MIKROWENTYLACJA

Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

MIKROWENTYLACJA

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

WITAM.
Moje pytanie kieruję do producentów stolarki i okuć.
Czy dopuszczalne jest stosowanie w oknie RU mikrowentylacji-rozszczelnienia tylko w miejscu rozwórki? bez stosowania elementu mikro w przeciwnym górnym narożniku od górnego zawiasu.
Spotykam się obecnie z tak wykonanymi oknami.
Pytam czy takie rozwiązanie jest prawidłowe czy nie?
Nie pytam, czy ktoś oszczędza na elementach.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ

oknoAD

Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: MIKROWENTYLACJA

Post autor: Magic353 »

Witam,jak dobrze kojarzę nowy systam W-H Activpilot to stopniowany uchył zastępuje mikrowentylację i jest właśnie na rozwórce. Sprawdź na jakich okuciach pracują te okna i przeglądnij stronę W-H a w wątku pt. Autopilot czy Aktivpilot dałem linka do prezentacji.Pozdrawiam.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Okucie MACO.
Stopniowanego też nie ma.
ProPCV
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ProPCV »

Nikt nigdzie nie napisał, że mikrowentylacja jest obowiązkowa w oknie, ale jeśli opisane rowiązanie jest tym, o którym myślę, to masz stopniowany uchył, rozwiązanie takie stosowane m.in. w Autopilocie WH jako wyposażenie ponad standardowe i w AktivPilocie jako standard chyba. My takie rozwiązanie stosujemy jako standard, co prawda zaczep do mikrowentylcji też jest, ale moim zdaniem jako użytkownika, a nie producenta, SU jest praktyczniejszy niż mikro i sam częściej "delikanie" uchylam niż rozszczelniam, ale to chyba kwestia przyzwyczajenia. I wcale to nie świadczy o oszczędności producenta.
pozdro
ProPCV
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: ProPCV »

Nie przeczytałem ostatniego postu Pogromcy więc przepraszam, że opisałem rozwiązanie WH, może komuś się przyda. :)
josek73
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: josek73 »

Nie ma obowiązku stosowania mikrowentylacji - to jest przyjęty standard.
Wielu producentów w jej miejsce stosuje np. stopniowanie uchyłu.
Na dzień dzisiejszy producenci, którzy wykonali badania okien w oparciu o aprobaty techniczne profili ( pod warunkiem, że są jeszcze ważne) powinni produkować ona, których współczynnik a (infiltracji powietrza) i ile wiem powinien wynosić od 0,5 do 1 m3/h. Wykonuje się to przez wycięcie i wklejenie uszczelki płaskiej lub perforowanej w ilości około 3-4 % obwodu uszczelki ( to trzeba sprawdzić w aprobatach). Nie wiem jak to wygląda w przypadku normy PN-EN ( trzeba sprawdzić co mówi norma).
I tyle. Ale mogę się mylić :D

Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Pogromca,przyjrzałem się trochę oficjalnej stronie Maco i z tego co widziałem to w multi-matic mikro-wentylacja jest zintegrowana z nożycą i nie ma potrzeby stosowania zaczepu w przeciwnym górnym narożniku,nie wiem jak to się ma do multi-trenda.Pozdrawiam. :D
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Pogromca,tu masz link do oficjalnej strony Maco:http://www.maco.at/maco/cont/startpage.aspx?siteID=6621
Ale jak pobierzesz pdf z opisem Maco Multi-Trend to zauważysz że są skupieni na opisie klas bezpieczeństwa. Moim skromnym zdaniem to najlepszym sposobem na rozwiązanie twoich wątpliwości będzie kontakt z Maco-Polska i ewentualne przesłanie im zdjęć okuć które opisałeś i do których masz wątpliwości oraz poproszenie o wyjaśnienia.Pozdrawiam i życzę szybkiego rozwiązania twoich wątpliwości i obaw.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Dzięki.
Miałem zobaczyć to na stronie MACO, ale jakoś nie było kiedy.
Link mi to ułatwił, wręcz zmusił z ciekawości.
Jest tam co poczytać.
Gratulacje dla MOCO za tak opracowaną stronę.
Wszystko już kumam.
Dzięki.
Jedynie zastanawiam się czasami nad interesami producentów stolarki z producentami okuć. Bo np. widziałem papierową ulotkę MACO gdzie reklamują się tym, że oni w standardzie w okuciu dają blokadę klamki z podnośnikiem skrzydła. Ponoć to u nich standard i innej opcji nie ma.
Po pewnym czasie mam doczynienia z oknami od producenta o nazwie NSB gdzie tych elementów nie ma i z tego co się zorientowałem to trzeba u nich za to dopłacić. Więc gdzie tu prawda. Nie sądzę, aby ten producent był tak pomysłowy i sam wymontowywał ten element (jak sie da) z okucia. Wydaje mi się, że musieli się dogadać i tak kupują - CCC i wszystko jasne. A producent bije na tym dodatkową kasę bo za element trzeba bulić monetą.
MACO nie zdaje sobie sprawy, że w tym wypadku to przekłamuje swą reklamę na ulotce. To jest nie fer.
Co do okucia to jest ono OK.
ONYX2
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: ONYX2 »

Niestety w większości tak jest niby standard,a jak chcesz to kupisz okucie o mniejszym standardzie i też jest standard, tylko troszeczkę inny :wink:
No to co Heyah i do przodu ;)
adam2411
Małomówny
Małomówny

Post autor: adam2411 »

Jak kolega pogromca oszustów napisał Maco stosuje w standarcie podnośnik, ale bez podnośnika też mozna kupić - tak poza standardem.
Mikrowentylacja standardowo w narozniku z zaczepem lub standardowo w nozycy, niestandardowa mikrowentylacja :
tu może być stopniowany uchył lub:
http://www.maco.at/maco/cont/ShowFile.aspx?id=4186

Tak na marginesie to MACO doopasowuje swoje standardy do klienta.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Wielkie dzięki za link - nie wiedziałem o tych rozwiązaniach w MACO.
Masz adam2411 u mnie BROWARA.
POZDRAWIAM.
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Adam2411,co prawda pobieżnie przeglądałem stronę Maco ale tego nie widziałem. W której części strony to znajdę?
adam2411
Małomówny
Małomówny

Post autor: adam2411 »

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

DRUTEX stosuje takie rozwiązanie, czyli mikrowentylacja w rozwórce. Czy jest to prawidłowe rozwiązanie tego nie wiem ale zrobię rozeznanie bo jestm ciekaw.
Awatar użytkownika
krakus
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: krakus »

żadne wynalazki typu mikro w oknach lub wycinanie uszczelek nie zastąpią nawietrzaków montowanych na oknach , powiedzmy sobie jasno okna pcv są za szczelne a ludzie bardzo leniwi i nie wietrzą pomieszczeń w razie nieszczęścia wszyscy sa winni tylko nie oni więc wole to mieć na pismie i umnie klient zostaje pinformowany o szczelności okien i mozliwości instalacji nawietrzaków składa podpis i niech sie truje a ja śpie spokojnie
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
ODPOWIEDZ