zwracam się z serdeczną prośbą o pomoc jak rozwiązać problem z jakim mam doczynienia...
mówiąc w skrócie, mam tak zimno w kuchni, że nie da się wystać bez łapci
mam wrażenie, że zimno leci z pod kamiennego blatu, który jest wsunięty pod okno (ponieważ to kamień, to zimno przenosi się od okna na cały blat, ok. 2,5m długości
schładza się również podłoga wykonana z gresu
mam również wrażenie, że chłód leci spod szafek, pod zlewozmywakiem, który jest również pod oknem
kuchnia sąsiaduje z balkonem, ale blat przylega pod zwykłe okno, bo na balkon wchodzi się z pokoju
kuchnia jest otwarta, więc ogólnie temperatura jest pokojowa, natomiast to co w kuchni z kamienia, jest masakrująco zimne
zastanawiam się jaka może być tego przyczyna? nie jestem fachowcem, ale biorę pod uwagę kilka hipotez:
1. ci co kładli blaty, za bardzo podłożyli je pod okno i gdzieś pod spodem się rozszczelniło i zawiewa pod blat, a potem na podłogę itd.
2. źle położony jest parapet zewnętrzny, nie uszczelniony pod elewacją i przez niewidoczne dziury również gdzieś zawiewa powietrze
3. zła izolacja podłoża i łączenie balkonu z podłogą kuchni (przy czym to jest mało prawdopodobne, bo w podobnym mieszkaniu sprawdzałem i nie wieje)
jestem w desperacji, bo to druga zima i trzeciej nie przeżyję
z góry dziękuję za wszelkie sugestie co może być przyczyną i od czego zacząć...???
pozdrawiam
Mariusz