OPROGRAMOWANIE dla producenta okien i dealera

Awatar użytkownika
STOLLAR.com.pl
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

OPROGRAMOWANIE dla producenta okien i dealera

Post autor: STOLLAR.com.pl »

Witam,

Szanowni Forumowicze - mam do Was pytanie i prośbę o opinie:

:?: Jakiego programu, bądź programów używasz w swojej firmie, oraz jakie są ich rażące wady i zalety?

:?: A może spotkaliście się z ciekawym rozwiązaniem ?

Zadaje to pytanie - bo poszukuję alternatyw. :idea:

ZAPRASZAM.

oknoAD

Darek W
Małomówny
Małomówny

Post autor: Darek W »

WH Okna uber alles! Same zalety, wiele mozliwości.
Awatar użytkownika
STOLLAR.com.pl
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Czy to jest sam konstruktor okien, czy ma ekstra moduły ? (na pierwszy rzut oka - nie odbiega daleko od stolcad'a)

- a pozostałe oprogramowanie (np. logistyka dostaw i odbioru, płatności, itp) :?:

PS. prosiłbym bez propagandy :wink:
Darek W
Małomówny
Małomówny

To nie propaganda. Wyraziłem swoją opinię na temat WH OKNA
Darek W
Małomówny
Małomówny

Jak zakupi Pan odpowiednią wersję tego programu to będzie wszystko.
marnypopis
Czytelnik
Czytelnik

Re: OPROGRAMOWANIE dla producenta okien i dealera

Post autor: marnypopis »

STOLLAR.com.pl pisze:Witam,

Szanowni Forumowicze - mam do Was pytanie i prośbę o opinie:

:?: Jakiego programu, bądź programów używasz w swojej firmie, oraz jakie są ich rażące wady i zalety?

:?: A może spotkaliście się z ciekawym rozwiązaniem ?

Zadaje to pytanie - bo poszukuję alternatyw. :idea:

ZAPRASZAM.
Można jeszcze spróbować z Roto Creatorem. Program produkcji Roto w kooperacji z Klaes - widziałem , bawiłem się - bardzo dużo możliwości ustawiania rabatów dla dealera - przewaga nad WH OKNA

Darek W
Małomówny
Małomówny

Przecież w WH OKNA tez jest ta możliwość
Awatar użytkownika
STOLLAR.com.pl
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

@Darek W:

a może się orientujesz ile kosztuje taki bogaty pakiet (z gosp.materiałową i logistyką) licencja, wdrożenie i potem nowe stanowiska i sposób licencjonowania z dealerami ? (chociaż orientacyjnie)

PS. W Polsce przedstawicielstwo ... zdaje się zlikwidowało. Anglicy mnie ... ignorują. Jaki masz na to namiar - no i w związku z tym co z serwisem ???
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

W pierwszej firmie pracowałem na Stolcadzie, (Klaes był uzywany rzadko, głównie przez Produkcję i do szczególnych przypadków i mnie go nie uczyli - bo za trudny) potem na WIN2000 (lub WIN PRO - nie pamiętam nazwy, ale trudniejszy niż Stolcad) a potem na Look (wg moich obserwacji informatycy mieli najwięcej pracy przy uzbrajaniu, ale chyab wynikało to z zakresu działalności, jak to przy duzym Stolarstwie).
Teraz używam jako diler WH Okna i bardzo sobie chwalę na swoim poziomie zapotrzebowania.
Prosty, intuicyjny, bez zbędnych formalności i za darmo.
Jakub Durczak
Małomówny
Małomówny

Post autor: Jakub Durczak »

roto creator otwarty i rozwojowy
Awatar użytkownika
STOLLAR.com.pl
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

finlandia pisze: Prosty, intuicyjny, bez zbędnych formalności i za darmo.
... wszystko super - tylko dla kogo za darmo ?
Jakub Durczak pisze: roto creator otwarty i rozwojowy
... a tego się nie dostaje za darmo tuż po "ślubie" z Roto ???

