Dla kogo wyróżnienia?????????

Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Dla kogo wyróżnienia?????????

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Koledzy!!!!!!!!!!!!! No, czytam i krew mnie zalewa. Za co się w tym kraju przyznaje nagrody.
http://www.oknonet.pl/akcesoria/systemy ... 12540.html

Drzwi podnośno-przesuwne. Jaka to innowcyjność? Toż to znane na świecie od kilkunastu lub dziesiętków lat. Mój systemodawca produkował ten system zanim Aluplast cokolwiek w Polsce zaczął znaczyć. Obudzili sie z ręką w nocniku też z tymi pasywami. Toż to od co najmnie 10 lat znane w Polsce, nie mówiąc już jak długo na świecie.
Inowacyjne to to było kiedyś. Teraz to tylko kopie innych produktów ze zmienionymi gabarytami, bo i tak musi pasować do istniejących systemów okuć. Taką innowacyjność to i ja mogę wprowadzać.

Za co tak naprawde te nagrody i dla kogo? Może ktoś zna odpowiedź, bo ja nie mam pojęcia.......................................................

Nie będę już więcej pisał, bo Admin mi post wywali i temat bedzie skończony w chwili poczecia. :twisted: :mrgreen: :lol: :lol: :lol:

oknoAD

grzegorz37b
Czytelnik
Czytelnik

Re: Dla kogo wyróżnienia?????????

Post autor: grzegorz37b »

Witam.

Dawno temu kiedy byłem jeszcze okniarzem sprzedawcą uczestniczyłem dwa razy w targach budolanych.
Nagrody otzrymywali Ci którzy mieli duże stoiska czyli płacili za to.
Brali duże stoisko by mieć darmową reklamę. "Po mojemu" dziala to tak:
- brali max stoisko
- wymyślali jakąś ściemę w sensie innowacyjności (wtedy szyby samomyjace- samoczyszczące)
- chyba nawet jej snie mieli (klient to sprawdzi)
- jak dostali statuetkę (wtedy filar budownictwa tak to się nazywało)
- chwalili sie tym
- lokalna prasa, lokalne radio robiło szum i tak to dziala
ZWRÓĆCIE UWAGĘ CZY GŁÓWNĄ NAGRODĘ DOSTAJE KTOŚ KTO MA MAŁE STOISKO?

W OKNONECIE JEST PODOBNIE :)
NAPISAŁEM: http://www.forum.oknonet.pl/viewtopic.php?f=1&t=13055 SPRAWDŹ WARTO
ZARAZ POTEM BYŁA GDZIE KLIKNĄĆ REKLAMA DOBROPLASTU
PŁACĄ GRUBO ZA REKLAMĘ DOSTAJĄ NAGRODĘ
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Może to nie takie proste grzegorz 37b. Firma, która tak podniosła ciśnienie koledze Bartłomiejowi od 2 lat na BUDMIE nie prezentuje się wcale, a targowe występy w Niemczech nie mają raczej wpływu na nagrody w Polsce.

O tym jaki komunikat płynie do rynku o profilu produkcji, otrzymanych wyróżnieniach, osiągnięciach technologicznych, decyduje polityka marketingowa danej firmy. Widać firma "W" ma inną politykę marketingową w Polsce od firmy "A", a niestety tak jest czego doświadczyłem na własnej skórze, gdyż w firmie "W" odmówiono mi nawet przesłania egzemplarza obowiązującej aprobaty technicznej. Tak więc jak dla mnie jedynym namacalnym dowodem istnienia firmy "W" są właściwie posty Bartłomieja, a być może szkoda, bo jak widać jest to lekko irytujące również dla niego. Zawsze mawiano "jak cię widzą tak cię piszą", ale bywa też tak, że "tak cię widzą jak się piszesz" czego dowodem są np. firma "O" i firma "J", które piszą o sobie, że są świetne i nawet bez dowodów potwierdzających świetność, coraz więcej osób w branży zaczyna w to wierzyć.
Ot i wszystko. Zwykły PR.
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Tanatosie, a jaki ma związek bycie czyimś klientem z udostępnianiem w formacie elektronicznym AT wszystkim zainteresowanym? Może gdyby mi ją przysłali stałbym się ich klientem? Kto to mógł przewidzieć? Nikt. AT kupiłem w ITB, a wrażenie o marketingu i kanałach komunikacji firmy W zostało. Tak to już jest z tym pierwszym wrażeniem. Co gorsza, z reguły pierwsze wrażenie z kontaktów z firmą przenosi się na jej produkt. Jak sądzisz lepiej było wysłać tego pdf'a czy kogoś zrazić do swojej marki?

