Odpłatny serwis / gwaracja

meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Odpłatny serwis / gwaracja

Post autor: meraś »

Witam,

Czy macie zawartą w swojej umowie z klientem, konieczność zamówniea serwisu - raz w roku - ( odpłatnego ) w ramach gwarancji ?
Słyszałem, że ADPOL sobie zastrzega właśnie, że w innym wypadku gwarancja przepada.
Co o tym myślicie ?

( w mojej okolicy z liczących sie na tynku regionalnym ;) nikt tego nie robi )
..bałagan i porządek - to tylko liczby...

oknoAD

meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Odpłatny serwis / gwaracja

...
ekodomgizycko
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ekodomgizycko »

jak dla mnie to logiczne gwarancja=serwis ,to jak z nowym samochodem serwisujesz i masz gwarancję.Pozdrawiam
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

i ile za to pobierasz ?
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Tak powinno być bo ludziska różne rzeczy robią z oknami. Może nie co rok jeździć do każdego ale wezwanie na regulację powinno być odpłatne.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

przez dzisiejszy dzien rozmawiałem z rożnymi osobami na ten temat. Niestety wielu producentów/sprzedawców stara sie nie zniechęcać tym potencjalnego klienta. Moim zdaniem raz w roku przyjazd na regulacje to nie jest zły problem ...chodzi o to żeby na tym nie zarabiać tylko żeby nie byc do tyłu :)

proponuję np. 10 skrzydel 100 zł :)

marcel78
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: marcel78 »

Ja mam taka usługę od dwóch lat,przy podpisywaniu umowy to klient decyduje czy chce mieć serwis czy nie.Koszt takiego serwisu w mojej firmie to 200 złotych. :)
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Przeglądy regularne czy nie.. sam mam z tym problem.
tzn. nie wiem jak do tego tematu podchodzić : z jednej strony sam chętnie podjadę do kliento i obejżę okna - z drugiej.. do niektórych nie chce sie jeździć nawet za pieniądze.

Obowiązkowe, płatne przeglądy to chyba jeszcze nie nasz poziom rozwoju. Przeglądy i umowa serwisowa jako opcja to niezłe rozwiązanie. Tylko czy kasować 200zł jeśli oknom nic nie dolega... ? nie miałbym sumienia :wink:

A jestem ciekaw na ile bezpłatnych regulacji wystarcza Wam ciepliwosci? Bo zdaniem niektórych klientów regulacje należą im się bo mają przeciez "gwarancję".
marcel78
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: marcel78 »

finlandia pisze:Przeglądy regularne czy nie.. sam mam z tym problem.
tzn. nie wiem jak do tego tematu podchodzić : z jednej strony sam chętnie podjadę do kliento i obejżę okna - z drugiej.. do niektórych nie chce sie jeździć nawet za pieniądze.

Obowiązkowe, płatne przeglądy to chyba jeszcze nie nasz poziom rozwoju. Przeglądy i umowa serwisowa jako opcja to niezłe rozwiązanie. Tylko czy kasować 200zł jeśli oknom nic nie dolega... ? nie miałbym sumienia :wink:

A jestem ciekaw na ile bezpłatnych regulacji wystarcza Wam ciepliwosci? Bo zdaniem niektórych klientów regulacje należą im się bo mają przeciez "gwarancję".
Jeżeli sprzedajesz dobre okna to nie ma się czego bać,dodatkowo klient jest zadowolony że firma interesuje się oknami które sprzedała(oczywiscie odpłatnie ha ha).Jeżeli chodzi o regulacje to ja rozwiązałem to tak;po zakupie okien należy sie klientowi jedna bezpłatna regulacja, następne sa już płatne.Co do sumienia......sumieniem rodziny nie utrzymasz,pozdrawiam
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: perfektaokna »

średnia oplata serwisowa za jedno skrzydło wachała sie lub waha w granicach 17 zl netto tak dla informacji tym którzy na ogol nie zajmują sie serwisem + dojazd do klienta i inne koszty jak i zużyte materiały tak to wygląda z perspektywy serwisu i proszę nie pytać skąd taka kalkulacja po prosty jest jak ktoś chce to mogę cennik napraw serwisowych na maila. Co do klienta to egzekwowanie od niego jakis pieniedzy graniczy z cudem chyba ze jest gosc na poziomie i rozumie większym niz przecietny osiol to zaplaci. Z tym serwisem to jest taka fajna sprawa ze jedziemy do klienta on na ogol jest zdenerwowany, zniesmaczony wyrobem, niezadowolony i na widok serwisu dostaje bialej goraczki mimo ze kupil okna u jakiej tam firmy to na kims w koncu trzeba siue wyzyc " no w koncu kupilem , zaplacilem to mi sie nalezy prawda". co do serwisu takiego jak tu piszecie gwarancyjnego platnego. plus by byl taki ze klient by sie dwa albo i wiecej razy zastanowil zanim by zadzwonil i poprosil o pomoc. Poysl i idea jest niezla technika dowolna ceny w zasadzie tez wiec nic tylko brac sie do roboty.

