Przedstawiciel

Świat Okien
Czytelnik
Czytelnik

Przedstawiciel

Post autor: Świat Okien »

Witam.
Możecie mi przedstawić czy na dzień dzisiejszy praca jako PH - przedstawiciel handlowy jest opłacalna :?:
Jak jest popłatna :?:
Co oferują producenci na tym stanowisku :?:
Czy praca jako PH jest jest praco dającą rozwój w karierze zawodowej :?:
Napewno od handlowca oczekują wyników sprzedażowych ale wiemy jak jest na dzień dzisiejszy w branży stolarki otworowej - kokosów i "złapania" dealera nie jest tak łatwo.
Przeglądam na oknonecie zakładkę o pracy i zastanawiam się czy nie złożyć swojego CV do firm tam się ogłaszających byłoby to moje kolejne wyzwanie.
Doświadczenie jako handlowiec mam - praca do dziś w punkcie handlowym w woj. Łódzkim. Zaczynałem od produkcji, ale to była niewielka przygoda. Potem były montarze u indywidualnych klientów i na inwestycjach. Teraz czasami jak znajomy mnie poprosi o zamontowanie to też mu nie odmówię wrzucić okienko, roletkę itp.
Zastanawia mnie czy ma to sens szukać pracy jako PH. Oczywiście nie muszę tego robić bo obecnie pracuję ale lubię wyzwania i może bym się sprawdził bo sam wiem jak się zachowują i jak oferują produkty PH - odwiedzają mnie w punkcie gdzie pracuję. Naprawdę jestem ciekaw jak wygląda ta robota :?:

oknoAD

Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Re: Przedstawiciel

Post autor: uKrawczyka »

Wejdź do Programu Krawczyk & Muller . Łódź jeszcze jest wolna.

Pozdrawiam.

D.Jagacki www.ukrawczyka.pl / w przebudowie/
Okna Nr.1 - www.ukrawczyka.pl
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

:D
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2010 9:04 pm przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

8) :lol:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Znam podobnego : Koszty ogromne, przerost wszystkiego, ludzie z łapanek, złodziejstwo w firmie i na zewnątrz , montaże - partactwo.

Ten o którym wspominasz pewnie inny , ale - poradzimy 8)

Zanim on sie obróci, ja przetańczę całą noc :lol:
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Monciak myślisz pewnie o PETECKIM. Sory ale on w Łodzi nie lideruje i jeszcze długo nie będzie liderem.
A tak apropo to post nie dotyczy tego.
Niech tu się wypowiadają inni.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ

monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

:?:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

A TY monciak, czemu jeszcze nie zaklepałeś sobie swojego terenu w Programie Krawczyk & Muller ?? 8) :roll: :!: :idea:
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jestem za cienki :D
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

a to tu był ten post :lol:

a nie tam :lol:

Jak na razie, jesteś tylko troche przemądrzały :lol:

Jakie miasta obsługujesz? Główne. - Gdzie masz filie - pisałeś poprzednio.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

:D
Ostatnio zmieniony czw lut 25, 2010 10:41 am przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Pliszka »

Do Pana > Świat okien <

Gdyby chcial odpowiedziec tylko w zarysie na ten temat.... to by można było pół roku pisac i nie wyczerpało by sie tematu.

Czy bycie PH daje satysfakcje ? Dobre pytanie. Tak skrótowo. Jak potrafi Pan pracowac 7 dni w tygodniu, po 20 godzin na dobe. Pieniadze od Klienta sa dla Pana świetoscią. Potrafi Pan zagryśc zęby i przez pierwszych kilka miesięcy nie nastawi sie Pan na kase tylko poswięci sie Pan pracy i poszerzeniu horyzontów - to przy załozeniu że trafi Pan albo na uczciwego dostawce okien (jezeli bedzie Pan PH jako sprzedawca okien od Producenta) albo trafi Pan na uczciwego sprzedawce ( jezeli bedzie Pan dla jakiegos sprzedawcy poszukiwał Klientów ) to jest szansa ze sie Pan spełni jako Przedstawiciel Handlowy.