Może przypomnę, że nie szukamy okuć, tylko soft do stolarki okiennej. :wink:

A propos trudności oprogramowania - cóż dla nie których MS Windows to szczyt możliwości :roll:
OKMAR
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

oprogramowanie

Post autor: OKMAR »

Witam :) jestem informatykiem.. zakladowym w firmie http://www.okmar-plastik.pl System przyjmowania zamowien i sterowania produkcja mam na whokna. Pozniej autorskie przejscie do systemu magazynowego i generowania zamowień na profile okienne. System magazynowy mam tak skonstruowany ze automatycznie zaczytuje faktury elektroniczne z firm winkhaus, aluplast, pressglas..obecnie mecze glaspol :). Szczegoly na priv.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

STOLLAR.com.pl pisze:
finlandia pisze: Prosty, intuicyjny, bez zbędnych formalności i za darmo.
... wszystko super - tylko dla kogo za darmo ?
dla mnie za darmo :) No moze za współpracę z producentem okien.

jako diler nie potrzebuję programów płatnych. Pewna firma wciskała kiedyś usilnie płatny program - bylo coś ok 3 tysiecy - rozłozone na raty;) a potem do tego licencję miesięczną.. - szczyt bezczelności. oficjalnym tłumaczeniem bylo iz usprawni się praca przy przyjmowaniu zamowień. Ale czy to moj problem ze ktoś ma "problemy" opracować duze ilości trudnych zlecen?
Czekam na czasy, kiedy spokojnie bede mogl zajac sie sprzedaza i fachowa obsługą Klienta w biurze, a resztą - szczególnie serwisem - zejmie się Producent.. ale to chyba idzie w drugim kierunku.
ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

STOLCAD

Post autor: ONYX2 »

Skoro mowa o programach ktoś może spotkal się z jakąś przejściówką ktora pozwoliła by podłączyć starą kość STOLCADA do portu USB :idea:
marnypopis
Czytelnik
Czytelnik

Darek W pisze:Przecież w WH OKNA tez jest ta możliwość
Tak jest zgadza się ale bardzo skromna w Creator jest bardzo dużo możliwości rabatowania sytemów nawet poszczególnych komponentów - bardzo duże możliwości
marnypopis
Czytelnik
Czytelnik

Re: STOLCAD

ONYX2 pisze:Skoro mowa o programach ktoś może spotkal się z jakąś przejściówką ktora pozwoliła by podłączyć starą kość STOLCADA do portu USB :idea:
Nie ma takiej możliwości - stolcad USB jest od 12.0 w górę. Jak firma potrzebuje klucz USB musi zmienić soft na nowszy 12.0 - a on może chodzić pod LPT
Awatar użytkownika
STOLLAR.com.pl
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Re: STOLCAD

ONYX2 pisze:Skoro mowa o programach ktoś może spotkal się z jakąś przejściówką ktora pozwoliła by podłączyć starą kość STOLCADA do portu USB :idea:
... jest taka przejściówka - ale kosztuje 670 PLN netto. Dostępna jest jako aktualizacja klucza sprzętowego 8)
ONYX2 pisze:System przyjmowania zamowien i sterowania produkcja mam na whokna [..] autorskie przejscie do systemu magazynowego
a możesz podać co to za system magazynowy - jakiś popularny :?: ... a co z kompletowaniem zleceń (zwłaszcza jeśli chodzi o dodatki) i przygotowanie transportu (w ogóle całe planowanie logistyczne)?
Czy polityka zakładu to produkcja ze stanu magazynowego, czy pod konkretne zamówienie zamawianie z wyprzedzeniem.

Bo robić można nawet autorskie rozwiązania - tylko jak daleko jest to elastyczne.

Do tej pory korzystamy z programu Pana Andrzeja Sadowskiego przy PCV - nie jest idealny (jak żaden z konkurencji) więc dorobiłem kilka "przyczłapek" (m.in. zrzucanie w komplecie danych z niego do zewnętrznej bazy MySQL wraz z obrazkami) po to chociażby aby robić SZYBKO jakieś zestawienia elementów produkcyjnych (które to zestawienia z samego programu są po prostu nieosiągalne). Pozwala to realizować jakieś jednostkowe zadania - ale całościowo - to zostawia wiele do życzenia takie rozwiązanie. Tak czy siak - każdy się zgodzi - że mieć własną bazę danych albo taką do której się ma swobodny dostęp - to dobrze przy takich rzeczach :wink:
ODPOWIEDZ