OKNOPLAST Jakość okien - artykuł

Awatar użytkownika
kris1976_wlo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: kris1976_wlo »

http://oknonet.pl/okna/typy_okien/typow ... 17536.html

Czy to kryptoreklama czy też wykonanie sobie badań za niewielką część kosztów przy okazji oczerniając konkurencję ??
Seria artykułów poprzedzających wypowiedź Oknoplastu w tej kwesti oraz publikacje tabelki z dziwnymi wynikami świadczą same za siebie. Oknoplast jako członek Zarządu Związku Pracodawców - Producentów Materiałów dla Budownictwa z pewnością wiedział o przeprowadzeniu badań :lol: - więc i się odpowiednio przygotował :lol: .
"... jako jedno z trzech, przeszło celująco test jakości przeprowadzony przez Związek Pracodawców – Producentów Materiałów dla Budownictwa razem z Instytutem Techniki Budowlanej..." :lol: o ile wodoszczelność na poziomie 300Pa i obciążenie wiatrem na poziomie 800 Pa można uznać za celujące :lol: , mimo, że niektóre z firm nie przeszły deklarowanej wartości to i tak wynik nokautuje Oknoplast :twisted: , ponadto co powiemy o firmach, których wyniki przewyższyły deklarowane wartości ?? Może takie należy uznać za "celujące".
Reasumując zdecydowanie lepsze są okna przechodzące badania na wodoszczelność na poziomie 750Pa i obciążeniem wiatrem 1000 Pa i wyżej, nawet jeśli te wyniki nie odpowiadają deklarowanym. Na podstawie tej tabelki można zrobić ranking na podstawie przysłowiowego Kowalskiego, który chce kupić drzwi balkonowe dwuskrzydłowe w kolorze "złoty dąb" z pakietem trzyszybowym o wymiarach 1435 x 2135, który będzie kierował się:
1. Szerokością zabudowy - wszystkie wymienione systemy mają około 70 mm i podobną ilość komór
2. Ceną - gdzie pierwsze miejsce zajmie nam Drutex i Termoprofil = 1500 zł, drugie Eko-Okna = 1520 zł, trzecie Petecki = 1541 zł, przy czym najdroższe z badanych okien jest okno Oknoplastu = 1950 zł :P
3. Wytrzymałością = żywotnością okna, gdzie najwyższe miejsca to Witraż i Petecki kl C3 po 1200 Pa, Drutex kl C2 1000 Pa i reszta
4. Żeby nie zalewała nas woda i "krew" :P to wodoszczelność mamy w rankingu na poziomie, pierwsze miejsce Drutex = E1050, drugie Eko-Okno = E900 i trzecie Petecki = E750

Jak widzimy Oknoplast wcale nie zajmuje czołowych pozycji i biorąc pod uwagę powyższe wypadnie gdzie na końcu rankingu produkując i sprzedając najdroższe okna o nie najlepszych parametrach. Stosunek ceny do jakości nie powala na kolana a porównanie jest stronnicze, naciągane i zaczerniające stan faktyczny :mrgreen:

oknoAD

Awatar użytkownika
kris1976_wlo
Czytelnik
Czytelnik

Wczoraj napisałem swoje zdanie na temat wyników badań opublikowanych przez "Gazetę Wyborczą" a dzisiaj widzę, że został usunięty, czy mogę wiedzieć dlaczego?? Naruszał jakieś zasady regulaminu ?? Czy zwykła cenzura w naszym "kochanym demokratycznym" kraju ?? :mrgreen:
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: DO ADMINA - znikające posty

Post autor: komarko1 »

Osobiście wczoraj też czytałem post krisa - tylko i wyrażnie zacytował opublikowane dane - nota bene badania wykazały że OKNOPLAST KRAKÓW jest wśród badanych wyrobów najdroższym produktem przy przeciętnych wynikach . Jednocześnie wiekszość firm spełniało wyższe parametry niz osławione okna z Krakowa
Podobna sprawa jak slogan - jedyne okna które...
Osobiście oczekuje PRZYWRÓCENIA opini kolegi i jestem tym faktem OBURZONY
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Też czytałem to co napisał kris1976 , pod wpływem jego uwag zaczołem na nowo analizować wyniki i chyba zgadzam się z jego tokiem rozumowania , wyniki można różnie interpretować , mam nawet wrażenie że komuś zależało by tylko jedna firma spełniała przyjęte kryteria a tu okazało się że aż 3 :D
Zastanawia też dobór producentów , 4 na aluplascie , 3 na vece , zapomnieli o brugmanie :D A może okazałoby się że liderem byłby zupełnie kto inny np. MS ? W takim zestawieniu każdy wskaże faworyta , w końcu koszt zakupu okna do czegoś zobowiązuje .
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