POZDRAWIAM Z FRANCJI
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Powinno się za regulację i serwis kasować i tyle.
Chyba, że zapląbuję okno jak (np. telewizor czy komp ma plomby) i klient nie będzie go obsługiwał. Po zamontowaniu okien i wyjściu od klienta to ja nie wiem co on będzie wyprawiał z tym oknem, jak je użytkował i konserwował. Z doświadczenia mogę powiedzieć, że na 99,9% klientów nic nie robi przy oknach tylko je myje a czasami i nie.
Ostatnio poproszono mnie o regulację okien 3 letnich (usługa po znajomości). Klient wymienił okna ludziom którym wynajmował mieszkanie przez 3 lat - wymienił oczywiście je na samym początku a oni przez te lata mieli dbać. W mieszkaniu dokonywali remontów w tym okresie i to na początku wynajmu. Do czego zmierzam - w oknach przez 3 lata były tylko myte szyby i nic więej. Po otwarciu skrzydeł w profilu było tyle śmieci że szok. Na górnych krawędziach skrzydeł to było chyba z 0,5cm gładzi po remoncie. Okucie nie widziało smaru ani razu i działało masakrycznie. Uszczelki brudne i poobrywane. Firma w której wymieniał te okna zaproponowała 20 zł od skrzydła zaregulację. Niezgodził się i jeszcze ich opitolił bo on ma gwarancję 5 lat. Całe szczęście, że oni tego nie widzieli bo by wzieli tylko kasę ze 30zł za dojazd i dali nogę. Powiedziałem kolesiowi, że całe szczęście, że nie przyjechali o on by wyszedł na brudasa i kretyna. Naprawiłem jemu te okna ale trzeba było wyciągać całe okucia ze skrzydeł i smarować wymieniać klamki i uszczelki. Ma chłop szczęście, że to było po znajomości.
KASUJCIE ZA SERWIS BO WIEDZA KOSZTUJE
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ktoś bardzo doświadczony mi powiedział: "ceń swoją pracę, bo inaczej nikt jej nie doceni".
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

ŚWIĘTE SŁOWA
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Był już kiedyś na tym forum poruszony temat co zrobić jak klient nie płaci. Jak pamiętam dyskusja odbywała się w kontekście zapisu w umowie, że "do czasu zapłaty towar pozostaje własnością sprzedawcy" i wyszło na to, że mając takie zastrzeżenie w umowie, dobrą drogą jest wpaść do klienta i zabrać mu np. skrzydła okien :D , to się zmobilizuje.
Tak zwane "zastrzeżenie własności rzeczy sprzedanej" z art.589 K.c., wbrew pozorom nie służy do zbierania nabywcy części wyrobów, które mu sprzedano. Jeśli ktoś spróbuje takiej drogi "negocjowania" zapłaty może narazić się na niemałe kłopoty z prokuratorem włącznie. Szczególnie nie polecam tej metody, tym którzy pobrali już zaliczki na poczet zawartych umów!!!

Teraz Panowie odnosicie się do "regulacji okien" jako czynności nie wchodzącej w zakres gwarancji i odpłatnej. Wiem, że "regulacje" to sprawy delikatnie nazywając drobne, a niebywale upierdliwie, bo czasem trzeba ganiać 100 km, żeby zrobić dwa ruchy imbusem. Finansowo, bolesna sprawa.

Moim skromnym zdaniem, tak długo będziecie wykonywali te czynności nieodpłatnie na rzecz każdego nieco bardziej świadomego konsumenta, aż dojrzejecie do odpowiednich zmian w treści Waszych dokumentów sprzedaży. Aha, żeby była jasność, nie wystarczy zapisać w nich, że od jutra robicie to za pieniądze :D :D :D , bo wtedy i tak zrobicie za darmo :D :D :D Dlaczego?
Ano dlatego, że gwarancja komercjalna, a o takiej mówimy przy sprzedaży konsumenckiej, jest świadczeniem całkowicie nieodpłatnym co wynika z treści art. 13 ust.1 ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego: „Udzielenie kupującemu gwarancji następuje bez odrębnej opłaty przez oświadczenie gwaranta...".
Jednocześnie cała ustawa zmierza do tego, aby nabywca - konsument mógł użytkować nabytą rzecz: "... do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany... gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju...” (art.4 ust.3), a także aby mógł korzystać z niego w sposób prawidłowy i pełny co wynika z treści art.3 ust.1 tejże ustawy "...wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego towaru konsumpcyjnego...".

