Mocowanie ramy wg norm ?? - JAK powinno być ??

tombas1

Mocowanie ramy wg norm ?? - JAK powinno być ??

Post autor: tombas1 »

Witam

Tak jak pisze kilka wątków poniżej jestem świeżo po montażu okien w moim mieszkaniu.

Czy powinienem czepiac sie czy nie jesli ilosc elementow mocujacych rame do muru nie spelnia normy.

W oknie ~ 1500x1500 z podzialem 2/3 1/3 mocowanie mam jedynie boczne krawędzie ramy - tylko w dwóch miejscach w odległosci około 20 cm od krawędzi kazdy.

Żadnego mocowanie na dole ani na górze.

Doradzcie czy tak powinno być.

Pozdrawiam
Tomek

oknoAD

Gość

Post autor: Gość »

Jest źle a będzie jeszcz gorzej. To partacze tak montują - reklamuj bo Ci okna zimą pokręcą się.
Na bokach powinny być po trzy mocowania na dole i na górze co najmniej po jednym. Do tego parapet zewnętrzny pod okno a nie do ramy. Porady pisemnej możesz uzyskać Instytut Techniki Budowlanej - Warszawa ul. Ksawerów 21 tel 22/8482370. Możesz uzyskać poradę pisemną. Sprawdź czy firma ma certyfikat [lub deklarację zgodności] - to ważne.
gosc

Re: Mocowanie ramy wg norm ?? - JAK powinno być ??

Post autor: gosc »

tombas1 pisze:Witam

Tak jak pisze kilka wątków poniżej jestem świeżo po montażu okien w moim mieszkaniu.

Czy powinienem czepiac sie czy nie jesli ilosc elementow mocujacych rame do muru nie spelnia normy.

W oknie ~ 1500x1500 z podzialem 2/3 1/3 mocowanie mam jedynie boczne krawędzie ramy - tylko w dwóch miejscach w odległosci około 20 cm od krawędzi kazdy.

Żadnego mocowanie na dole ani na górze.

Doradzcie czy tak powinno być.

--> hmm ciekawe, szczerz mowiac moge zrozumiec jak doszlo do tego ze montazysci spier... montaz - otoz dzieje sie tak ze APH licza swoje zyski nie patrzac zupelnie na to co sie dzieje pozniej z wyrobem jaki oferuja swoim klienta. puszczaja czesto nie wykwalifikowane ekipy montarzowe czesto z bez odpowiedniego sprzetu (np: zepsuta wiertarka, tania pianka itp...) czekaja tylko zeby skonczyli montaz i szybko skasowali klienta (chyba ze wyciagna od niego zaliczke 100% - ludzie nie dajcie sie zrobic w konia) a zaraz potem znikaja i zapominaja o calej sprawie

narazie...

Pozdrawiam
Tomek
Doradca

Post autor: Doradca »

To się nazywa tani zakup. Myślę, że ludzie kiedyś nauczą się, że są za biedni na "tanie buty" i będą większą - coraz większą wagę przykładali do jakości i profesjonalnych usług.
Gość

Ja też przeżyłam taki montaż, przeczytaj proszę jak okna zamontowała mi firma Komalux, do tej pory wożę sie z reklamacją , bo byłam głupia i zapłaciłam 100 % przed montażem. Po kilku !!! wizytach mam wymienione dopiero 2 ramy, trzecia jeszcze czeka. Do jednego okna były 4 podejścia, a jeszcze będzie 5, bo uszczelki nie przylegają jak trzeba. A okna wcale tanie nie były, bo cena wyjściowa wynosiła 1700 za sztukę. Poszukaj w necie artykułów pana Jerzego Płońskiego z ITB. Dopiero z tego się dowiedziałam jak winien wyglądać PRAWIDŁOWY montaż okien. Życzę powodzenia z reklamacją.
gość 9

Post autor: gość 9 »

Kolego jest strona w internecie SPSB tam się dowiesz wszystkiego łącznie z autoryzowanymi ekipami monterskimi

Gość

Udzielamy wyjaśnień w każdej wątpliwej sprawie wykonania i montażu okien, każdego rodzaju - Instytut Techniki Budowlanej - Zakład Badań Lekkich Przegród i Przeszkleń - Warszawa ul. Ksawerów tel. 22/8482370.
Proszę dzwonić.
KING

ZŁY MONTAŻ

Post autor: KING »

Na temat miejsc usytuowania mocowań ramy wszystko można przeczytać w książce montażu KOEMMERLINGA.Niewielu producentów profili ma taką książkę.
ODPOWIEDZ