MIKROWENTYLACJA
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

MIKROWENTYLACJA
WITAM.
Moje pytanie kieruję do producentów stolarki i okuć.
Czy dopuszczalne jest stosowanie w oknie RU mikrowentylacji-rozszczelnienia tylko w miejscu rozwórki? bez stosowania elementu mikro w przeciwnym górnym narożniku od górnego zawiasu.
Spotykam się obecnie z tak wykonanymi oknami.
Pytam czy takie rozwiązanie jest prawidłowe czy nie?
Nie pytam, czy ktoś oszczędza na elementach.
Moje pytanie kieruję do producentów stolarki i okuć.
Czy dopuszczalne jest stosowanie w oknie RU mikrowentylacji-rozszczelnienia tylko w miejscu rozwórki? bez stosowania elementu mikro w przeciwnym górnym narożniku od górnego zawiasu.
Spotykam się obecnie z tak wykonanymi oknami.
Pytam czy takie rozwiązanie jest prawidłowe czy nie?
Nie pytam, czy ktoś oszczędza na elementach.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
Re: MIKROWENTYLACJA
Witam,jak dobrze kojarzę nowy systam W-H Activpilot to stopniowany uchył zastępuje mikrowentylację i jest właśnie na rozwórce. Sprawdź na jakich okuciach pracują te okna i przeglądnij stronę W-H a w wątku pt. Autopilot czy Aktivpilot dałem linka do prezentacji.Pozdrawiam.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Nikt nigdzie nie napisał, że mikrowentylacja jest obowiązkowa w oknie, ale jeśli opisane rowiązanie jest tym, o którym myślę, to masz stopniowany uchył, rozwiązanie takie stosowane m.in. w Autopilocie WH jako wyposażenie ponad standardowe i w AktivPilocie jako standard chyba. My takie rozwiązanie stosujemy jako standard, co prawda zaczep do mikrowentylcji też jest, ale moim zdaniem jako użytkownika, a nie producenta, SU jest praktyczniejszy niż mikro i sam częściej "delikanie" uchylam niż rozszczelniam, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. I wcale to nie świadczy o oszczędności producenta.
pozdro
pozdro
Nie przeczytałem ostatniego postu Pogromcy więc przepraszam, że opisałem rozwiązanie WH, może komuś się przyda. 
Nie ma obowiązku stosowania mikrowentylacji - to jest przyjęty standard.
Wielu producentów w jej miejsce stosuje np. stopniowanie uchyłu.
Na dzień dzisiejszy producenci, którzy wykonali badania okien w oparciu o aprobaty techniczne profili ( pod warunkiem, że są jeszcze ważne) powinni produkować ona, których współczynnik a (infiltracji powietrza) i ile wiem powinien wynosić od 0,5 do 1 m3/h. Wykonuje się to przez wycięcie i wklejenie uszczelki płaskiej lub perforowanej w ilości około 3-4 % obwodu uszczelki ( to trzeba sprawdzić w aprobatach). Nie wiem jak to wygląda w przypadku normy PN-EN ( trzeba sprawdzić co mówi norma).
I tyle. Ale mogę się mylić
Wielu producentów w jej miejsce stosuje np. stopniowanie uchyłu.
Na dzień dzisiejszy producenci, którzy wykonali badania okien w oparciu o aprobaty techniczne profili ( pod warunkiem, że są jeszcze ważne) powinni produkować ona, których współczynnik a (infiltracji powietrza) i ile wiem powinien wynosić od 0,5 do 1 m3/h. Wykonuje się to przez wycięcie i wklejenie uszczelki płaskiej lub perforowanej w ilości około 3-4 % obwodu uszczelki ( to trzeba sprawdzić w aprobatach). Nie wiem jak to wygląda w przypadku normy PN-EN ( trzeba sprawdzić co mówi norma).
I tyle. Ale mogę się mylić
Pogromca,przyjrzałem się trochę oficjalnej stronie Maco i z tego co widziałem to w multi-matic mikro-wentylacja jest zintegrowana z nożycą i nie ma potrzeby stosowania zaczepu w przeciwnym górnym narożniku,nie wiem jak to się ma do multi-trenda.Pozdrawiam. 
Pogromca,tu masz link do oficjalnej strony Maco:http://www.maco.at/maco/cont/startpage.aspx?siteID=6621
Ale jak pobierzesz pdf z opisem Maco Multi-Trend to zauważysz że są skupieni na opisie klas bezpieczeństwa. Moim skromnym zdaniem to najlepszym sposobem na rozwiązanie twoich wątpliwości będzie kontakt z Maco-Polska i ewentualne przesłanie im zdjęć okuć które opisałeś i do których masz wątpliwości oraz poproszenie o wyjaśnienia.Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania twoich wątpliwości i obaw.