Wydaje się, że poprawne otwieranie i zamykanie skrzydeł okiennych, w szczególności w okresie udzielonej gwarancji jakości, to jakby minimum niezbędne do prawidłowego i pełnego korzystania z okna, chyba że się mylę, wtedy z góry robię hau,hau,hau.

Podsumowując, to nie jest nie możliwe, aby w okresie gwarancji "regulacje" odbywały się odpłatnie, ale niestety nie jest to możliwe w sposób w jaki koledzy próbują ten problem rozwiązać na tym forum :D :D :D

Pozdrawiam
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No mój drogi - zawsze dobrze przeczytać trzeźwe spojrzenie z boku, w dodatku z poszanowaniem przepisów prawa.

Ale jak Twoje zdanie odnieść do sprzedazy aut? Czemu ja śmigam co pół roku do serwisu i płacę krocie za przegląd - nawet w ramach gwarancji.
Czemu w mojej pilarce STIHL musiałem zapłacić za wymianę uszczelek i gaźnika (czy jakoś tam) bo te elemnety nie podlegają gwarancji i w moim wypadku nie wytrzymały roku?

W kartach gwarancyjnych producentów okien jest z regóły zapisane że regulacje nie są objętę gwarancją.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

No właśnie dlaczego wszędzie indziej trzeba płacić?
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Panowie! Przecież napisałem, że to nie jest niemożliwe :D Na przykład spróbujcie przeanalizować i zrobić sobie takie dokumenty sprzedaży okien jakie mają dealerzy samochodów i ... pełnia szczęścia. :D
Mój sierżant w wojsku mawiał, że niemożliwe... to tylko hełm na lewą stronę wywrócić, ale to dawno było, w innym wojsku :D
Pokombinujcie i będzie Wam dane.

Pozdrawiam
lukasz1975
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: lukasz1975 »

sprawa jest prosta . klient musi podpisać oświadczenie ze zapoznał się z warunkami gwarancji i je akceptuje( można to gdzieś dopisać w umowie której klient i tak dokładnie nie czyta) , a w karcie gwarancyjnej ma byc jasno napisane ze raz do roku jest obowiązkowy płatny przegląd i regulacja okien ( miejsce na pieczątkę serwisanta itp.) i tak jak w przypadku np. samochodów nie dopełnienie tego obowiązku powoduje utratę gwarancji . I po problemie (ilu klientów czyta gwarancje przed podpisaniem umowy ? u mnie 1% może :) a reszta pyta ile lat gwarancji) . Ja mam tak ze drobne regulacje i naprawy robię darmo , ale jest to fajne zabezpieczenie w przypadku "trudnych klientów" takich którzy co byście nie zrobili i tak będąniezadowoleni .
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

adjj pisze:Panowie! Przecież napisałem, że to nie jest niemożliwe :D Na przykład spróbujcie przeanalizować i zrobić sobie takie dokumenty sprzedaży okien jakie mają dealerzy samochodów i ... pełnia szczęścia. :D
Mój sierżant w wojsku mawiał, że niemożliwe... to tylko hełm na lewą stronę wywrócić, ale to dawno było, w innym wojsku :D
Pokombinujcie i będzie Wam dane.

Pozdrawiam
Już po sprawie :) wystarczy zapis w umowie że taki proceder musi mieć miejsce, żeby okres gwarancji dotrwal tych 5 lat :)
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Ci co chcą podziałać i co nieco pomieszać ( w dobrym tego słowa znaczeniu ) powinni jak najszybciej wprowazic korekty w swoich papierzyskach :)

2 sezonowcy niech nic nie zmieniają :)
Awatar użytkownika
krakus
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: krakus »

ja wprowadziłem zasadę pierwszej regulacji gratis następne są juz płatne , klient ma wybór 5 bezpłatnej gwarancji lub do 10 lat płatny serwis okien .
jeśli chodzi o stany surowe bo tam jest najwięcej problemów uczulam klienta ze czyszczenie okuć po tynkowaniu to koszt 150 zł od okna .
wiecie że to działa jak klient ma świadomość płacenia takiej kasy to sam pilnuje tynkarzy , w lipcu wystawiłem fakturę na 2300 zł bo panowie od tynków stwierdzili ze okna pcv są nie zniszczalne , dwa dni czyściliśmy sprężonym powietrzem okucia z piachu .
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

a co będzie jak w trakcie trwania umowy zamkniesz interes ?
jawaryn :)
Awatar użytkownika
CICHY
Małomówny
Małomówny