W większości wyników badań wystarczyła zwykła regulacja okna i po problemie. Takie badanie powinno odbywać się w obecności serwisu danego producenta. Od razu dziwiłem się co do wyników, handlowałem kiedyś z Termo profil i okna były super. Kupę tego zamontowałem w Katowicach w blokach 28 piętrowych, nie była wymagana najdrobniejsza regulacja i wszystko jest do dzisiaj ok.
To że forum podupada to jest do zauważenia od dawna. Czasy za Pana "ukrawczyka" już nie powrócą.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
kris1976_wlo
Czytelnik
Czytelnik

Szerszel pisze: Zastanawia też dobór producentów , 4 na aluplascie , 3 na vece , zapomnieli o brugmanie :D A może okazałoby się że liderem byłby zupełnie kto inny np. MS ? W takim zestawieniu każdy wskaże faworyta , w końcu koszt zakupu okna do czegoś zobowiązuje .
Moim zdaniem, dla ścisłości, ITB powinno podać badane systemy (identyfikacja cech wyrobu), z jakiegoś powodu tego nie zrobiło, uważam, że systemy wyglądają następująco:
1. Aluplast Ideal4000 (AdamS, Stollar, Eko-Okna, Okna Rąbień)
2. Avantgarde (Dobroplast)
3. Brügmann AD (Petecki)
4. Gealan S8000 IQ (Termo Profil)
4. Iglo 5 (Drutex)
5. Trocal InnoNova_70.A5 classic (Budvar Centrum)
6. Ryven (Plastimet)
7. Veka (KNS, Witraż, Oknoplast)

P.S.
Panie Adminie przywróci Pan poprzedni post czy możemy się domyślać, że to forum jest cenzurowane, stronnicze ..... :mrgreen:

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

To przypomnijmy w liczbach bezwzglednych (wyniki badań za - tabelka)
obciążenie wiatrem - wszyscy spełniają warunki 800PA: (oknoplast 800 liderzy - 1000-drutex,1200Petecki i Vitraż
wodoszczelność - oknoplast 300PA ale liderzy ;Rąbień 600Pa; Petecki 750, Ekookna 900Pa
przepuszczalnosć powietrza (łatwa do wyregulowania) oknoplast a=0,2natomiast liderzy a=0,1 (plastimed,KNS,Rąbień)

Niekwestionowanym iderem cenowym(najdroższe okno)jest jednak oknoplast - 1950 zł kiedy inni mają okienka po : 1500(termoprofil, drutex)i1520(ekookna)

Chylę czoła przed marketingiem niemnniej wstyd w branży
PS - będzie jakaś reakcja redakcji ?????
Awatar użytkownika
kris1976_wlo
Czytelnik
Czytelnik

Dziękuję za przywrócenie postu, nie chcąc śmiecić na forum ponownie zakładając ten sam temat proszę Admina o zmianę tytułu tego postu na poprzedni czyli "Oknoplast jakość okien - artykuł"

Dziękuję i Pozdrawiam
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

Post autor: Andrzej Parzonka »

Panowie przepraszam, przesunąłem posty bo wczoraj wieczorem po powrocie z wizyty w Wielkopolsce miałem energię aby iść spać, nic więcej. Proszę jednak powiedzcie mi jak to jest, że dajemy się wszystkim wypowiadać, piszemy o branży jak najwięcej i nie chowamy żadnych tematów, a Wy Ci którzy czytują nas regularnie kładą nam kłody pod nogi tekstami o cenzurze?
Czy reszta rzeczy, które są cały czas nie mają w ogóle znaczenia? Temat przesunąłem bo PILSNER pojechał po oknonecie za to, że to napisaliśmy co jest w linku powyżej, chciałem dziś to na spokojnie przeanalizować, możecie to zrozumieć i zaakceptować?
Posty Pilsner-a wywaliłem bo nie godzę się po prostu na oskarżanie nas publiczne o stronniczość, cenzurę i nierzetelność dziennikarską. Może to nadużycie z mojej strony, może, liczę że nadrabiamy w innych dziedzinach naszej pracy.
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: pilsner »

Jest to prywatne forum i admin możne robić co chce.
I to robi :)
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Cieszy nas( a przynajmniej mnie) reakcja z Pana strony p.Andrzeju
To teraz czas na sprostowanie przez "Związek Pracodawców – Producentów Materiałów dla Budownictwa razem z Instytutem Techniki Budowlanej..."
Moze podpowiedż jak się do tego zabrać ?
Chetnie napisał bym list otwarty wcelu wyjaśnienia sprawy :)
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Re: OKNOPLAST Jakość okien - artykuł

komarko, a już myślałem ,ze tylko mnie przeszkadzają pewne sprawy

Panie Andrzeju , nie było moim zamysłem " dowalenie" Panu tylko zwrócenie uwagi ze nie jest portal plotkarski dla gospodyń domowych i takie rzeczy szybko wyjdą na wierzch . Co z resztą widać .
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Wyszło szydło z worrrrrka
Dziszejsza Gazeta Wybiórcza 25 listopad 2011r strona 23-reklama
Badania Instytutu (te same na które powoływał sie oknoplast) teraz powołuje sie Drutex :)
ogólnie potwierdza nasze spostrzeżenia Kris i Pilsner :)
Warto poczytać !!
backspace
Ekspert
Ekspert

