Handlowcy ? czy warto ?

meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Handlowcy ? czy warto ?

Post autor: meraś »

Panowie producenci :)

Potrzebuje pomocy :)

Borykam sie z problemem ostatnio takowym :

otóż zastanawiam się nad zatrudnieniem przedstawiciela handlowego

Moce produkcyjne oceniam na ok 400 jednostek, z racji że główny trzon firmy stanowi sektor budowlany ( tzn. budowy domów jednosrodzinnych ) postanowiliśmy odkupić maszyny od innego producenta ( wraz z załogą :)

Klienci chwalą produkt i zastanawiam się czy nie puścić bardziej w Polskę okien.

I tutaj prosze o radę:

1.Na jakich warunkach rozpocząć wspołpracę z potencjalnym handlowcem ???

2. Co jest dzisiaj standardem w tego typu wakatach ?

3. jak ustrzec się przed handlowcami-skoczkami ;) ?

z góry dzięki Panowie i Panie za rady :)
..bałagan i porządek - to tylko liczby...

oknoAD

Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Warunki współpracy to sprawa domówienia dwóch stron.
Przed skoczkami raczej się nie utrzeżesz. Jak chcesz mieć fachowca, musisz zatrudnić człowieka z branży. A on już gdzieś pracuje i gdzieś poznawał tajniki sztuki sprzedaży stolarki. Jezeli pzejdzie do Ciebie to za lepszą kasę, a nie za piękne oczy. Zawsze potem znajdzie się ktoś, kto zaoferuje lepsze warunki - i nie masz handlowca.
Jak sobie wykształcisz swojego, to znowu znajdzie się ktoś, kto zaproponuje mu lepsze warunki - i nie masz handlowca.
Nie dotyczy to oczywiscie wszystkich, ale takie są realia.
Standardów tu raczej nie ma.

Powodzenia.
miroslaw

odp.

Post autor: miroslaw »

Handlowiec dzisiaj zarabia na wszystkim jak chinczyk:ktos mi mówił że tam sie jedzie a gosc pyta co potrzeba i na kiedy .Nie przytrzymasz dobrego handlowca nawet za dobra kasę bo jego interesuje wieczny rozwój i każdy taki powinien chwalic siebie swoja marke a nie marke bezposrednio fabryki i dostawac gaże za wszystko co załatwi lub reklamuje poniewaz u nas sie przyjeło że przedstawiciel ma wleżc w d... fabryce podajac nazwisko lub nazwę rozsławiając fabryke w świat,za darmo robi reklame a pózniej jak juz idzie fabryce to wynocha nie jestes potrzebny.Wina jest po obu stronach ale cięzka do rozwiazania z wzgledu na realia rynku i sprzedaz tandety za małe pieniadze,ogolnie Bartek ma rację.Natomiast dochodzi jeszcze hytrosc samego handlowca,zobaczyłkasę raz mniejsza raz wieksza i goni,nie je ,nie pije tylko tłucze zamówienia nie uważajac na potkniecia finansowe które moga go doprowadzic do bankructwa,wydawałoby sie więc że trzymać sie firmy jest dobrze ale ja takiego nie znam oni działaja na wszystkie fronty to śa firmy w firmie...
solidnafirma38
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: solidnafirma38 »

Handlowiec to specyficzne stanowisko, tu przejścia są bardzo częste gdyż nie trzeba posiadać zbyt dużej wiedzy , na temat okien, o zatrudnieniu decydują raczej wiedza i znajomość z zakresu technik sprzedaży .
Moim zdaniem do takiej akcji na początek jest dobrze zatrudnić kogoś świeżego spoza branży żeby przetarł teren, ma po prostu trafić z ofertą do każdej firmy sprzedającej okna na zaplanowanym obszarze działanie ,a potem systematycznie co 2 tygodnie telefonicznie, bądź osobiście kontaktować się z firmami i dopytywać o zainteresowanie ofertą . handlowcy z branży okiennej czasami z góry zakładają „ tu nie wchodzę , w tej firmie mi się nie uda ….” i popełniają błąd. Handlowiec z poza branży będzie systematycznie obrabiał bazę i wejdzie wszędzie ! Taka metoda na pewno zadziała
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