Różnego rodzaju fety lub wręczanie nagród jest dobrym wstępem, a nawet pewną formą marketingu szeptanego, czy jak wolisz "poczty pantoflowej". Wręczał nagrody prof.Runkiewcz, osoba w branży budowlanej bardzo znana. Zauważ, że nawet jeśli Pan Prof. nie spamięta co komu i kiedy wręczył, to jeśli ktokolwiek go zapyta np. o firmę "A" wiążac to z nagrodą, Pan Prof. potwierdzi bez wahania wielkie innowacyjne zasługi tej firmy. Teraz zastanów się kto może pytać Pana Profesora o jego opinię? Jakiego formatu będą to inwestorzy lub osoby z branży? Komu i w jakich okolicznościach Pan Prof. sam może przekazać swoją opinię o marce?
Porównaj wartość informacji przekazanej przez Pan Prof. z wartością "opinii wykonawców" na którą powołuje się ASM przy przyznawanych na Budmie Budowlanych markach roku? Jeszcze bardziej brutalnie? Porównaj siłę oddziaływania Twojej lub mojej opinii z ewentualną siłą oddziaływania opinii Pana Prof. Jasne?

Tak się właśnie tworzy "pocztę pantoflową" z prawdziwego zdarzenia. Dobrzy liderzy opinii pchają markę, a zdanie Pana Kowalskiego przekazane Panu Nowakowi? Jest ważne, ale waży nieco mniej. Tym się właśnie różni profesjonalny PR od przeczuć nazywanych "pocztą pantoflową", bez urazy Panie kolego :D

Pozdrawiam
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Co do "sytuacji" to miała miejsce późną jesienią 2008 r, czyli nie tak dawno jak na czas okienny.

Co do firmy "A" to proszę kolegi pozwolę się nie zgodzić z Pana zdaniem. Jak większość firm, tak i ona tłoczy kształtowniki klasy A i B. Co zamawiają producenci okien to nie od firmy "A" zależy. To po pierwsze.

Jak już kolega z tymi aprobatami koniecznie chce wyjeżdżać i wrażeniami deweloperów to nie ma sprawy. W każdej Aprobacie na okna i drzwi jest rozdział "OCENA ZGODNOŚCI" (zazwyczaj rozdział ma nr 5), a w nim jest ppkt 5.3 ZAKŁADOWA KONTROLA PRODUKCJI. Gdyby ona u producentów funkcjonowała należycie proszę kolegi, to nie ma takiej możliwości by wyprodukować okno z kształtowników "o przekroczonych tolerancjach wymiarowych" i innych materiałów, które mogą później spowodować "wrażenia dewelopera". Kiepskie okno to niestety wina producenta. To po drugie.

Jak w każdej produkcji, tak i w produkcji kształtowników może zdarzyć się "kucha", nie sądzę by jakakolwiek firma systemowa nie uwzględniła uzasadnionej reklamacji producenta okien dotyczącej niespełniania przez profile jakichkolwiek wymagań normy 12608. Uzasadnionej powtarzam. Bo czym innym jest mieć w ręce dowody, a czym innym spekulować na ten temat na forach. To po trzecie.

Każdy producent okien, wyłącznie na podstawie własnych ocen podejmuje decyzję co do wyboru systemu, w którym chce produkować okna. Jeśli faktycznie najważniejszym kryterium wyboru systemu byłaby jakość kształtowników to na rynku pozostałoby do tej chwili może 5 - 6 systemodawców i nie występowałoby zjawisko klasy "B". Jak widać tak nie było i nie jest. To po czwarte.

Co do wartości nagród, to każdy może mieć swoje zdanie na ten temat, to oczywiste. Jednak wartością samą w sobie tych nagród jest choćby to, że kolega się z ich wartością nie zgadza, pisze o tym, wywołując zamierzony efekt. Adresatami nagród i idącej za nimi informacji są nabywcy. Jeśli któregoś z nich zainteresuje nasza wymiana zdań, zajrzy pod podany wyżej link i przeczyta to co ma przeczytać. Później to już będzie tylko jego wybór, czy zawierzy nazwisku Pana Profesora, czy nickowi Tanatos. Tak właśnie działa PR. Od zawsze. To po piąte i ostatnie.

Pozdrawiam
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

Co do firmy "W"..dzwoniłem do nich jakiś czas temu żeby mi dali namiar na jakiegos producenta z południa polski..poł godziny mnie "coś" rozłączało..

nie zadzwonie do nich już raczej :)
..bałagan i porządek - to tylko liczby...

Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Drogi adjj, cenię twoja wiedzę, ale jesteś z innej planety.