Post autor: backspace »

monciak pisze:W większości wyników badań wystarczyła zwykła regulacja okna i po problemie.
To wcale nie jest takie pewne i oczywiste o ile producent wykorzystuje w produkcji kształtowniki z koekstrudowaną uszczelką
monciak pisze:Od razu dziwiłem się co do wyników, handlowałem kiedyś z Termo profil i okna były super. Kupę tego zamontowałem w Katowicach w blokach 28 piętrowych, nie była wymagana najdrobniejsza regulacja i wszystko jest do dzisiaj ok.
Jeśli okna miały/mają klasę C2, to według mnie nie powinny być montowane np. na 28 piętrze w Katowicach.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Książkowe i teoretyczne kwestie można wsadzić sobie gdzieś. Dzięki tej beznadziejnej stolarce sprzedaż co roku rośnie, ze względu na zadowolenie klientów, nie tylko w Polsce. Każdy dobry fachowiec z branży wie że nawet najbardziej wadliwe okno PVC można uzdrowić poprzez przeszklenie, chyba że ten ktoś odnośnie regulacji jest na etapie imbusu. Wieloletnie doświadczenie teoretyczne oraz praktyczne pozwala mi w rzeczywistości stwierdzić który produkt jest lepszy. Podczas studiów na budownictwie poznałem tabelkowe teorie które są o kant dup... natomiast podczas pracy w mostostalu jako monter poznać rzeczywistość. Żyjcie więc sobie wytycznymi ITB i życzę powodzenia. Okna produkowane przez firmę PETECKI oraz TERMO PROFIL to jedne z najlepiej wykonanych okien na rynku, szczególnie w stosunku cena do jakości.

Pozdrawiam!
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

monciak- tak to ja mogę chwalić Ekookna i Vetrex (który wg konkurencyjnych portali zajął 1 miejsce w Polsce) bo problemów zero (ew serwis działający)
Chodzi o to że oknoplast wykopał dołek w który sam wpadł
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

wiecej szkody jak korzysci z tych badan
jakie ma znaczenie ze jedno mialo szczelnosc 300 pa a drugie 250 - zadne
tak naprawde to te okna to jedno i to samo - rozniace sie jedynie nazwa
natomiast ujawnienie nazw firm to skandal wyjatkowy
badanie jednego okna nie stanowi o jakosci firmy
drobna regulacja okucia, poprawienie uszczelki, regulacja zawiasu o 2 mm - zmienia parametry
i jakie ma znaczenie ze wlasnie jedno okno pocieklo przy 300 Pa a drugie wytrzymalo 600 Pa.
W zyciu i w realiach deszcz nie pada poziomo - ani tez w takiej intensywnosci
problem w oknach PVC to - prawidlowy montaz, otwory odprezajace w oknach kolorowych [nawet nie usztywnienia - bardziej poskrecanie ram - czy na katowniki czy przelotowo srubami] no i sprawa najwazniejsza czy profile sa tloczone z oryginalnego materialu czy z przemialu [regranulatu]. Tu jest pies pogrzebany. Ale o tym sie milczy w imie bzdurnej ekologii. I sprawa ostatnia - stabilizatory cynkowo-wapniowe [moim zdaniem kleska]
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Widzę że każdy broni tego co sprzedaje i żadne badania nawet najbardziej wiarygodne nic nie dadzą :D
Może to i dobrze bo najważniejsze to być przekonanym do tego co się robi !
Ale z badań wyłania się jednak ponury obraz polskiej stolarki , już nie tylko garaże partolą robotę ale i duże firmy mające zautomatyzowane linie produkcyjne , kontrole itp. itd . Weźcie poprawkę jakie okna przebadano , jeżeli na starcie coś jest nie halo to jak będzie za rok , za dwa ? To jak z autostradami :D dopiero oddana a już remont :D Cieżka szyba w dwustronnym kolorze zrobi swoje , nie wszystko da się uratować na montażu. Kto pomontował trochę takich okien ten wie że to nie to samo co białe z 1.1
Deklarowanie wysokich parametrów gdy w rzeczywistosci ich brak przypomina mi rozmowę z handlowcem dobro...u któr twierdził że ma papiery na OKNA 1,1 i do dziś ich nie pokazał mimo że zawsze o nie pytam :D
Oknoplast robi przeciętne okna tylko potrafi je sprzedać najdrożej i za to szacunek , szkoda tylko że chwyta się coraz bardziej wątpliwych sposobów by udowadniać swoją wyższość.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