solidnafirma38 pisze:Handlowiec to specyficzne stanowisko, tu przejścia są bardzo częste gdyż nie trzeba posiadać zbyt dużej wiedzy , na temat okien, o zatrudnieniu decydują raczej wiedza i znajomość z zakresu technik sprzedaży .
Moim zdaniem do takiej akcji na początek jest dobrze zatrudnić kogoś świeżego spoza branży żeby przetarł teren, ma po prostu trafić z ofertą do każdej firmy sprzedającej okna na zaplanowanym obszarze działanie ,a potem systematycznie co 2 tygodnie telefonicznie, bądź osobiście kontaktować się z firmami i dopytywać o zainteresowanie ofertą . handlowcy z branży okiennej czasami z góry zakładają „ tu nie wchodzę , w tej firmie mi się nie uda ….” i popełniają błąd. Handlowiec z poza branży będzie systematycznie obrabiał bazę i wejdzie wszędzie ! Taka metoda na pewno zadziała
.

1. Handlowiec nie jest chłopczykiem do roznoszenia ulotek. Jeś pozwoli tak się potraktować swojemu szefowi - kretynowi to nie nadaje się do tej pracy.
2. Znajomość technik sprzedaży bez znajomości wyrobu? Przykładowa sekwencja sell wg solidnafirma 38 może brzmieć tak: Podstawową cechą tego co sprzedaję jest to, że to istnieje, ale nie wiem co to jest bo i po co, zaletą tego czegoś jest to, że to coś jest najlepsze i najtańsze na rynku, a kupując to, odniesiecie niebywałą korzyść w postaci kupna nie wiadomo czego za wiadome pieniądze. I myk zamknięcie próbne, najlepiej takie książkowe, ładne! Np. Widzę, że się Pan uśmiechnął, o czym Pan myśli?
Odp. O tym że mam do czynienia z .... wysłanym przez... . WON MI STĄD!!!
3. Potwierdzenie telefoniczne za 2 tyg. : Dzień dobry mówi ten ...... wysłany przez tego..... coś go Pan wygonił 2 tyg temu, czy mogę się umówić na spotkanie żeby omówić złożoną Panu ofertę. W słuchawce cisza, bo i co innego mogło by tam być!?
4. Współczucie dla tego co przejmie obszar po tym znawcy "technik sprzedaży".

Może lepiej zmienić branżę albo pomyśleć przed napisaniem czegokolwiek? Jako konsument już wiem co znaczy "solidnafirma 38". W handlu liczy się informacja i to jest podstawa. Jak mi ją dają gratis to biorę, bo niby dlaczego nie?

z konsumenckim pozdrowieniem
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jak to, handlowiec nie musi się znać na sprzedawanym wyrobie? Zadaję takiemu pytanie techniczne np. na temat otworów dekompresyjnych w skrzydle. Gość mówi: zaraz zadzwonie i się dowiem. Co robisz z takim. WON MI STĄD - za adjj. I już nasprzedawał. Klientów masz na pęczki.
Ciekawa filozofia solidnafirma38.

Darek W
Małomówny
Małomówny

Post autor: Darek W »

o jak ładnie wszyscy wypisują o handlowcach okien A znam wielu dobrych handlowców, którzy w branży pracy szukają no i jakoś jest im ciężko znaleźć a wieci czemu????? Bo jak się kogoś nie zna to ciężko jest udowodnić swoje umiejętności branżowe i handlowe - ot i problem Pozdrawiam
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Darku W daj mi takiego, który potrafi sprzedać nie tylko ceną - bo do sprzedaży po najniższych cenach handlowców nie potrzeba - zrobi dobry obrót, a zaraz dam mu pracę.
Pozdro.......... :roll:
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

W takim razie Panowie :)

ilus zatrudniacie handlowców i który jest z nich jest w waszej firmie najdłużej ?
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

I tu jest problem. Ja ich nie zatrudniam, jedynie szkolę by potrafili sprzedać za godziwą cenę. W końcu oni żyją z prowizji, a firma z zysku.
Zatrzymać handlowca w firmie? Zatrzymywacz nazywa się rozsądna umowa. No problem.