Natomiast jezeli na dzień dobry bedzie Pan zainteresowany zarobkami a nie pracą - proponuje pozostac tam gdzie Pan jest obecnie.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Teraz jest trochę inaczej, kasa a potem horyzonty.
Przeważnie PH u producenta to praca co 2 lata u kogo innego, tak samo jest u systemodawców na budmie co roku Ci sami ludzie u innych pracodawców.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ponieważ w tej branży, jak i w każdej innej, - właściciele, dyrektorzy i prezesi, popełniają jeden zasadniczy błąd - dlatego tak się dzieje.

PH , z małymi wyjątkami jak np. p.Michał z EC , pracują i myślą - gdzie się udać ??

Wiecie po czym poznać dobrego menagera? - Po tym , że gdy go nie ma w zakładzie, wszystko się toczy tak, jakby on tam był.

A po czym poznać dobrego właściciela fabryki ??
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Znam takich ludzi w branzy, z egłowa boli jak wymiatają. Pracuja tylko n aprowizjach, wszelkie koszty pokrywaja sami. Ja to moge jedynie pomarzyc, żeby tacy ludzie ze mna współpracowali. wiecie do kogo lub czego oni sa lojalni ? .... do ustaleń, jakie kiedys z kims zrobili zaczynajac współprace. Dzisiaj ich nie przeraza to, że w styczniu, czy lutym nie ma sprzedazy. Jak jest sezon, to kosza taka kase że mózg boli. tylko że im sie chce pracowac i oni temat kasy ustawili na drugim planie.

Znam niestety równiez całe rzesze nierobów ( niestety z mojego podwórka równiez), którzy tylko żeruja na ty, ile im sie da.... a co za to oni moga od siebie dać - zero odpowiedzi ....
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Z tym "Przedstawicielem" w branży okiennej to niełatwa sprawa. Jeśli chcesz postępować etycznie jako PH, a przede wszystkim jeśli masz pełną wiedzę na temat produktu, warunków i możliwości jego stosowania w obiektach budowlanych, to możesz mieć kłopot ze znalezieniem pracodawcy. Jeśli zaś chcesz być takim przeciętnym PH, nie będziesz zadawał trudnych pytań, zawsze będziesz "głupszy" od swojego szefa lub dostawcy, nie będziesz wnikał, czy to co sprzedajesz jest tym co mówiłeś, że będziesz sprzedawał, pojmiesz, zaakceptujesz i wykorzystasz fakt, że nabywcy najczęściej wiedzą jeszcze mniej niż Ty to pole do popisu masz przeogromne :D. Jeszcze długo. :D
Świat Okien
Czytelnik
Czytelnik

adjj - jedyna normalna, profesjonalna wypowiedź. Reszta to .... lepiej nie pisać.
Zastanawiam się nad ofertą EUROCOLORU zamieszczoną na oknonecie. Szukają ludzi. Może bym się przydał i sprawdził :?: Jak ktoś wie jak wygląda tam praca to proszę o informacje w miarę szczegółowe.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

a ja bym polemizował...nie wiem jak Was, ale mnie irytuje sytuacja kiedy zadaję pytanie handlowcowi, na co On mi odpowiada " Ja handluję...szereg informacji uzyska pod tym numerem telefonu ( i tu pokazuję mi w cenniku nr. tel. do technologa ) "...z racji, że przechodzimy na sprzedaż stolarki, rezygnując z jej produkcji, chętnie bym się spotkał z handlowcem który odpowiedziałby na moje pytania w 80 %. Rada dla możnych tej branży - szkolcie swoich handlowców skutecznie :), bo okna sprzedają Ci którzy w temacie się znają 8)

z góry odpiwadając na pytania poniżej...problem dotyczy właśnie tych znanych i często tu wymienianych producentów
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Tak więc Świat Okien, jeżeli znasz się na oknach a nie tylko samej sprzedaży i spełniasz się w tym temacie - nie pozostaję nic innego jak życzyc Ci powodzenia :)
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Świat Okien pisze:adjj - jedyna normalna, profesjonalna wypowiedź. Reszta to .... lepiej nie pisać.
Zastanawiam się nad ofertą EUROCOLORU zamieszczoną na oknonecie. Szukają ludzi. Może bym się przydał i sprawdził :?: Jak ktoś wie jak wygląda tam praca to proszę o informacje w miarę szczegółowe.