C2 to 800 Pa.
28 pietro w Katowicach to obciazenie wiatrem 1500 Pa
30*1,2*2,2*1,9=1500 Pa
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

szerszel - wez poprawke ze okna po montazu sa regulowane.
Lecz problem w tym ze w przyrodzie czyli w oknach wbudowanych nikt ich nie polewa woda jak z sikawki - nikt nie jest w stanie ustalic wielkosci przeplywu powietrza od 5 do 40 m3/godz [a tu takie byly] Z tym ze te 40 to przy cisnieniu 600 pa [czyli potezna wichura]. Takie przeplywy sa ledwo wyczuwalne. Pokazuje je tylko aparatura.
Okna byly znakomicie wykonane - wszystkie
I podawanie ze jedno wytrzymalo 300 pa a drugie "tylko" 250 to skandal zwazywszy ze sie podaje nazwy firm.
Mialo by to sens gdyby kupiono okna firm podejrzewanych o partaczenie wyrobow.
Z tych firm co im zbadano okna wszystkie sa doswiadczone i rzetelne.
PeterMr
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: PeterMr »

Szerszel pisze: Oknoplast robi przeciętne okna tylko potrafi je sprzedać najdrożej i za to szacunek , szkoda tylko że chwyta się coraz bardziej wątpliwych sposobów by udowadniać swoją wyższość.
Mógłbyś rozwinąć wątek wątpliwych sposobów stosowanych w Oknoplaście ? To może być interesujące...
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Nie chwalę swojego produktu, z TERMOPROFIL miałem krótką współpracę i byłem bardzo zadowolony. Znajomy sprzedaje KNS, widziałem jakość wykonania tych okien, można tylko pozazdrościć. W Niemczech znam firmę sprzedającą EKOOKNA na 250 tys. euro miesięcznie i bardzo sobie chwalą.
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Nie ma jak sprawdzić dany produkt praktycznie - montując go na budowie, obserwując wykonanie itd. Samą teorią nie da się zweryfikować produktu-produktów wytwarzanych przez producenta. Informacjami, badaniami instrukcjami trzeba się podpierać lecz nic nie zastąpi tego jak podciągnie się mankiety i parę lat pomontuje okna przykładając się do tego z sercem. MONCIAK ma rację w 100% - bo ma życiowe doświadczenie z fensterami tak jak ja. Osobiście to mało mnie interesują takie badania i ich publikowanie bo przeważnie gdzieś jest jakiś podtekst a OKNOPLAST jest mistrzem sprzedaży drogich produktów niekoniecznie wartych swej ceny. Zawsze starają się coś zakombinować w taki czy inny sposób aby ich było na wierzchu. Robił takie dziwne akcje kiedyś BUDVAR i chyba dostał wyrok sądowy, jakąś karę finansową. Sporo jest firm, które prezentują jakieś produkty a do niech przedstawiają niewiarygodne parametry - nikt tego nie weryfikuje, a wymagało by to głębszej analizy - lecz kto to zrobi :?: .

Czujni fachowcy na forum jednak są i potrafią odczytać co niesie dany przekaz - szkoda tylko, że w Polsce internet i takie fora się dopiero rozwijają. Ludzie - potencjalni klienci nie interesujący się zupełnie daną dziedziną nie wiedzą o istnieniu takich przekazów informacji jak fora branżowe - są po prostu upośledzeni w temacie.

Mało tego nie ma świętych, każdy producent nie raz babola wyprodukował i wyprodukuje lecz ma to miejsce we wszystkich dziedzinach życia. Dlatego jest tendencja do automatyzowania produkcji jak ma się kasę bo człowiek się myli coraz częściej. Człowiek jest mniej wydajny, marudny i coraz rzadziej motywowany do pracy. Maszynę się programuje i ogień do dzieła. Oczywiście jedno bez drugiego nie pojedzie.

Jednych dobrych się oczernia a drugim badziewnym daje nagrody - czy to normalne :?:
branżownik
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: branżownik »

A co powiecie na stanowisko Federacji Konsumentów, która podobno należała do tego towarzystwa?
http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=678
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

brawo :!: :!: :!:
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Oknoplast »