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Ciekawe rzeczy piszecie zwłaszcza solidnafirma :).
typowy światopogląd fizola - ci w garniakach nic nie robią, pierdzą w stołek i za to zgarniają kupę szmalu. Raz na dwa tygodnie obdzwonią bazę, oczywiście baza spada im z nieba ewentualnie wygrywają ja na loterii.
Tylko po co w ogłoszeniach pracodawcy szukają ludzi z doświadczeniem, znajomością komputera, angielskiego, niemieckiego, rynku itd itp.

Co do warunków dla pracowników nie tylko dla handlowców, polecałbym wzorować się na krajach rozwiniętych dla przykładu link każdy może sobie poczytać i wdrażać.

http://asi.is/PortalData/1/Resources/up ... sk_isl.pdf
solidnafirma38
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: solidnafirma38 »

adjj pisze:
solidnafirma38 pisze:Handlowiec to specyficzne stanowisko, tu przejścia są bardzo częste gdyż nie trzeba posiadać zbyt dużej wiedzy , na temat okien, o zatrudnieniu decydują raczej wiedza i znajomość z zakresu technik sprzedaży .
.

1. Handlowiec nie jest chłopczykiem do roznoszenia ulotek. Jeś pozwoli tak się potraktować swojemu szefowi - kretynowi to nie nadaje się do tej pracy.
2. Znajomość technik sprzedaży bez znajomości wyrobu? Przykładowa sekwencja sell wg solidnafirma 38 może brzmieć tak: Podstawową cechą tego co sprzedaję jest to, że to istnieje, ale nie wiem co to jest bo i po co, zaletą tego czegoś jest to, że to coś jest najlepsze i najtańsze na rynku, a kupując to, odniesiecie niebywałą korzyść w postaci kupna nie wiadomo czego za wiadome pieniądze. I myk zamknięcie próbne, najlepiej takie książkowe, ładne! Np. Widzę, że się Pan uśmiechnął, o czym Pan myśli?
Odp. O tym że mam do czynienia z .... wysłanym przez... . WON MI STĄD!!!
3. Potwierdzenie telefoniczne za 2 tyg. : Dzień dobry mówi ten ...... wysłany przez tego..... coś go Pan wygonił 2 tyg temu, czy mogę się umówić na spotkanie żeby omówić złożoną Panu ofertę. W słuchawce cisza, bo i co innego mogło by tam być!?
4. Współczucie dla tego co przejmie obszar po tym znawcy "technik sprzedaży".

Może lepiej zmienić branżę albo pomyśleć przed napisaniem czegokolwiek? Jako konsument już wiem co znaczy "solidnafirma 38". W handlu liczy się informacja i to jest podstawa. Jak mi ją dają gratis to biorę, bo niby dlaczego nie?

I tu popełniasz błąd , gdyż nie wiesz co miałem na myśli ……..
Jednak prawda jest jedna , ktoś na początek musi odwalić czarną robotę , roznieść szybko informację o firmie lub o jej nowych produktach oraz stworzyć bazę danych , a pierwsza fala zainteresowanych trafi do firmy , i to będą na początek jej najlepsi klienci .

Dopiero w drugim etapie należy zatrudnić doświadczonych Handlowców

Jest jeszcze jedna różnica między handlowcem który trafia do klienta zainteresowanego zakupem okien , a handlowcem który ma pozyskać partnerów handlowych .

Handlowiec do kontaktów z klientem niesie wiadomość o produkcie on się musi znać na oknach
Natomiast handlowiec do kontaktów z firmami ma nieść informację o sile firmy , jej marce , nowoczesnych maszynach , terminowości i solidności .