Cyt.: Jak już kolega z tymi aprobatami koniecznie chce wyjeżdżać i wrażeniami deweloperów to nie ma sprawy. W każdej Aprobacie na okna i drzwi jest rozdział "OCENA ZGODNOŚCI" (zazwyczaj rozdział ma nr 5), a w nim jest ppkt 5.3 ZAKŁADOWA KONTROLA PRODUKCJI. Gdyby ona u producentów funkcjonowała należycie proszę kolegi, to nie ma takiej możliwości by wyprodukować okno z kształtowników "o przekroczonych tolerancjach wymiarowych" i innych materiałów, które mogą później spowodować "wrażenia dewelopera". Kiepskie okno to niestety wina producenta. To po drugie.

Podpierasz sie aprobatami i tym co jest w nich zawarte. A kto powiedział, że za każdym razem producent profili wypuszcza z produkcji materiał zgodny z wymiarami z aprobaty. Wiadomo, że przy procesie ekstruzji wystarczy przesadzić z prędkościa tłoczenia profili i otrzymujemy produkt ze zmienionymi wymiarami i pocienionymi sciankami (które nawet min. klasy "B" nie utrzymują). Wem o czym mówię, bo produkowałem z profili firmy A.... 5 lat. Przywozili najgorszy szajs jaki można sobie wyobrazić. Profile w trzech tolerancjach wymiarowych, pocienione do granic możliwości scianki i inne chocopały. I co ja miałem zrobić, jak na profile czekało sie po 3 miesiące, bo nie byli w stanie obsłużyć wszystkich klientów? Reklamować? Wolne żarty!!!!!!!!!!!!!!!! Na wymianę bym sie nie doczekał, a klienci by mnie na strzępy roznieśli. Robiło się z tego co było (w sezonie z zasay nie było i opóźnienia w produkcji 2 miesiące to była normalka). I kolego, tak 3 lata pod rząd dopuki rozumu do glowy nie nabrałem i z firmą W............, czyli Wymar, powiedzmy otwarcie (bo innej na W nie znam - najwyżej na V by sie znalazła, a tureckiegi nie biore pod uwagę) nie zacząłem współpracy. Tutaj mam jakość i terminy dostawy jak należy. A, że trochę drożej. Nie szkodzi opłacało się.

A, co do aprobaty. Trzeba było mi na priva napisać (bo wiedziałeś, że na W.... produkuję, bo mówię wszędzie o tym otwarcie), to byś dostał i po problemie.

A laury za kasę to każdy dostanie (przoduje w tym polska piłka nożna), jaka to filozofia. Wartość żadna.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

Tanatos pisze:A co do działania firmy W widać są tacy co są zadowoleni a jak zwykle w polsce ci co nie znają najwięcej mają na ten temat do powiedzenia.
NIe wiem co sugerujesz.. ? Jako tako znam Wymar...nie mówię że to zły profil jest...oceniam ze strony marketingowej. jeżeli chcą rozwinąć skrzydła - bo wiem że mało osob produkuje na tym systemie... powinienem byc elegancko obsłużony :) te okna które potrzebowałem ( 3000 NL ) puściłem w Corona CT 70 Accent.
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Lubię kotki. Może jestem z planety Melmac? Bartłomieju aleś mnie rozszyfrował :D

To nie ja wyjeżdżałem z Aprobatami, lecz czyniłem z wyjeżdżania zarzut, ale to nic.

Twoje kłopoty z firmą A rozumiem. Masz rację, że jak w szczycie sezonu dostaniesz taką kaszanę, to właściwie nie ma dobrego wyjścia dla producenta okien. Oddasz, leżą kontrakty, nie oddasz możesz sam się położyć na jakości i gwarancjach. Jak nie spojrzeć d... z tyłu. Jedno ale mam tylko, bo jak to trwało 3 lata i było jak mówisz, to kurka wodna jakieś Ty umowy z firmą A pozawierał, co? Ech...ci producenci, tyle kasy zostawiają u systemodawców i ciągle podpisują co im się podsuwa. Umowy się negocjuje, a potem egzekwuje, ale może to tylko u nas na Melmac.

Żeby już nie było, że coś tam, coś tam, wzniosę okrzyk: Niech żyje "W" cichy bohater rynku okiennego !!!

Pozdrowienia dla forumowiczów i kotków.
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

A, owszem, mam. Profile w kremie (barwione w masie) i białe na magazynie. Pełny system. No, chyba, że potrzebne sa wieksze ilości okien. Ale to nie jest problem, bo uzupełnienie magazynu to ok. 10 dni.

Pozdrawiam. B. Z.
ODPOWIEDZ