Szanowni Państwo,

Pozwoliłem sobie wtrącić się do poniższej dyskusji, ponieważ mam wrażenie, że poziom ataku na firmę Oknoplast zaczyna przekraczać cywilizowane normy. Pozwólcie Państwo zatem, że w imieniu firmy przedstawię nasze stanowisko w tej sprawie:
1. Po pierwsze badania wykonane przez Związek Pracodawców – Producentów Materiałów dla Budownictwa wraz z Instytutem Techniki Budowlanej miały na celu wykazać, czy producenci wykonują swoje okna zgodnie z tym co deklarują . http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,105 ... ramy_.html
Jak pokazały wyniki, tylko trzy firmy z badanych robią to co deklarują w 100%. Reszta zawyżyła swoje deklarowane parametry w stosunku do wyników. Czy nie jest to zatem próba wprowadzania klienta w błąd? Miałem również okazję czytać artykuł reklamowy firmy Drutex z Gazety Wyborczej – szkoda tylko, że nasi szanowni konkurenci zapomnieli w nim dodać, że deklarują 1600 Pa, a osiągają 1000 Pa w badaniu na obciążenie wiatrem. Myślę, że fakt takiego postępowania najlepiej skomentowała osoba spoza naszej branży, Pan Marek Wielgo z Gazety Wyborczej, który popatrzył na to z pozycji zwykłego konsumenta http://mieszkaniowy.blox.pl/2011/11/Oto ... gonem.html
Myślę, że przykład z kupowaniem samochodu jest tu naprawdę obrazowy. Jeżeli sprzedawca zapewnia nas, że kupowany przez nas samochód spala 4 litry benzyny, podczas gdy np. inne spalają 8 litrów, to gdy okaże się, że auto spala 6 litrów, czy sprzedawca może nam wówczas powiedzieć, że „wie Pan, ale to i tak znakomity wynik”? W mojej ocenie i podejrzewam, że w ocenie wielu konsumentów jest to wprowadzenie w błąd, bo sprzedawca deklarował zupełnie co innego.
2. Drugim aspektem, który chciałbym poruszyć jest fakt, że część przedmówców bagatelizuje fakt, że produkty nie spełniają deklarowanych parametrów (co wśród ludzi z branży i jak mniemam fachowców w swojej dziedzinie jest dość zaskakujące…), skupiając się na komentowaniu osiągniętych wyników. Chciałbym podkreślić, że wyciąganie tego typu wniosków w naszym przypadku jest nieuzasadnione, gdyż po przejrzeniu szczegółowego raportu z naszych badań okazało się, że nasze okno, w przeciwieństwie do niektórych innych okien, z niewiadomych nam przyczyn przestało być badane w kwestii obciążenia wiatrem po osiągnięciu deklarowanej normy 800 Pa. To oznacza, że wynik przedstawiany w tabeli pokazuje, że osiągamy deklarowaną normę, natomiast nie pokazuje ile moglibyśmy osiągnąć, gdyby badanie było kontynuowane. W tej sprawie zwróciliśmy się już do ITB z zapytaniem dlaczego nie zastosowano podczas badań tej samej metodologii, jak przy innych oknach.
3. Dochodząc do sedna i kontynuując wątek z poprzedniego punktu – uważamy, że tezy zawarte w artykule reklamowym firmy Drutex z Gazety Wyborczej wprowadzają w błąd klienta, ponieważ skoro nie można porównać jednego z wyników miarodajnie, nieuzasadnionym jest pisanie, że (cytuję z artykułu firmy Drutex) – „Tymczasem istotne, że wyniki osiągnięte przez produkt firmy Oknoplast (…) okazały się być słabsze (…). Jeżeli firma Drutex pisząc myślała o swoich wynikach (a tak wynika z poprzednich akapitów tekstu) – to myli się podwójnie. Po pierwsze mamy w tabeli wynik lepszy w przepuszczalności powietrza, a po drugie w kwestii obciążenia wiatrem porównanie wyników nie jest możliwe, ze względu na fakt przerwania badania naszego okna po osiągnięciu deklarowanych 800 Pa. Szkoda również, że nasi konkurenci umieszczając tabelkę z wynikami badań w tym artykule reklamowym, zapomnieli dodać rubryki, która jest w oryginalnej tabelce zaprezentowanej podczas konferencji, czyli jakie właściwości deklarowali producenci. Czyżby nie w smak im był fakt, że nie spełnili deklarowanych parametrów? To pozostawiam już do osądzenia czytelnikom Forum.

Walka konkurencyjna jest czymś, co zapewnia rozwój, pod warunkiem że jest ona prowadzona na pewnym poziomie kultury biznesowej, bez prób manipulowania faktami…

Z poważaniem,

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

W tym temacie cały czas mi czegoś brakowało, bo czytałem tekst Drutexu, i wiedziałem że coś mi w nim nie gra. Z jednej strony mają rację ich okno wypadło bardzo dobrze, ale dlaczego deklarują coś innego niż jest :?: Za odpowiedź Pana Marka Wielgo i porównanie do samochodów wielki szacunek z mojej strony.
Oknoplast pisze:2. Drugim aspektem, który chciałbym poruszyć jest fakt, że część przedmówców bagatelizuje fakt, że produkty nie spełniają deklarowanych parametrów (co wśród ludzi z branży i jak mniemam fachowców w swojej dziedzinie jest dość zaskakujące…), skupiając się na komentowaniu osiągniętych wyników. Chciałbym podkreślić, że wyciąganie tego typu wniosków w naszym przypadku jest nieuzasadnione, gdyż po przejrzeniu szczegółowego raportu z naszych badań okazało się, że nasze okno, w przeciwieństwie do niektórych innych okien, z niewiadomych nam przyczyn przestało być badane w kwestii obciążenia wiatrem po osiągnięciu deklarowanej normy 800 Pa. To oznacza, że wynik przedstawiany w tabeli pokazuje, że osiągamy deklarowaną normę, natomiast nie pokazuje ile moglibyśmy osiągnąć, gdyby badanie było kontynuowane. W tej sprawie zwróciliśmy się już do ITB z zapytaniem dlaczego nie zastosowano podczas badań tej samej metodologii, jak przy innych oknach.
To bardzo interesujący aspekt sprawy, bardzo proszę o przekazanie odpowiedzi ITB w tej sprawie.
Liczę, że uda mi się namówić do poruszenia jeszcze jednej kwestii na forum mianowicie ceny. Zawsze podkreślałem, że dla mnie niska cena nie powinna być najważniejszym czynnikiem przy wyborze jakiegokolwiek produktu, ale przepłacanie za to samo jest po prostu bez sensu. W redakcji mieliśmy ostatnio dyskusję w tej kwestii, no bo przecież parametry parametrami, ale przecież nikt prawie nie chciał jeździć Fiatem Multipla mimo, że parametry miał powyżej przeciętnej. Trochę tu osób sprzedających okna jest, no i chyba dla waszych klientów wygląd okna też się liczy i serwis i gwarancja. Czy może przepuszczalność powietrza jest dla każdego najważniejsza?
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