Nie chce nikogo urazić, ale w temacie Partnerów Handlowych, Przedstawicieli, Sprzedawców ... jak zwał tak zwał... najwieksze doświadczenie maja Ci z pierwszej lini i oni moga najwięcej w tym temacie powiedziec.

Poniewaz cały czas w społeczenstwie model Przedstawiciela Handlowego jest pojmowany tak: fura, skóra i komóra - a wszystko za kase tego frajera szefa : to własnie potem tak wyglądają dyskusje na te tematy w sieci.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Właśnie dla tego P... na Śląsku nie ma przedstawiciela. Tylko kawy więcej schodzi po co mi jakaś maruda. Kiedyś wpadł do mnie nowy PH z EU ale jaja se z niego porobiliśmy był posran.... :D Potem sie chłopak wyrobił i walczy tam od 5 lat. Maja ekipę OK!
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Mnie poprostu >monciak< ręce opadaja, jak czytam wypowiedzi ludzi, którzy chyba nie maja zadnego pojęcia na czym polega byciem PH. Ich jedyne wyobrażenia jest takie - za ile kasy bede pracował ? .... i tyle
Świat Okien
Czytelnik
Czytelnik

Jesteście właścicielami firm i co Wy tak na pałę sprzedajecie okna czy kalkulujecie ile zarobicie :?: Ja też bym chciał wiedzieć za ile mam robić u kogoś - taka kalkulacja. To chyba normalne. Jak ktoś ma10 lat doświadczenia to za byle "G" nie będzie robił. Na dodatek nigdy nie został zwolniony z pracy tylko ją sam wybierał.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Co ma doświadczenie w branży, trzeba mieć to coś, są przedstawiciele po których wizycie ręce opadają tragedia.
Co do EU to własna działalność i prowizja. Za darmo nikt nie zapłaci, Ty znasz siebie to wiesz na co Cię stać.
Świat Okien
Czytelnik
Czytelnik

Może się coś zmieniło o w ofercie napisali: umowa o pracę + prowizja itd.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Raczej nikłe szanse. Od sprzedawcy do PH to daleka droga.
Świat Okien
Czytelnik
Czytelnik

Nie jestem jakimś tam sprzedawcą siedzącym cały czas na tyłku w punkcie. Nawet bujam się czasami po inwestycjach i doradzam co i jak wykonać bo jak pewnie wiesz projekty wykonawcze mają się nijak do rzeczywistości. Łatwo jest narysować napisać ale wykonać czasami już nie koniecznie. Montuję czasami okna do dzisiaj u znajomych - oczywiście jak mam czas i za serwis robię czasami jak potrzeba szybkiej reakcji u klienta. Taki McGiwer ze mnie. Jako monter nie zamierzam robić bo to ciężka praca choć za swoją wiedzę biorę pieniądze.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Co to ma wspólnego z PH liczącej się fabryki.
Świat Okien
Czytelnik
Czytelnik

Nic - PH to kolejne wyzwanie.
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

I uwierz mi, ze może byc to bardzo twórcze wyzwanie dajace mowe doswiadczenia zyciowe.

Może to jednak byc zawód psychiczny dla kogoś, kto nie bedzie wstanie przestawic swojego myslenia z ciepłej posadki za jakies okreslone pieniadze. Czy mniejsze czy wieksze to nie ma w tym wypadku żadnego znaczenia.

No i oczywiście jest zasadnicza różnica, czy ma sie propozycje zostania PH u jakiegoś Producenta, który da samochod komórke, jakąs pensję - czy zostanie PH u kogos, kto sprzedaje Produkty jakiegos Producenta, nia ma zadnej pensji od tego Producenta, nie ma zadnego samochodu, komórki, laptopa ... nic nie ma od tego Producenta, a jedynie ma prowizje od nadesłanego zlecenia. Nie pisze tu o jakis materiałach reklamowych, czy przekrojnikach, bo to nie w tym rzecz.