Post autor: CICHY »

KNMTG pisze:a co będzie jak w trakcie trwania umowy zamkniesz interes ?
Hm dobra gwarancja, to gwarancja producenta z przeglądami wykonywanymi przez sprzedającego okna ( czytaj delera)
Co będzie jak dealer "padnie" .Myślę ,że jest rozwiązanie ,ale to zadanie dla producenta. Jakie ?
Wiem ,ale ......nie powiem :D
A tak na poważnie ,producent po utracie dealera będzie musiał kogoś w tym rejonie poszukać.Nawet 10 zł od serwisowanego skrzydła to ( w martwym sezonie) też kasa.No i jest się dalej na rynku wśród klientów.
Awatar użytkownika
krakus
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: krakus »

KNMTG pisze:a co będzie jak w trakcie trwania umowy zamkniesz interes ?
gwarancja 5 i 10 letnia jest unas standartem to kliet decyduje o jej długości ,w karcie gwarancyjnej są odpowiednie miejsca na potwierdzenie wykonanego przeglądu .
dgyby padł jeden z naszych przedstawicieli zastąpi go z powodzeniem inny przy okazji inkasuje kase za przegląd
okna są tyle warte ,ile ktoś za nie jest wstanie zapłacić.
Grzegorz Sobczyk
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Grzegorz Sobczyk »

Przy wydłużonej gwarancji (z reguły pow. 3 lat) często zawarty jest zapis o odpłatnej regulacji produktu (min. raz w roku) co jest niezbędnym warunkiem do przedłużenia gwarancji o kolejny rok. Taki zapis najczęściej pojawia się na dużych inwestycjach.
veru
Małomówny
Małomówny

Post autor: veru »

Witam
odnośnie regulacji odpłatnej okien :
Co by było gdybym wzywał serwis producenta np. szafki kuchennej do tego że drzwiczki opadły i trzeba podciągnąć na zawiasie . W tym dodaję jeszcze jedno , że na wstępie zniesmaczony jakością szafki krzywo patrząc na serwisanta że sprzedał mi straszny bubel bo przecież szafka się nie zamyka !!!
Przytaczam tylko mały przykład można je mnożyć do różnych rzeczy w naszych domach co do których jakoś tak normalnie bez zahamowania nie dzwonimy z pretensjami do sprzedawcy czy producenta . Można zrozumieć że klient nie umie wyregulować okien . Ale jak tego nie potrafi to niech zapłaci temu co mu to zrobi bo przecież nie jest winą producenta okien to że okna są nie wyregulowane czy też po paru latach opadły i trzeba je przeregulować .
Utarło się tak że jest to obowiązek . Moim zdaniem jest to tak - zgłaszana reklamacja nigdy nie jest zgłaszana jako regulacja okien . Wszystkie są zgłaszane jako usterki okuć czy ogólnie krzywe skrzydła i inne wady 100% okien . Po przyjeździe okazuje się że po kilku ruchach imbusa okna wracają do swojej świetności . I co wtedy ... Kasować klienta prywatnego czy dealera ?? klient z piorunami w oczach "jak to tak drogo przecież pan nic praktycznie przy tych oknach nie robił ... a on nie wiedział gdzie ma regulować bo sam by to zrobił ..." dealera ... można ale z obrazą będzie szukał następnego producenta przecież jest ich tylu że może przebierać ... i jesteśmy w kropce skasować za regulację i dojazd czas czy dobrze żyć z dealerem . Prawda jest taka że większość montażystów sama nie wie jak dobrze wyregulować okna zawsze w razie problemów u nich oko w poziomicy pokazuje ideał i ma wszystko grać ... Jeździłem do takich sytuacji setki razy i już mnie to męczy . Ludzie stają się bezczelni .
Moim zdaniem przy montażu montażyści powinni przy kliencie wyregulować każde skrzydło w oknie i pokazywać klientowi jak i w którch miejscach jest regulacja .Jeszcze raz powiem że powinni wyregulować ponieważ większość tego nie robi uważają że jak poziomica pokazuje w "oku" to już nic nie muszą robić . A klient jeśli sobie nie potrafi poradzić później to powinien zamawiać fachowca odpłatnie i powinien być uświadomiony ile go to będzie kosztowało .
Jak cytałem w poprzednich wypowiedziach zasypane zaprawą okucia , punkty do regulacji zatkane gipsem , porysowane profile przy montażu , wszystko ląduje później na serwis producenta ... Miałem kilku dealerów którzy nauczyli się tak i tu przykład : rozciągnięta rama przy montażu balkonu i oczywiście przewiew przy dociskach ... Dzwoni z pretensjami że skrzydło jest zrobione za małe do ramy i klientowi obiecal na 100% wymianę skrzydła na większe bo przecież producent zawalił i jakimś cudem zrobił za małe skrzydło do ramy ... Przykładów jest setki, branża ciężka, zarobek na oknach coraz mniejszy ceny okien spadają do kosztów produkcji a wymagania rosną tylko co będzie dalej :)
Kasujmy za regulacje i niezasadne reklamacje bo koszty ich usuwania wcale nie są małe a może ci co nie umieją tego zrobić sami w końcu się nauczą albo będą prosić co zaradniejszych sąsiadów do pomocy :)
Pozdrawiam trochę mi się humor poprawił jak to napisałem i mogę jechać na darmową regulację hehe:)
nowy1
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: nowy1 »

