Recyklat

Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Recyklat

Post autor: Umberto »

Witam
Niezbyt często tu zaglądam więc może zdubluję temat za co z góry przepraszam lecz wyszukiwarka na tym forum nie pomogła mi znaleźć odpowiedzi na dręczące pytania:

- czy profil okienny z rdzeniem z recyklatu może być robiony w oparciu o inne odpady niż recyklat profili PVC?
- jeśli tak to jakie to odpady?
- czy to prawda, że wszyscy producenci profili PVC mają obowiązek używać recyklatu (regranulatu) w produkcji nowych profili?
- jeśli tak to czy istnieje mozliwość kupienia profili pozbawionych recyklatu i które to profile?

Czekam na fachowe odpowiedzi czyli WTF (Wytłumacz To Fachowo) :|
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia

oknoAD

Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Re: Recyklat

Post autor: Umberto »

Witam ponownie

Renomowany producent systemów rynnowych firma GALECO produkuje rynny z recyklatem i sprzedaje je jako wyrób ze "ścianką wzmacniającą". Dobre hasło marketingowe aby sprzedać tani wyrób w dobrej cenie. Tymczasem jeśli chodzi o producentów okien to spotkałem sie jedynie z nagonką pod hasłem "profile ze śmieci" itp.

Czy jeśli nikogo nie opluwam i nie oczerniam to jest szansa na uzyskanie odpowiedzi na tym forum?
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

chlorek winylu w wyniku procesów chemicznych usieciawia się tworzac polichlorek (PCV) okazuje sie że dodatek regranulatu powoduje lepsze usieciowanie (bardziej stabilne PCV) oczywiście dodatek w odpowiedniej ilości.(za mało żle,za dużo żle) Liczna rzesza producentów dodaje regranulat biały lub stosuje barwniki-powstaje wtedy pcv jednorodne w swojej masie w kolorze; lub regranulat + pcv z różnych również kolorowych "odpadów) - wtedy rdzeń ma kolor (albo dużo barwnika i mamy jednorodny złoty dąb:)
To tak ogólnie.
Do całości (po to by pcv było stabilne) dodajemy różne inne syfy w tym stabilizatory. Stabilizatory oparte na solach(zwiazkach) ołowiu okazują się nadawać najlepsze własności polichlorkowi. Można stosować również inne np oparte na solach wapnia, Dodajemy do stabilizatorów wapniowych duzo marketingu i sprzedajemy jako "lepsze bo bezołowiowe " co do końca prawdą nie jest . no ale producenci stabilizatorów wapniowych też mają rodziny i z czegoś żyć muszą.
Na marginesie - producenci 5,6,7,8 komory w oknie też mają dzieci :)
josek73
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: josek73 »

komarko napisał:
Do całości (po to by pcv było stabilne) dodajemy różne inne syfy w tym stabilizatory. Stabilizatory oparte na solach(zwiazkach) ołowiu okazują się nadawać najlepsze własności polichlorkowi. Można stosować również inne np oparte na solach wapnia, Dodajemy do stabilizatorów wapniowych duzo marketingu i sprzedajemy jako "lepsze bo bezołowiowe " co do końca prawdą nie jest . no ale producenci stabilizatorów wapniowych też mają rodziny i z czegoś żyć muszą.
Na marginesie - producenci 5,6,7,8 komory w oknie też mają dzieci

ZGADZAM SIĘ Z TYM W 100 % :P
co do procesów chemicznych to nie mam wiedzy.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

tylko jeden d.... w Polsce reklamuje sie ze produkuje okna z profili z czystego PVC - bez smieci - i w reklamie pokazuje butelki pet, inne odpady tworzyw.
Ale teb d.... produkuje okna a ne profile wiec nie wie sam co producent profili wklada do extrudera.
w kazdym razie nie sa to butelki PET i inne odpady bo sie nie da.
niestety na tak debilne reklamy ludzie sie tez nabieraja.
Czy to jest oryginalny dryblent czy z recyklingu to jest to to samo tworzywo.
I mozna je przerabiac 1000000000 razy.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

stabilizatory wapniowe wobec olowiowych to jak przechodzony trabant wobec bugatti vernon

lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

Dokładnie.
Chyba już wszyscy w branży, którzy wiedzą o co chodzi, tęsknią za stabilizatorami ołowiowymi.
JK
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: JK »

lekomin pisze:Dokładnie.
Chyba już wszyscy w branży, którzy wiedzą o co chodzi, tęsknią za stabilizatorami ołowiowymi.
Lekomin,

ale niestety nie my decydujemy o tym.