A jak się jest właścicielem firmy sprzedającej i montującej okna to na profilach i budowie okien które się sprzedaje lub produkuje trzeba się znać, i nie należy zadawać handlowcowi g…ich pytań o technologię produkcji okien bo to nie jego działka , w przypadku szczegółowych i trudnych pytań należy się zwrócić do kierownika produkcji , lub działu technicznego danej firmy

Natomiast jeżeli chodzi o to co znaczy solidafirma38 ? solidafirma38 to 5 lat na stanowisku kierownika produkcji stolarki PCV i aluminium oraz 7 lat doświadczenia w sprzedaży okien i drzwi jako handlowiec oraz właściciel firmy , kila lat doświadczenia w sprzedaży innych produktów inwestycyjnych
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Dziękujemy soldnemu koledze za wyjaśnienia, bardzo dobrze że posiadasz bogate doświadczenia gratuluje.
Szczególnie cieszy mnie fakt że potrafiłeś zmienić swoją opinie, oznacza to że nadal sie uczysz i rozwijasz. Jesteś na dobrej drodze jeszcze raz gratulacje.
mario7
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mario7 »

Panowie,czytając Waszą dyskutę na temat handlowca,widzę że żaden z was nie ma pojęcia o czym pisze.Jestem jednym z tych co od 10 lat zwą się handlowcami i widzę,że dla Was nigdy nikt taki nie pracował.Może przyznajcie się,że nie stać Was na kogoś takiego.
Pozdrawiam i życzę dalszego rozwoju.
mario7
mario7
Czytelnik
Czytelnik

Panowie,czytając Waszą dyskutę na temat handlowca,widzę że żaden z was nie ma pojęcia o czym pisze.Jestem jednym z tych co od 10 lat zwą się handlowcami i widzę,że dla Was nigdy nikt taki nie pracował.Może przyznajcie się,że nie stać Was na kogoś takiego.
mario7
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

mario7 pisze:Panowie,czytając Waszą dyskutę na temat handlowca,widzę że żaden z was nie ma pojęcia o czym pisze.Jestem jednym z tych co od 10 lat zwą się handlowcami i widzę,że dla Was nigdy nikt taki nie pracował.Może przyznajcie się,że nie stać Was na kogoś takiego.
Masz rację nigdy ktoś taki jak handlowiec dla mnie nie pracował, NIE STAć MNIE BYłO PO PROSTU.

Dlatego sam pracowałem na stanowisku handlowca od matury, praca była ważniejsza niż studia. Pieniądze ważniejsze niż wiedza, tak było w moim przypadku.

Sprzedawałem majtki, trampki, buty, kursy, ubezpieczenia, pióra wieczne, kosmetyki, ekskluzywna galanterię, kapelusze, spodnie i cholera wie co jeszcze sprzedałem a pędzle do golenia mi sie przypomniały.
Zawsze miałem z tego od 1 do 4 procent minus koszta własne.
Aby utrzymać rodzinę na przyzwoitym poziomie zapieprzałem świątek piątek......
Dwa razy w swoim życiu usłyszałem ...wie Pan że w tym przypadku prowizja spada o połowę. Za dużo Pan zarobił!

Masz racje nie śmiem twoich butów czyścić.

Za życzenia dziękuję, życzę tego samego dla Ciebie.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

hehe...dobree ;)

pionteczka !
mario7
Czytelnik
Czytelnik

Darek 13- Buty czyszczę sobie sam.Ty nie zrobisz tego dobrze,masz za dużo talentów.
Pozwolę sobie na stwierdzenie,że pracując w tylu branżach nie miałeś czasu na robienie czegokolwiek dobrze.A właściwie co robisz na tym forum skoro piszesz o handlu majtkami,pędzlami,itp. Dystrybucja okien to nie spredaż majtek.
Pozdrawiam. :wink:
mario7
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Głównie patrze z żalem jak ono umiera, to forum. A pisałem rejestracja nas zabije, kiedyś to się działo ho ho.