@Witam. Mogę prosić o cennik usług serwisowych okien ?
Jeśli oczywiście coś takiego istnieje :)
Proszę podesłać na PW :)
Dziękuje i pozdrawiam :)
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Pytasz jako Klient? Czy potencjalny wykonawca? Nie funkcjonuje taki oficjalny ogólny cennik, ale może czas byśmy tu narysowali jego szablon?
Na początek - szanowni Koledzy - regulacja skrzydła? Ile bierzecie? Mi się marzy 20zł /skrzydło, ale.. zwykle to wychodzi co łaska - czyli z 5 zł /okno.. nie cenię się, więc i ludzie nie cenią mojej roboty.
Wymiana szyby? Jakieś kwoty? 50zł - to chyba jako fucha dla chłopaków po godzinie..
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Trochę czasu minęło od założenia tematu, pewne zmiany udało się wprowadzić, aczkolwiek i tak dostawca wyręcza w większości przypadków 8)
finlandia 20 zł to cena normalna, w przypadku większej ilości skrzydeł cena może zejśc do 15 zł
Jeżeli natomiast przyjmiemy 50 zł za wymianę szyby to chyba tylko i wyłącznie w przypadku kiedy pracownicy pojada własnym transportem na taką wymianę, albo marża na szybie wyniesie 100 %
nowy1
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: nowy1 »

finlandia pisze:Pytasz jako Klient? Czy potencjalny wykonawca? Nie funkcjonuje taki oficjalny ogólny cennik, ale może czas byśmy tu narysowali jego szablon?
....
Pytam jako wykonawca :) czasami zdarza mi się coś tam podregulować , ale nie wiem kompletnie jak to mam cenić.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

W Łodzi regulacja + przesmarowanie 1 okna dwuskrzydłowego - minimum 50,00 PLN wraz z dojazdem w obrębie miasta. Zwykle wszystkie okna są do poprawy. W momencie kiedy kręcenie nie daje rady i trzeba przeszklić to już 80 - 100,00 PLN za szybę !!! .

Wymiana szyby - sama usługa, to koszt 150,00 PLN + koszta szyby a w drewnie 250 - 300 PLN + koszta szyby. 1,1 sprzedaje się do Klienta indywidualnego po 200,00 PLN/m2 netto. Szyba 0,7 to koszt 320,00 PLN/m2 netto.

Na prowincji nie mam pojęcia ale pewnie robią za grosze.
jawaryn :)
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Serwis jaki by nie był musi kosztować. Z serwisu żyją np. salony samochodowe - czasami oddają nowe auto po kosztach bo wiedzą, że na serwis klient musi wrócić. Wiedza na temat regulacji, konserwacji, szklenia to także usługi jak podkuwanie butów czy skracanie spodni - znajdźcie takich co robią to za darmo.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

To Kuba jaki cennik Ty stosujesz?
Przyznam, że chciałbym brać 20 zł za skrzydło - w tym bez mrugnięcia okiem przesmarowałbym je przy okazji.
Ale też.. robiąc przegląd okien, czyli powiedzmy - ok 15-20 skrzydeł to by znaczylo dla Klienta 300-400zl za niecałe 2 godziny pracy. Dużo?
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

30 zł netto godzina pracy + dojazd.
Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: technolog_szczecin »

Dokadnie + godzina pracy, bo jedno okno wyregulujesz dwoma pokręceniami klucza, a przy balkonie 2-skrzydł spędzisz 1,5 godz bo tak juz osiadł po 8 latach i śruby ani drgną i cuda wianki ze skrzydłem się dzieję.
do telewizora fachman dojeżdża za 30zł + robocizna.
ODPOWIEDZ