Zarówno u Producenta jak i u kogos co ma własna działalnośc gospodarczą chodzi o to samo - o sprzedaz. Z ta róznica, że Ci co maja własna działalnośc i sprzedaja produkty od Producenta musza na wszystko robic, na te materialy które czasami musża z gardeł wyrywac, bo Producebt niekoniecznie chce zrobic, na własnie Przedstawicieli u Producenta, którzy maja fury, skory i komóry a efekty pracy duzo mniejsze od oczekiwan..itd..itp...

Dlatego jest róznica, bo ten który musi na wszytsko zarobic sam, oczekuje pracy od drugiego i chce sie z nim podzielić prowizją ale i w zamian oczekuje partycypacji w kosztach. Bo czasy, kiedy zarabiało się złote góry przeszły do historii i dzisiejsze prowizje realne sa poprostu głodowe.

Tak więc jak to wszystko ktos wreszcie zrozumie, to skoncza sie bezsensowne żale i naskakiwania, tak jak ma to miejsce w innym poscie, gdzie szanowny jegomość szuka pracy za godiwe wymagrodzenia + prowizja od obrotów a inny szanowny jegomośc utwierdza go w przekonaniu, ze bardzo dobrze że ma takie wymagania.

Dziwi mnie jedynie drobny fakt, że podpowiada mu to ktos, co sam w branzy zeby na tym zjadł jako PH. Wzniosek najwyraźniej jest jeden - ten PH jest własnie Przedstawicielem Producenta i na jego "drogie" utrzymania robimy wszyscy MY - Sprzedawcy. Dlatego okna mamy po takich cenach jak mamy i dlatego tak bardzo ten rynek jest podzielony jak jest.

Jeden musi robic wiele a ma z tego dzisiaj niewiele - drugi chce robic z natury niewiele ale oczekiwac od tego bardzo wiele.
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Pliszka, to już chyba tak działa. Sprzedawca zarabia na kliencie. Prowadzący działalność gospodarczą samodzielny sprzedawca okien (dealer czy jak go nazwać inaczej) zarabia na konsumentach. Płacąc za okna producentowi sam staje się źródłem zarobku dla fabryki. Taki łańcuch pokarmowy. W Twoim poście jest jedna rzecz, z którą nie do końca się zgodzę.
Przedstawiciel handlowy producenta, który prowadzi własną działalność gospodarczą, to jeden z gorszych pomysłów. Owszem stosowany, ale to nie oznacza, że jest dobry. Ułatwia życie i rozliczenia producentowi, choć na wyniki sprzedaży ma wpływ raczej negatywny. PH, którego tak naprawdę nic nie wiąże ze swoim pryncypałem (bo ma własną działalność) nie ma motywacji, aby właściwie kogoś reprezentować, bo de facto najbardziej zależy mu na reprezentowaniu samego siebie. Przecież od zawsze wiadomo, że w sprzedaży liczą się ludzie. Klienci częściej i chętniej kupują od kogoś niż coś.
Sam często spotykam się z "synkami" co to przyjeżdżają firmowymi autami, wyjmują laptopy i chcą ze mną rozmawiać o oknach. Problem w tym, że to co on ma w laptopie, to ja mam w głowie, a to co ja mam w laptopie to dla niego wiedza nieosiągalna więc pole do rozmowy raczej wąskie. Dlaczego tak jest? Bo w roli PH zatrudnia się właśnie tanich "synków". 1.000 zł na rękę, a resztę sobie zarób! Jak słusznie piszesz PH powinien być wsparciem sprzedaży dla swoich klientów. Powiem więcej, dla mnie to PH wraz ze swoimi odbiorcami powinni wspólnie tworzyć plan marketingowy dla sprzedaży danego wyrobu na danym terenie. Tak nie było, nie jest i nie będzie, bo rzadko "synek" może zaproponować konkretne wsparcie jak on sam go nie ma w fabryce, jak cała jego wiedza to 8 godzin szkolenia z technik sprzedaży :D i firmowy laptop. Pokaż mi ile fabryk posługuje się profesjonalnymi programami CRM, ile chciałoby się nimi posługiwać, ile fabryk daje swojej sieci realne wsparcie techniczne, organizacyjne, prawne i marketingowe, którego forpocztą jest właśnie PH. Najczęściej niestety odbywa się to tak: Masz tu chłopie autko, laptopa, idź, sprzedawaj i nie marudź. Mów co chcesz, rób co chcesz liczy się wynik, tu i teraz, a o strategię się nie martw :D , bo Twój szef i tak zawsze wie lepiej co jest dobre dla Twoich klientów, a co nie :D
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