Zgadzam się z Tobą, mój szanowny adwersarzu, trzeba mieć sporo talentu by w każdej z tych branż odnieść sukces i pójść dalej.
Okna towar jak każdy inny, oczywiście mają specyfikę.
Czy któryś towar nie ma specyfiki?
W oknach można się wykazać jest naprawdę olbrzymie pole do popisu i w mojej opinii w tej branży znacznie więcej niż w innych poznanych prze ze mnie zależy od sprzedawcy. W branży jako całości nie tylko oknach szkolenia, optymizm, pogoda ducha i kilka innych cech pchają sprzedaż do przodu.
Właśnie w tej branży najlepiej widziałem efekty własnych działań marketingowych, reklamowych najlepsza odpowiedź klienta na ofertę.
Jak jesteś dobry w tej branży szukaj szansy na zaistnienie w świecie sprzedawców. Jeśli jesteś uczniem, ucz się na czymś tańszym np. majtki :)
pm007
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: pm007 »

mam drobne pytanie
400 jednostek dziennie, tygodniowo czy miesięcznie ?
mario7
Czytelnik
Czytelnik

DAREK 13 pisze:Głównie patrze z żalem jak ono umiera, to forum. A pisałem rejestracja nas zabije, kiedyś to się działo ho ho.

Zgadzam się z Tobą, mój szanowny adwersarzu, trzeba mieć sporo talentu by w każdej z tych branż odnieść sukces i pójść dalej.
W oknach można się wykazać jest naprawdę olbrzymie pole do popisu i w mojej opinii w tej branży znacznie więcej niż w innych poznanych prze ze mnie zależy od sprzedawcy. W branży jako całości nie tylko oknach szkolenia, optymizm, pogoda ducha i kilka innych cech pchają sprzedaż do przodu.
Właśnie w tej branży najlepiej widziałem efekty własnych działań marketingowych, reklamowych najlepsza odpowiedź klienta na ofertę.
Jak jesteś dobry w tej branży szukaj szansy na zaistnienie w świecie sprzedawców. Jeśli jesteś uczniem, ucz się na czymś tańszym np. majtki :)
Stary ty masz problem z majtkami,głową czy cały jesteś wielkim problemem? Przechwalać się lubią tacy,co nic nie robią. Odnoszę wrażenie,że jesteś nierobem i leniem jakich mało. Nie będę wdawał się w dyskusję z kimś takim bo szkoda czasu. Pozdrawiam.
mario7
mario7
Czytelnik
Czytelnik

DAREK 13 pisze:Głównie patrze z żalem jak ono umiera, to forum. A pisałem rejestracja nas zabije, kiedyś to się działo ho ho.

Stary ty masz problem z majtkami,głową czy cały jesteś wielkim problemem? Przechwalać się lubią tacy,co nic nie robią. Odnoszę wrażenie,że jesteś nierobem i leniem jakich mało. Nie będę wdawał się w dyskusję z kimś takim bo szkoda czasu. Pozdrawiam.
mario7
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

handlowiec to konieczny pracownik - bez niego ani rusz :)
jawaryn :)
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

mario7 pisze:

A ty jesteś pedziem!
Może chcesz sprawdzić czy jestem pracowity na siłowni...
albo w pracy zadzwoń do mojego szefa.
English or Icelandic plus 354 66 16 352
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Sorry. Bardzo mi przykro.

Miało być:
Mam wrażeniem że jesteś pedziem, chętnie dam Panu satysfakcję, proszę wybrać miejsce, będę w Polsce pomiędzy 17 a 30 lipca.

Z poważaniem DW.
fafik
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: fafik »

"zadzwoń do mojego szefa.
English or Icelandic plus 354 66 16 352"
Zadzwoniłem - to jakaś agencja dla starszych lejdis po 60-tce , a ja jestem młodym , pięknym chłopcem - nie dla mnie te numery.
Myśl jak coś piszesz - Twoje informacje czyta przyjaciel , ale i wróg
ODPOWIEDZ