Ale jak pobierzesz pdf z opisem Maco Multi-Trend to zauważysz że są skupieni na opisie klas bezpieczeństwa. Moim skromnym zdaniem to najlepszym sposobem na rozwiązanie twoich wątpliwości będzie kontakt z Maco-Polska i ewentualne przesłanie im zdjęć okuć które opisałeś i do których masz wątpliwości oraz poproszenie o wyjaśnienia.Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania twoich wątpliwości i obaw.
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Dzięki.
Miałem zobaczyć to na stronie MACO, ale jakoś nie było kiedy.
Link mi to ułatwił, wręcz zmusił z ciekawości.
Jest tam co poczytać.
Gratulacje dla MOCO za tak opracowaną stronę.
Wszystko już kumam.
Dzięki.
Jedynie zastanawiam się czasami nad interesami producentów stolarki z producentami okuć. Bo np. widziałem papierową ulotkę MACO gdzie reklamują się tym, że oni w standardzie w okuciu dają blokadę klamki z podnośnikiem skrzydła. Ponoć to u nich standard i innej opcji nie ma.
Po pewnym czasie mam doczynienia z oknami od producenta o nazwie NSB gdzie tych elementów nie ma i z tego co się zorientowałem to trzeba u nich za to dopłacić. Więc gdzie tu prawda. Nie sądzę, aby ten producent był tak pomysłowy i sam wymontowywał ten element (jak sie da) z okucia. Wydaje mi się, że musieli się dogadać i tak kupują - CCC i wszystko jasne. A producent bije na tym dodatkową kasę bo za element trzeba bulić monetą.
MACO nie zdaje sobie sprawy, że w tym wypadku to przekłamuje swą reklamę na ulotce. To jest nie fer.
Co do okucia to jest ono OK.
Miałem zobaczyć to na stronie MACO, ale jakoś nie było kiedy.
Link mi to ułatwił, wręcz zmusił z ciekawości.
Jest tam co poczytać.
Gratulacje dla MOCO za tak opracowaną stronę.
Wszystko już kumam.
Dzięki.
Jedynie zastanawiam się czasami nad interesami producentów stolarki z producentami okuć. Bo np. widziałem papierową ulotkę MACO gdzie reklamują się tym, że oni w standardzie w okuciu dają blokadę klamki z podnośnikiem skrzydła. Ponoć to u nich standard i innej opcji nie ma.
Po pewnym czasie mam doczynienia z oknami od producenta o nazwie NSB gdzie tych elementów nie ma i z tego co się zorientowałem to trzeba u nich za to dopłacić. Więc gdzie tu prawda. Nie sądzę, aby ten producent był tak pomysłowy i sam wymontowywał ten element (jak sie da) z okucia. Wydaje mi się, że musieli się dogadać i tak kupują - CCC i wszystko jasne. A producent bije na tym dodatkową kasę bo za element trzeba bulić monetą.
MACO nie zdaje sobie sprawy, że w tym wypadku to przekłamuje swą reklamę na ulotce. To jest nie fer.
Co do okucia to jest ono OK.
Niestety w większości tak jest niby standard,a jak chcesz to kupisz okucie o mniejszym standardzie i też jest standard, tylko troszeczkę inny 
No to co Heyah i do przodu 
Jak kolega pogromca oszustów napisał Maco stosuje w standarcie podnośnik, ale bez podnośnika też mozna kupić - tak poza standardem.
Mikrowentylacja standardowo w narozniku z zaczepem lub standardowo w nozycy, niestandardowa mikrowentylacja :
tu może być stopniowany uchył lub:
http://www.maco.at/maco/cont/ShowFile.aspx?id=4186
Tak na marginesie to MACO doopasowuje swoje standardy do klienta.
Mikrowentylacja standardowo w narozniku z zaczepem lub standardowo w nozycy, niestandardowa mikrowentylacja :
tu może być stopniowany uchył lub:
http://www.maco.at/maco/cont/ShowFile.aspx?id=4186
Tak na marginesie to MACO doopasowuje swoje standardy do klienta.
- POGROMCA OSZUSTÓW
- Profesjonalista

Wielkie dzięki za link - nie wiedziałem o tych rozwiązaniach w MACO.
Masz adam2411 u mnie BROWARA.
POZDRAWIAM.
Masz adam2411 u mnie BROWARA.
POZDRAWIAM.
Adam2411,co prawda pobieżnie przeglądałem stronę Maco ale tego nie widziałem. W której części strony to znajdę?
DRUTEX stosuje takie rozwiązanie, czyli mikrowentylacja w rozwórce. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie tego nie wiem ale zrobię rozeznanie bo jestm ciekaw.
e-mail: [email protected]
żadne wynalazki typu mikro w oknach lub wycinanie uszczelek nie zastąpią nawietrzaków montowanych na oknach , powiedzmy sobie jasno okna pcv są za szczelne a ludzie bardzo leniwi i nie wietrzą pomieszczeń w razie nieszczęścia wszyscy sa winni tylko nie oni więc wole to mieć na pismie i umnie klient zostaje pinformowany o szczelności okien i mozliwości instalacji nawietrzaków składa podpis i niech sie truje a ja śpie spokojnie
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.