zamieszania, więcej okazji do matactw.
ODPOWIEDZ