To podsumujmy na spokojnie :
"Nie można wykluczyć, że część negatywnych wyników jest po prostu "wypadkiem" przy masowej produkcji, a nie świadomym zamierzeniem. .....Okazuje się, że w latach 2006-2007 Związek "Polskie Okna i Drzwi" dokonał zakupu kontrolowanego okien 30 największych producentów. Dopiero wczoraj dyrektor Związku Paweł Wróblewski ujawnił, że aż połowa przebadanych wyrobów nie utrzymywała deklarowanych parametrów. Związek nie upublicznił wyników badań m.in. w obawie przed pozwami sądowymi.
I temu podobna papka
Albo badania są REPREZENTATYWNE I WIARYGODNE albo robimy komuś reklamę
powyższe nie były reprezentatywne co w artykule można wyczytać

Dziwi mnie również BRAK REAKCJI zwiazku jeśli wykrył nieprawidłowości czy wręcz przestępcze działania firm (wprowadzanie do obrotu materiałow niebezpiecznych..) czy w ten sposób związek nie jest współwinny zatajając przez wiele lat działania firm na szkodę konsumentów ? Komu na tym zależało by wyniki przeleżały w szafie od 2006 r ?.Właściwie to powinny dalej leżeć skoro są niereprezentatywne i niewiarygodne, a wyniki powinny być przemilczane.

Jeśli natomiast PRZECIĘTNE deklarowane wymagania jakie deklarował oknoplast mają być wystarczające dla przeciętnego klienta,oraz te niezbyt wygórowane wymagania WYSTARCZAJĄ do zaspokojenia rzeczywistych potrzeb klienta (a spełniało je większość firm) to po co przepłacać ?

Reakcja moja i moich kolegów była taka (w moim odczuciu) ponieważ reklama sugerowała jakoby super najlepsze itp okna robi wiadoma firma , a inne są be.
Okazuje się , że w sposób wystarczający zaspokajają potrzebę okna wielu firm - a klient wybiera patrząc również na cenę.
Patrząc na ogólnie dostępną tabelkę ,zawarte w niej wyniki parametrów okien i cen można wyciagnąć różne wnioski.Oknoplast miał swoją prawdę,Drutex swoją, a niezależni sprzedawcy (patrzący przez pryzmat własnych ocen i doświadczenie) swoją .
PS
porównywanie do samochodu - są różni kierowcy,którym "spalanie"wychodzi w zależności od sposobu jazdy -w przypadku okien rónież montaż produktu)
natomiast pamiętajmy że nie każdy kupujący jest osławioną "blondynką" i zanim wyda "dutki" poczyta i zapyta w kilku punktach o produkt
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

Dlatego uważam, że powinna się zająć tym komórka naprawdę niezależna na działalność której, środki odprowadzać będą dostawcy, producenci, sprzedawcy -
raz w roku - obowiązkowo! - niech wysokość daniny na poczet "spokojnego jutra" będzie regulowana ( może ?) w odniesieniu do obrotów/sprzedaży ww.

Myślę, że wygenerowanie kwoty rzędu 5 mln. złotych jest do osiągnięcia, co pozwala na dość sprawną i wyrywkową kontrolę producentów stolarki.
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Coś mi się wydaje że intencje byly szczytne ale " wyszło jak zawsze " :D :D :D

A poważnie to dziwi mnie pokrętne naciąganie wyników pod kontem własnej korzyści np. oknoplast w artykule http://oknonet.pl/okna/typy_okien/typow ... 17536.html informuje wszem i wobec że : "Głównym celem badania było porównanie materiałów budowlanych pod kątem zgodności ich rzeczywistych parametrów z tymi deklarowanymi przez producenta. Badanie zostało przygotowane według metodologii opracowanej przez Instytut Techniki Budowlanej, zgodnie z wytycznymi normy okiennej PN-EN 14351-1 " a potem ręką dyrektora ds. markietingu poddaje w wątpliwość powyższe zalożenia że niewiadomo dlaczego zaprzestano badań po osiągnieciu deklarowanej wartosci :D To w końcu jakie było kryterium ? Porównanie rzeczywistych parametrów do deklarowanych czy badanie do granic , w nieskończoność ? Porównanie czy wykazanie wyższości ?

