Zapisy w umowie

pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Zapisy w umowie

Post autor: pilsner »

Po przeczytaniu artykułu w forum branżowym nr.3 z marca 2010 str. 60 ocipiałem .Co drugi zapis w mojej umowie podlega pod wyrok :D
czy ktoś ma umowę która nie zawiera jakiegoś niedozwolonego zapisu ?
Lub inaczej stosując umowy które nie zawierają zapisów np. o potrąceniu zaliczek-zadatków ( obojętnie) przy wycofaniu się zamawiającego umowy , zapisy mówiące o odpowiedzialności za brak towaru ( okien ,parapetów) z przyczyn zewnętrznych i wszystko inne można się zabezpieczyć przed nieuczciwym klientem ?.
Przecież to jest horror.
To po co zawierać umowy , jak z góry jestem skazany na przegraną
Jak Wy sobie z tym radzicie ?

oknoAD

mironia25
Czytelnik
Czytelnik

Re: Zapisy w umowie

Post autor: mironia25 »

witam nie ma co się łamać w mojej umowie nam zapis że klient płaci w pierwszy dzień montażu i to mi ratuje życie przed nieuczciwymi klientami gdyż ostatnio miałam takie zdarzenie że zamontowałam okna klientowi a ten nie chciał zapłacić więc wezwałam policję i dzięki mojemu zapisowi na umowie facet kasę musiał zapłacić bo inaczej miałam prawo okna zdemontować. pozdrawia :D
backspace
Ekspert
Ekspert

Post autor: backspace »

pilsner, mocno przesadzasz z tym przegrywaniem na starcie, ale fajnie, że artykuł "nie o oknach" też przeczytałeś :D No i dlaczego Twoja umowa ma zabezpieczać wyłącznie Ciebie przed nieuczciwością klienta? Uważasz, że każdy Twój klient powinien wiedzieć i z góry wierzyć, żeś Ty wzór uczciwości i cnót wszelakich? No właśnie.
Jak ktoś stara się zrobić jednostronną umowę, to może być zaskoczony tym, co w niej popisał, tym bardziej jak o prawie wiedział niewiele.
Podumaj co wynika z tego artykułu dla Ciebie i Twojej firmy oraz przypomnij sobie kto pisał Twoją umowę? Sam ją pisałeś? To teraz już wiesz ile wiesz o umowach. Pisał ją prawnik? To zmień prawnika. Jak Cię UOKiK złapie na klauzuli niedozwolonej lub innej praktyce naruszającej interes konsumenta, to może Cię to kosztować do 10% wysokości ubiegłorocznego przychodu. Przychodu!!!
Moim zdaniem w dość prosty sposób można napisać dobrą, a nawet bardzo dobrą umowę "okienną", a dobra umowa może stać się doskonałym elementem marketingu Twojej firmy. Główną zaletą dobrej umowy jest to, że wykorzystuje ona prawo, a nie przeciwstawia mu się czasem w sposób całkowicie bez sensu i z poczuciem krzywdy, której trzeba "zapobiegać" z góry i już na starcie. Jakbyś chciał tak bezkarnie zmieniać prawo na "lepsze" to rada jest jedna. Nie bądź osłem - zostań posłem :D :D :D
Najwyżej jakaś komisja, ale kto by się tym martwił? :D

mironio25, jak się zepniesz, to możesz napisać w umowie, że klient ma Ci zapłacić już w chwili zawarcia umowy. Wiele firm zimą tak się "promuje". Nic w tym zdrożnego od strony prawa zobowiązań nie ma. "Termin płatności" bardzo rzadko albo w ogóle nie będzie przedmiotem rozważań sądu lub organu administracji w kontekście niedozwolonych praktyk konsumenckich. Wszak umowa sprzedaży, czy też umowa o dzieło, to tzw. umowy wzajemne i ekwiwalentne. Twoim oknom, odpowiada zapłata klienta. Kiedy? Wtedy kiedy się umówiliście, że to nastąpi.

Pozdrawiam
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Tu największym problemem jest to, że okna produkowane są pod konkretne wymiary jakie klient sobie życzy. Klient rezygnując z okien gdy są one już wyprodukowane naraża sprzedającego na niezłe tarapaty (gdy stolarka jest bardzo nie typowa). Dlatego klient powinien być świadomy, że rezygnując ze zlecenia po czasie gdy już okna zostały zrobione lub są gotowe w jakimś stopniu to powinien mieć w umowie napisane, że musi ponieść udokumentowane koszty związane z produkcją czy coś w tym stylu. Ja mam podobny zapis w umowie. OKNA TO NIE CIUCHY I CUKIER W TORBIE KTÓRY MOŻNA SPRZEDAĆ KAŻDEMU.
backspace
Ekspert
Ekspert

Kubo N lubię młodych aktywnych ludzi :D więc Ci coś podpowiem.