Producenci profili poszli na skróty, żeby pracownikom nie dopłacać tyle do szkodliwego i UE zrobiła dla nich nowy przepis prawny do którego Oni sie oczywiście stosują. :lol:

PS: To samo tyczy się okuć ze srebrną powłoką :roll:

Pozdrawiam
Kierunek branży stolarki okiennej: Niestety jeden : DNO
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

mozna wymienic co najmniej kilka takich "trabantow" cynkowo-wapniowych
- gorsza zgrzewalnosc,
- ekstruzja trudniejsza,
- wieksza nasiakliwosc [profili],
stabilnosc od nagrzewania termicznego pozostawia wiele do zyczenia,
- barwa biala :(((((((((((((((,
- .....................
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Jakby to powiedzieć, tego geniusza, co rozpoczał nagonkę na profile ze stabilizatorem ołowianym to bym nabił na pal, jak Azję Tuchajbejowicza.

Z tego co wiem, problemy z "cynkiem" mają absolutnie wszyscy profilodawcy - niektórzy mniejsze, niektórzy większe.
anko
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: anko »

jest to kolejne robienie z nabywców tępych idiotów.( po srebrnych okuciach, oknach bez ołowiu itp. - kupujemy okna o gorszych własnościach i o ironio klienci się tego domagają) Fakt wykorzystywania odpadów przy produkcji dla normalnie myślącego człowieka powinien być zaletą ( wykorzystujemy stare okna, a nie ma to wpływu na nowy produkt), czy kupując samochód ktoś dopytuje się ile do jego produkcji zużyto złomu ???. Większość producentów inny branż fakt wykorzystywania odpadów przy swojej produkcji przedstawia jako zaletę !!! Branża okienna jest jakaś inna, ale i chyba klienci tej branży są mniej inteligentni skoro dają wcisnąć sobie taki przysłowiowy "kit".
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Moje wypowiedzi nie odnoszą się do recyklatów - nie produkujemy na takim profilach, więc nie mogę się wypowiadać.

Odnoszę się do normalnych "białych" profili ze stabilizacją cynkowo-wapniową.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

recykling jest znakiem naszych czasów i będzie w coraz większym wymiarze towarzyszył wprost proporcjonalnie do zwiększającej się populacji ludzi na Świecie co koresponduje przede wszystkim z ich coraz większą konsumpcją. Nie ma innego sposobu na tę górę odpadów jakie produkujemy.
Osobiście uważam, że rząd RP powinien dopłacać do wymiany okien i drzwi tak jak to się robi z autami w Reichu - najlepiej do energooszczędnych i z szybą 0,7 :P
To jest metoda na zapaść w branży a nie pompowanie kassy w jakieś dziwne projekty, trudne do oszacowania w swojej skuteczności.
jawaryn :)
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

KNMTG pisze:recykling jest znakiem naszych czasów i będzie w coraz większym wymiarze towarzyszył wprost proporcjonalnie do zwiększającej się populacji ludzi na Świecie co koresponduje przede wszystkim z ich coraz większą konsumpcją. Nie ma innego sposobu na tę górę odpadów jakie produkujemy.
Osobiście uważam, że rząd RP powinien dopłacać do wymiany okien i drzwi tak jak to się robi z autami w Reichu - najlepiej do energooszczędnych i z szybą 0,7 :P
To jest metoda na zapaść w branży a nie pompowanie kassy w jakieś dziwne projekty, trudne do oszacowania w swojej skuteczności.
Przyłączam się do Twojego zdania.
dofinansowanie tego typu projektów w sposób bezpośredni przyczyni się do zmniejszenia emisji CO2 itp.
Wiele krajów członkowskich wdrożyło już takie projekty.
Pozdrawiam Wojtys
josek73
Rozgadany
Rozgadany

Aż się serce raduje gdy się czyta prawdziwe stwierdzenia - i wszyscy się ZGADZAJĄ :D :D :D

Tak trzymać, a może to forum zacznie służyć wymianie spostrzeżeń i rzetelnej informacji - nie opluwanu konkurencji i pisaniu pochwał na swój temat.

Normalnie :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :wink:
anko
Czytelnik
Czytelnik

lekomin pisze:Moje wypowiedzi nie odnoszą się do recyklatów - nie produkujemy na takim profilach, więc nie mogę się wypowiadać.