Drutex deklaruje 1600 Pa więc zasadne było badanie do tej wartości , na jakiej podstawie mieli więc badać okno platinium do wartości powyżej deklarowanej 800 Pa ??? Czy to świadczyło by o bezstronności badającego ? Niech Oknoplast zadeklaruje podobną wartość to następnym razem ... :D :D

Porównywanie obciązenia wiatrem do zużycia paliwa też chyba nie jest najlepszym porównaniem , bardziej pasowałaby do tego izolacyjność termiczna , U okna , ale tej nikt nie badał z deklarowaną :D :D to ona codziennie decyduje o tym ile ciepła zaoszczędzimy , tak jak z paliwem , nie każdy z nas jeżdzi na codzień po górach ! Dla kogoś nie " z branży " może było to logiczne ale to żaden argument.

No i podanie cen zakupu :D to chyba jest największy grzech , rozbieżność pomiędzy ceną okna drutex-u i oknoplastu jest zrozumiała ale drutex-u i dobroplastu ? Tylko konkluzja badania wydaje się prawdziwa , zamiast dyskutować kto zwyciężył lepiej brać do pracy , sezon się kończy i pora zarobić na podatki.
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

A więc po kolei:

1. Co do badań związku Polskie Okna i Drzwi, to chyba sam Pan Paweł powinien opisać o co chodziło.

2. Wg informacji związku Pracodawców-Producentów Materiałów Budowlanych badanie miało na celu wykazanie, czy producenci spełniają deklarowanej przez siebie normy - chyba że ja źle odczytuję komunikat związku... Skoro według tej informacji tylko BUdvar, Stollar i my wykazaliśmy 100 % zgodność, to czemu każda z tych firm nie miałaby sie tym pochwalić?

3. Tak więc wbrew temu, co pisze użytkownik Szerszel nie poddaję w wątpliwość tekstu przytoczonego w artykule Oknonetu. Napisałem, że nieuprawnionym jest pisanie, że mieliśmy słabe czy przeciętne wyniki, ponieważ firmy, które na czas dostarczyły dokumenty związane z dekalarowanymi parametrami, były badane tylko do zdeklarowanego parametru; natomiast te które nie dostarczyły dokumentacji, badano do oporu. Tak więc nie można pisać, że skoro okno firmy Drutex osiągnęło 1000 Pa i to była górna granica, a nasze okno przestało być badane przy 800 Pa, to świadczy, że pierwsze okno ma lepsze parametry, ponieważ wynik badania nie stwierdził górnej granicy naszych okien. Czemu ITB tak zrobiło? To już pytanie do nich, czemu nie zastosowali tej samej metodologii do wszystkich okien. Tak więc nie można porównać wyników, których po prostu nie da sie porównać. I pisałem to zarówno w kontekście artykułu reklamowego firmy Drutex z Gazety Wyborczej o jakoby słabszych naszych wynikach, jak i stwierdzeń o naszych słabych czy przeciętnych wynikach na tym forum. Rozumiem, że niektórzy wychodzą z założenia że słowo, które pada wielokrotnie jest częściej brane za prawdę, ale pisanie w ten sposób jest w tym kontekście nieuprawnione.

4. Mój przykład ze spalaniem paliwa w samochodzie nie dotyczył porównania do obciążenia wiatrem, tylko był przykładem wprowadzania klienta w błąd, aczkolwiek myślę, że użytkownik Szerszel doskonale zrozumiał, o co mi chodzi...

5. Nie wiem czy użytkownik Komarko pisząc, ze reklama sugerowała, że najlepsze okna robi firma X a reszta jest be pisał o nas czy o naszej konkurencji używajacej hasła reklamowego o tym brzmieniu :) . Jeżeli jest to zarzut do nas w kwestii informacji prasowej na oknonecie, to proszę przeczytać uważnie, bo ja tam nie odnajduję słów o najlepszych oknach, a tylko informację, że jako jedna z trzech firm spełniliśmy podawane przez siebie deklaracje w zakresie parametrów. Jeżeli to zarzut do konkurencji to już oni muszą odpowiedzieć, czemu nie mieli najlepszych wyników, skoro są to najlepsze okna... :)

6. Ale abstrahując od faktu czy ktoś reklamuje sie, jako najlepsze okna, czy jako ekspert, czy w jakikolwiek inny sposób, chciałbym dodać na końcu jedno - myślę, że każdy z Państwa, który podchodzi poważnie do sprzedaży swoich produktów zdaje sobie sprawę, że to jakie produkty kupujemy, jest wypadkową wielu elementów. Jakby tak nie było nie mielibyśmy różnych segmentów sprzedażowych. Jeden kupi dżinsy na bazarze, drugi w Levis, trzeci w Dieslu, a jeszcze inny w Dsquared. I każdy robi to dla zupełnie innych powodów...