adjj pisze: Tak nie było, nie jest i nie będzie, bo rzadko "synek" może zaproponować konkretne wsparcie jak on sam go nie ma w fabryce, jak cała jego wiedza to 8 godzin szkolenia z technik sprzedaży :D i firmowy laptop.
I tu trafiłeś w sedno. Część hanlowców nie jest dla mnie partnerami, bo potrafią jedynie zostawić katalog, cennik i powiedzieć że są SUPER. Ale na mnie słowa nie działają i oczekuję od nich wiedzy, a jak jej nie mają to chociaż rzetelnych informacji.
Chociaż są też wyjątki i dzięki temu nadal chętnie się spotykam z przedstawicielami, bo moze trafi się właśnie taki wyjątek - np. dziś taki był :D
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Zdecydowana większośc handlowców posiada informację nt. sprzedawanego produktu, o których wie co ósmy klient który zagląda do waszego salonu.

Taki klient zresztą to fajna sprawa ;) jest o czym pogadac :)
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Miałem wcześniej do czynienia z PH systemodawców, może dla tego teraz jestem wybredny co do PH producentów. Przedstawiciele systemodawców co całkiem inna liga, chociaż poznałem paru PH producentów z jajami.
Wybredny klient to miodzik uwielbiam takich dają dużo satysfakcji i radochy jak zlecenie zostanie u nich wykonane perfekcyjnie. Mimo tego iż już nie siedzę w punktach handlowych biorę trudnych na swoje barki.

Pozdrawiam
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

adjj pisze: W Twoim poście jest jedna rzecz, z którą nie do końca się zgodzę.
Bardzo lubie sensowne dyskusje i wcale mi korona z głowy nie spada, jak ktos się nie zgadza z moim puktem widzenia. Wazne, żeby dyskusja była merytoryczna a do argumenty stawiac sensowne kotrargumenty.

Troche może mnie i poniosło w temacie PH, bo to sie zbiegło z postem o szukaniu pracy przez jednego jegomoscia.

Moja zona mi zawsze tłumaczy, że nie zbawię całego świata, ale ja zawsze naiwnie licze na to że mi sie uda. :mrgreen:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

- masz tak czynić, jakbyś chciał to uczynić...

Pozdrów żonę i zabierz połowę czasu , który poświęcasz na net i zamień go na komplementy dla żony - będzie to Twój najlepszy "interes" w życiu.

Poterm, jak zarobisz kasę , to opuść Kraków, bo powietrze tam , niezbyt zdrowe.

Pozdrowienia i do NIEDZIELI.
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Sernik do kawy wystarczy, czy mam jeszcze kanapki szykowac ? ... :mrgreen:
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

eee....coś Ty Pliszka..musi byc coś na ciepło ;)
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Jak z żoną przyjedzie, to mu nic na "ciepło" nie zaserwuje, chyba że zupke mu odgrzeje, hehhehe :mrgreen:
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

a to przepraszam, myślałem że z tym serowawniem sernika z kawą, masz na myśłi swoją żonę :)
Pliszka
Fachowiec
Fachowiec

Jak na niedziele goscie zjada, to juz przytulanka nie bedzie :( ... chcoiciaz serniczek w młuce :mrgreen:
Świat Okien
Czytelnik
Czytelnik

TRAGEDIA
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Co jest tragedią ?

To, że rozmowa zeszła troszkę na dalszy plan ? Powiem wam szczerze, że z naszym forum wcale nie jest najgorzej, względem innych branżowych - nie tylko budowlanych. Nie mamy działu Hyde Park ( w sumie to i dobrze bo zagościła by tam sodoma i gomora - na czas bliżej nieokreślony :lol: :lol: :lol: )
...Może niektórzy z nas mają wspólne pasje, bo coś po pracy trzeba robić :idea:

chyba dostałeś już klika wskazówek ? reszta należy do Ciebie
ODPOWIEDZ