A czym różnią się "normalne białe okna" od - nienormalnych ?? Bardzo jestem ciekaw Twojej odpowiedzi. Mam nadzieję, że szczegółowo opiszesz te niby nienormalne okna !!
Gucio
Małomówny
Małomówny

Post autor: Gucio »

KUPUJĄCY PYTA SIĘ O OŁÓW W OKNIE , A NIKT NIE PYTA O PARAPETY PCV ILE TAM JEST OŁOWIU JAK SIE SPYTAŁEM PRZED. PIETRUCHY TO NIESŁYSZAŁ PYTANIA [ŚMIECH] POZDRAWIAM.
anko
Czytelnik
Czytelnik

widzę, że dzisiaj w trudnych czasach producenci wykorzystują przeróżne chwyty aby zwabić do siebie klientów. Niestety stosują " chwyty poniżej pasa" aby tylko przyciągnąć do siebie klienta. Co najdziwniejsze to działa bo dzisiaj co drugi klient pyta się czy w jego oknach profile nie zawierają recyklatu (prawie każdy robi mądrą minę i pyta o ołów w oknach, o srebrne okucia jednak dużo mniej - być może dlatego, że dla pospulstwa złoto to zawsze złoto - nikt nie będzie im tłumaczył, że srebro jest lepsze ??!!). I za nim taki nabywca zda sobie sprawę z tego ( albo i w większości nie ), że zrobiono z niego "barana" - to okna już kupi. Głupcy byli, są i będą, i nie ma co ganić tych którzy ten fakt wykorzystują. " Głupich nie sieją, g.... ... ....... ą!!!
josek73
Rozgadany
Rozgadany

anko pisze:
lekomin pisze:Moje wypowiedzi nie odnoszą się do recyklatów - nie produkujemy na takim profilach, więc nie mogę się wypowiadać.

A czym różnią się "normalne białe okna" od - nienormalnych ?? Bardzo jestem ciekaw Twojej odpowiedzi. Mam nadzieję, że szczegółowo opiszesz te niby nienormalne okna !!
Anko masz rację w 100%
Lekomin nie odpowiedziałeś na pytanie.
Tak jak już było wspomniane na tym forum w innych wątkach nie chodzi tu o pogorszenie jakości (w przypadku zastosowania recyclatu) jak i polepszenie (w przypadku powłoki srebrnej czy stosowanie innych stabilizatorów).
Obowiązek odzysku i przetworzenia opakowań spowodował, że producenci stosują regranulat, który z moich informacji jest łatwiejszy w obróbce i bardziej stabilny jak dryblend. Poza tym jego zastosowanie w najmniejszym stopniu nie wpływa na pogorszenie jakości okien (wyłączając powierzchnię zewnętrtzną, która ma być biała), pod warunkiem, że profile będą odpowiedniej grubości, tolerancji wymiarowej itd.
Stabilizatory inne jak z ołowiem to wymóg unii i trend na całym świecie aby odchdzić od metali ciężkich, które w procesie przygotowania mieszanki mogą mieć negatywne oddziaływanie na środowisko jak i ludzi. Poza tym z moich informacji są DROŻSZE.
Poza tym nie zapomnę kilku odpowiedzi na pytanie czy okna ze stabilizatorem ołowiowym są szkodliwe:
"jeszcze nikt nie umarł po zjedzeniu naszych okien"
" Pańska d..a ma częstrzy kontakt z deską sedesową z ołowiem niż ręce z oknami"
Ale mogę się mylić.
Pozdrawiam wszystkich :wink:
anko
Czytelnik
Czytelnik

josek73 pisze:
anko pisze:

Anko masz rację w 100%
Lekomin nie odpowiedziałeś na pytanie.
Tak jak już było wspomniane na tym forum w innych wątkach nie chodzi tu o pogorszenie jakości (w przypadku zastosowania recyclatu) jak i polepszenie (w przypadku powłoki srebrnej czy stosowanie innych stabilizatorów).
Obowiązek odzysku i przetworzenia opakowań spowodował, że producenci stosują regranulat, który z moich informacji jest łatwiejszy w obróbce i bardziej stabilny jak dryblend. Poza tym jego zastosowanie w najmniejszym stopniu nie wpływa na pogorszenie jakości okien (wyłączając powierzchnię zewnętrtzną, która ma być biała), pod warunkiem, że profile będą odpowiedniej grubości, tolerancji wymiarowej itd.
Stabilizatory inne jak z ołowiem to wymóg unii i trend na całym świecie aby odchdzić od metali ciężkich, które w procesie przygotowania mieszanki mogą mieć negatywne oddziaływanie na środowisko jak i ludzi. Poza tym z moich informacji są DROŻSZE.
Poza tym nie zapomnę kilku odpowiedzi na pytanie czy okna ze stabilizatorem ołowiowym są szkodliwe:
"jeszcze nikt nie umarł po zjedzeniu naszych okien"
" Pańska d..a ma częstrzy kontakt z deską sedesową z ołowiem niż ręce z oknami"
Ale mogę się mylić.
Pozdrawiam wszystkich :wink:
ODPOWIEDZ