Twoja troska i niepokój są całkowicie uzasadnione. Rezygnacja przez klienta (odstąpienie od umowy) z zamówionych okien o nietypowych wymiarach albo co jeszcze gorsze wymiarach i kształtach może być dla Ciebie kosztowne, bo w efekcie zostajesz z czymś co już nigdzie nikomu prawdopodobnie nie będzie sprzedane. Próbujesz się na taką okoliczność w umowie zabezpieczyć zapominając (nie wiedząc), że ta sprawa już jest rozwiązana i załatwiona z mocy samych regulacji Kc. Nie wierzysz? Zerknij do art 639 Kc.

Chyba otworzę jakąś szkółkę niedzielną albo co :D :D :D
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Sory ale ja kozak nie jestem w tym temacie. :( :( :(

monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

Prawo odstąpienia od umowy spisywanej poza siedzibą firmy np. u klienta w domu to przekleństwo naszej branży. W zeszłym roku po 2 latach sądzenia przegrałem sprawę. Sędzina uwzględniło pismo klienta o odstąpieniu od umowy, musiałem zabrać zamontowane 2 letnie drzwi i oddać całą kasę + koszty sądowe.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

A co mu nie pasowało w tych drzwiach :?:
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Zamienił KMT na Gerde, jest to odstąpienie od umowy bez podania przyczyny. Takie prawo.
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/wzory/18kom.htm
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Magic353 »

Jak spisujesz umowę w domku klienta to zaliczka na konto o 10 dni dłuższy termin realizacji i zamawiasz towar w 11 dzień od podpisania umowy lub możesz zrobić jeszcze inny trik ale to na PW.
Wszystko jest względne i zależy od punktu widzenia i siedzenia.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Terminy realizacji z montażem 14 dni więc się nie da. Myślałem o tym, przy małej sprzedaży można się tak bawić.
backspace
Ekspert
Ekspert

Monciak, a Ty miałeś jakąś kumatą papugę w tym procesie? Bo jeśli gościu (klient) choć przez 5 min był w siedzibie Twojej firmy, to papuga do odstrzału, no minimum do wyskubania piór z d.... ogona znaczy :D :D :D. A jeśliś bronił się sam, to se wyskub co chcesz z miejsca dowolnego :D :D :D
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Papuga była bardzo dobra i nic nie wybroniła. Mam z nią wynik 4:1 dla mnie. Pomiar umówiony telefonicznie, zamówienie spisane poza siedzibą. Dwa lata sądu, czytanie wyroku 2 minuty.
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Rozumiem Monciak że w domu klienta było pisane zamówienie? To faktycznie pozamiatane. Wystarczy zrobić 14 dni roboczych a nie kalendarzowych i trik ci przejdzie.
Ps. I w dodatku precyzujesz też termin realizacji w myśl cholernej ustawy.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

W unowie zawsze daję termin w dniach roboczych. Robię tak samo jak producent to robi przy zamówieniu okien.
Awatar użytkownika
Gargamel
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gargamel »

Szanowni koledzy pozwole sobie na małą rade .
Wpiszcie w umowe , że przypadku podpisania umowy poza biurem termin biegnie po 10 dniach zgodnie z ustawą..... o mozliwosci odstąpienia od umowy bez podania przyczyny . W przypadku chęci skrócenia treminu wykonania umowy ZAMAWIAJĄCY musi tego dokanac osobiscie w siedzibie firmy .

ot tak sobie wymysliłem :lol:
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: pilsner »

fajnie ze dyskusja się rozwija i to dyskusja rzeczowa która może przynieść kiedyś pozytywy , wiec kolejny kwiatek w umowach -jak z tym sobie radzicie ?:
" Sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności za opóźnienie w realizacji umowy -dostarczeniu towaru spowodowane otrzymaniem uszkodzonego towaru od Dostawców . Dotyczy to w szczególności drzwi , skrzydeł, ościeżnic " , można dodać parapetów i okien
Można pod to podciągnąć niedotrzymanie terminu dostawy przez producenta.
Dlaczego ja mam za to odpowiadać lub jak się obronić przed negatywnymi skutkami.
Oczywiście można powiedzieć termin 3 miesięczny wykonania usługi-dostarczenia towaru , ale przecież nikt normalny na to nie pójdzie , a w sezonie wiemy doskonale ze z terminami dostawy są czasami cyrki.
backspace
Ekspert
Ekspert

pilsner, o tym, że tego typu zapis w umowie z konsumentem jest klauzulą niedozwoloną, to już wiesz :D A jak się bronić przed opóźnieniami w dostawach? Jedyna możliwość to szczegółowo regulować sprawy odpowiedzialności za opóźnienia w dostawach w umowach z dostawcami, to podstawa. Później rozwiązania z umowy z dostawcą przerzuca się w nieco "lepszej" dla siebie formule do umowy z klientem i już. Zwolnić się od odpowiedzialności z tego tytułu nie można i nic tu nie wymyślimy, ale umowę z dostawcą możesz i powinieneś negocjować jak szatan. Co wyrwiesz, to Twoje, a jak widzisz liczą się nie tylko ceny, no i jak mówi stare przysłowie pszczół i marketerów "Zrób coś dla siebie, to Siebie zrobi coś dla Ciebie" :D

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: uKrawczyka »

Trzeba sobie zamówić profesjonalną , prawniczą , umowę a nie trząść się nad wydaniem pieniędzy panowie milionerzy / ci biedni, niech poproszą tych bogatszych o ściągnięcie , czyli, niech sobie przepiszą za free/.

