anko pisze:lekomin pisze:Moje wypowiedzi nie odnoszą się do recyklatów - nie produkujemy na takim profilach, więc nie mogę się wypowiadać.
Odnoszę się do normalnych "białych" profili ze stabilizacją cynkowo-wapniową.
A czym różnią się "normalne białe okna" od - nienormalnych ?? Bardzo jestem ciekaw Twojej odpowiedzi. Mam nadzieję, że szczegółowo opiszesz te niby nienormalne okna !!
Anko masz rację w 100%
Lekomin nie odpowiedziałeś na pytanie.
Tak jak już było wspomniane na tym forum w innych wątkach nie chodzi tu o pogorszenie jakości (w przypadku zastosowania recyclatu) jak i polepszenie (w przypadku powłoki srebrnej czy stosowanie innych stabilizatorów).
Obowiązek odzysku i przetworzenia opakowań spowodował, że producenci stosują regranulat, który z moich informacji jest łatwiejszy w obróbce i bardziej stabilny jak dryblend. Poza tym jego zastosowanie w najmniejszym stopniu nie wpływa na pogorszenie jakości okien (wyłączając powierzchnię zewnętrtzną, która ma być biała), pod warunkiem, że profile będą odpowiedniej grubości, tolerancji wymiarowej itd.
Stabilizatory inne jak z ołowiem to wymóg unii i trend na całym świecie aby odchdzić od metali ciężkich, które w procesie przygotowania mieszanki mogą mieć negatywne oddziaływanie na środowisko jak i ludzi. Poza tym z moich informacji są DROŻSZE.
Poza tym nie zapomnę kilku odpowiedzi na pytanie czy okna ze stabilizatorem ołowiowym są szkodliwe:
"jeszcze nikt nie umarł po zjedzeniu naszych okien"
" Pańska d..a ma częstrzy kontakt z deską sedesową z ołowiem niż ręce z oknami"
Ale mogę się mylić.
Pozdrawiam wszystkich