masakrujący chłód - co robić?

marionetka
Czytelnik
Czytelnik

masakrujący chłód - co robić?

Post autor: marionetka »

witam
zwracam się z serdeczną prośbą o pomoc jak rozwiązać problem z jakim mam doczynienia...
mówiąc w skrócie, mam tak zimno w kuchni, że nie da się wystać bez łapci :-(
mam wrażenie, że zimno leci z pod kamiennego blatu, który jest wsunięty pod okno (ponieważ to kamień, to zimno przenosi się od okna na cały blat, ok. 2,5m długości
schładza się również podłoga wykonana z gresu
mam również wrażenie, że chłód leci spod szafek, pod zlewozmywakiem, który jest również pod oknem

kuchnia sąsiaduje z balkonem, ale blat przylega pod zwykłe okno, bo na balkon wchodzi się z pokoju
kuchnia jest otwarta, więc ogólnie temperatura jest pokojowa, natomiast to co w kuchni z kamienia, jest masakrująco zimne

zastanawiam się jaka może być tego przyczyna? nie jestem fachowcem, ale biorę pod uwagę kilka hipotez:
1. ci co kładli blaty, za bardzo podłożyli je pod okno i gdzieś pod spodem się rozszczelniło i zawiewa pod blat, a potem na podłogę itd.
2. źle położony jest parapet zewnętrzny, nie uszczelniony pod elewacją i przez niewidoczne dziury również gdzieś zawiewa powietrze
3. zła izolacja podłoża i łączenie balkonu z podłogą kuchni (przy czym to jest mało prawdopodobne, bo w podobnym mieszkaniu sprawdzałem i nie wieje)

jestem w desperacji, bo to druga zima i trzeciej nie przeżyję :-(
z góry dziękuję za wszelkie sugestie co może być przyczyną i od czego zacząć...???

pozdrawiam
Mariusz

oknoAD

adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: masakrujący chłód - co robić?

Post autor: adjj »

Szanowny Panie, o technikę montażu to się trzeba pytać przed montażem, a nie dwa lata później. Podane objawy wskazują jedynie na całkowicie wadliwie wykonaną izolację okien i to w każdym elemencie, a nie "pod parapetem", "przy parapecie" "obok parapetu".
Jeśli zaoszczędziło się kiedyś na kosztach i brało montaż po 15 zł/mb to teraz się dopłaci resztę albo i więcej. Takie życie. Co zrobić? Zaprosić kogoś kto się zna, zobaczy co i jak nie rozbierając połowy kuchni, a potem zrobić co każą. Nie oszczędzając. W budownictwie nie oszczędzać, to najlepsza metoda aby zaoszczędzić :D
KAT
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: KAT »

istnieje tez mozliwość taka że gość pod oknem ma listwę podparapetową np jednokomorowa o grubości ścianki 0,1mm nazywana tez nieraz transportowa i między parapetem wewn a zewnętrznym jest to jedyne uszczelnienie a właściwie jego brak.
Uważam że w naszym nieraz arktycznym klimacie wsadzanie parapetów kamiennych pod okno dosuwając go do listwy podparapetowej to duża kicha dla użytkownika . Te listewki jakie by nie były są dużo zimniejsze niz pozostałe części okna i w parze z kamieniem będą takie problemy.
pphu dekar
Małomówny
Małomówny

Post autor: pphu dekar »

Witam
Proszę przy najbliższej wichurze sprawdzić skąd wieje, może ro być 1 miejsce albo kilka, najprościej sposobem pradziadka odsłonić zasłony i... nitkę trzymać blisko okna przesuwając po jego obwodzie ona pokaże miejsce. To można po prostu dorażnie uszczelnić silikonem w środku, nie będzie wiało bezpośrednio ale schładzanie parapetu będzie się odbywało dalej, więc przy najbliższym remoncie wyjąć parapety zew. i wew. w razie konieczności zdjąć płyty gipsowe dookoła okna lub odkuć tynk i założyć uszczelnienie oraz taśmy do montażu okien paroizolacyjne i paroprzepuszczalne wew.i zew. które teraz zakłada się coraz częściej a powinno wszędzie bo mokra piana jest mostkiem termicznym. Masa roboty ale jak któryś z kolegów piszących szybciej zauważył w budownictwie oszczędności nie warto robić.
pozdrawiam
Waldek
pphu dekar
Małomówny
Małomówny

Post autor: pphu dekar »

przy montażu parapetów zewnętrznych i wewnętrznych trzeba pod nie zainstalować folię albo teraz wchodzą taśmy oczywiście między profil montażowy ( o ile jest ) a parapet wewnętrzny trzeba dać uszczelnienie np. styropian, styrodur albo chociaż piana po to żeby sie nie stykały
waldek 71
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: waldek 71 »

teraz w zimie już nikt tego nie będzie robił ale wczesną wiosną gdy jeszcze nie ma tyle pracy a juz można coś robić skontaktowac trzeba sie z jakąs profesjonalną firmą montującą ale nie taką co 25 zł bierze za metr i oni będą wiedzieli co trzeba z tym zrobić

finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Mądry Polak po szkodzie..
Są fantastyczne sondy (widziałem w praktyce markę KIMO) które bardzo precyzycjnie wskazują miejsce przewiewu - ale taki instrument kosztuje ok 10 tys. zł...

Ale faktycznie - najprościej i najtaniej poszukać wady demontując parapet zewnętrzny i próbować to uszczelnić.

Tzn jest jeszcze jeden sposób - zadzwonić do firmy która sprzedała/montowała to okno.
ODPOWIEDZ