Wg. prawa sprzedaż poza siedzibą: Klient ma prawo do odstąpienia od umowy - 10 dni i możecie sobie kombinowac jak koń pod górę - i tak przegracie w każdym sądzie.

U mnie nikt nie odstępuje , a dlaczego? Bo mam dobry towar. Sami wiecie, że sprzedaję okna z górnych półek i nie zajmuję się tandetą, która wytrzymuje do czasu zakończenia gwarancji.

Wiadomo: uKrawczyka - Niemiecka Jakość - Polskie Ceny. - Schuco - to jest TO co wybieraja Niemcy i to, co najlepiej karmi w Polsce okniarzy 8)

Kto byłby na tyle głupi by odstąpić od wymarzonej umowy ?? :shock: 8)

ps. Będziesz w Gdańsku, wpadnij na kawę , zobaczysz jak sprzedaje się profesjonalnie Dobre Okna, tak, by klienci byli zadowoleni a dealer nie przymierał głodem.

Klientów zapraszam : e-mail open 24h 8) [email protected]

8) www.ukrawczyka.pl 8)
Okna Nr.1 - www.ukrawczyka.pl
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Wystarczy zdrowy rozsądek i dobry pomyślunek i można stworzyć samemu dobrą umowę która jest zgodna z prawem. Nie trzeba wydawać kupy siana na prawnika a ni też zrzynać od kogoś. Panie uKrawczyka to może jeszcze poproszę o przybliżenie nam co to jest ta profesjonalna sprzedaż dobrych okien wg.Pana.
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

To jest legalne lecz niemoralne czyli "niemiecka jakość" "okna decco" itp itd
Wnioskowałem aby troll ukrawczyka zniknął z tego forum i go wiecej nie zaśmiecał , ale p.Andrzej chyba bardzo zajety...
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

Komarko1 co się dziwisz,trol może. Moje wątki i posty w których było na "NIE" przeciwko panu uKrawczyka zostały usunięte. Żeby jeszcze pan uKrawczyka promował firmę Schueco w sposób konkretny i elegancki to przymknąłbym klawiaturę na to wszystko.
Pozdrawiam.
ekodomgizycko
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ekodomgizycko »

uKrawczyka pisze:Trzeba sobie zamówić profesjonalną , prawniczą , umowę a nie trząść się nad wydaniem pieniędzy panowie milionerzy / ci biedni, niech poproszą tych bogatszych o ściągnięcie , czyli, niech sobie przepiszą za free/.

Wg. prawa sprzedaż poza siedzibą: Klient ma prawo do odstąpienia od umowy - 10 dni i możecie sobie kombinowac jak koń pod górę - i tak przegracie w każdym sądzie.

U mnie nikt nie odstępuje , a dlaczego? Bo mam dobry towar. Sami wiecie, że sprzedaję okna z górnych półek i nie zajmuję się tandetą, która wytrzymuje do czasu zakończenia gwarancji.

Wiadomo: uKrawczyka - Niemiecka Jakość - Polskie Ceny. - Schuco - to jest TO co wybieraja Niemcy i to, co najlepiej karmi w Polsce okniarzy 8)

Kto byłby na tyle głupi by odstąpić od wymarzonej umowy ?? :shock: 8)

ps. Będziesz w Gdańsku, wpadnij na kawę , zobaczysz jak sprzedaje się profesjonalnie Dobre Okna, tak, by klienci byli zadowoleni a dealer nie przymierał głodem.

Klientów zapraszam : e-mail open 24h 8) [email protected]
Panie ukrawczyka w/g mnie zrobił Pan sobie niezła antyreklamę a pewnie miało byc inaczej,klient szukając w Gdańsku okien przypadkowo trafiając na tę stronę chyba padnie ze smiechu czytając niektóre z Pana postów.Pozdrawiam
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Odpuszczacie klientom czy walczycie na upartego o swoje?
Miałem już kilku takich co chcieli wykreślić parę punktów z umowy, od razu podziękowałem. Wole nie zarobić niż stracić. W zeszłym roku kontrolowali mnie z inspekcji handlowej pod względem prawidłowej umowy dzięki temu mam poprawionych kilka punktów zabezpieczających mnie a nie godzących w konsumenta.
No i jeszcze zarobiłem bo zamówił u mnie okna naczelnik działu kontroli :D
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Magic353
Profesjonalista
Profesjonalista

W mojej umowie klient nie bardzo ma się czego doczepić i przy pisaniu nie problemów. :D
ODPOWIEDZ