Dlatego kończąc ten dość długi wywód, życzę wszystkiego najlepszego naszym konkurentom, bo cóż to byłaby za sprzedaż i rozwój bez rywalizacji - oczywiście na odpowiednim poziomie dyskusji z rozmówcami.

Z poważaniem,

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"skoro okno firmy Drutex osiągnęło 1000 Pa i to była górna granica, a nasze okno przestało być badane przy 800 Pa"

Pierwsze okno moze mialo stal grubosci 2 mm a drugie grubosci 1,8 mm
pierwsze moze mialo slupek ruchomy z usztywnieniem stalowym a drugie slupek ruchomy bez usztwnienia [tzw przymyk]
pierwsze moze mialo stal scisle wpasowana w komorę a drugie mialo lekkie luzy w stali osadzeniu
pierwsze moze mialo wkrety zespalajace stal z profilem co 30 cm a drugie co 40 cm
pierwsze moze mialo scianki profili PVC grubosci 3.0 mm a drugie grubosci 2.8 mm
pierwsze moze mialo okucia ustawione na mocny docisk a drugie na docik neutralny
pierwsze moze mialo uszczelki wspolwytlaczane a drugie wkladane
piwrwsze moze mialo okucia obwiedniowe na obydwu skrzydlach a drugie na jednym skrzydle
pierwsze moze mialo okucia na pionowych ramach i na ramie poziomej gornej i dolnej [wiecej okuc] z drugie tylko na ramach pionowych
moge tak mnozyc bez konca

Zasadnicza sprawa to taka ze na bazie jednego okna nie mozna osadzac firmy w kategorii lepsza / gorsza

Deklarowanie normy jest zawodne - wystarczy lekko zagieta uszczelka i wynik sie nie zgodzi.

Podstawa jest dokumentacja systemowa i produkcja z nia zgodna.
A ze jedno okno ma 800 pa a drugie 1000 Pa - nie ma to znaczenia - obydwa sa dobre.

Szkoda ze zadna z firm nie zadeklarowala - infiltracja 1 klasa, wodoszczelnosc 50 Pa, odpornosc na obciazenie wiatrem 200 Pa - wyniki jakie by uzyskala bylyby wielokrotnie lepsze i na pewno potwierdzone. I ta firma bylaby najlepsza.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

PS - jak zamiescic fotki ???????????????????????????????????????????????????
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

Oknoplast pisze:A więc po kolei:

3. ... Napisałem, że nieuprawnionym jest pisanie, że mieliśmy słabe czy przeciętne wyniki, ponieważ firmy, które na czas dostarczyły dokumenty związane z dekalarowanymi parametrami, były badane tylko do zdeklarowanego parametru; natomiast te które nie dostarczyły dokumentacji, badano do oporu. ...
Szanowny Panie

W mojej ocenie jest to mydlenie oczu czytelnikom formum ponieważ, takie kryterium jakie opisał Pan powyżej podważałoby obiektywność tego badania.
Wg mnie parametry okien (wodoszczelność, przpuszczaloność powietrza, obciążenie wiaterm) zawsze badane są do moment kiedy, np. ugięcie osiąga 1/300, okno zaczyna przepuszczać wodę lub powietrze.
Taka jest przyjeta metodologia i wyniki badań np. okna z Firmy Petecki pokazują, iż mimo zadeklarowania C2 800Pa na obciążenie wiatrem okno było badane dalej i wytrzymało cisnienie do klasy C3 1200Pa.

Ocenę pozostawiam pozostałym użytkownikom forum.
Pozdrawiam Wojtys
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Czekamy teraz na wypowiedź ludzi z ITB . Dlaczego skrzywdziliście Oknoplast nie badając ich okien pod większym ciśnieniem ?
Czy chcieliście im uratować d... i nie robiliście dalej krzywdy , czy wręcz odwrotnie.

Panie Grzegorzu , ale zgodzi się Pan , że odporność na większe ciśnienie to zaleta a nie wada ? :mrgreen: no chyba , ze w Krakowie jest inaczej
Lub proszę udowodnić , ze jest inaczej :twisted:
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

"nasze okno przestało być badane przy 800 Pa, to świadczy, że pierwsze okno ma lepsze parametry, ponieważ wynik badania nie stwierdził górnej granicy naszych okien. Czemu ITB tak zrobiło?" proszę spojrzeć że parametry np Drutexu i Ekookien wg tabeli wykazują (wodoszczelność)wyższe parametry niż deklarowane ,oraz Dobroplast (deklarowano400 uzyskano 800)co wskazuje na to że jednak badano"do oporu""
I jeszcze kwiatek :Wyniki naszych konkurentów, w szczególności deklarujących nierealne do uzyskania parametry, pozostawiam natomiast bez komentarza – mówi Piotr Komala, Vice Prezes Zarządu, Oknoplast" - cytat za wybiórczą :) - dla jednych nierealne,dla drugich norma
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

chyba z tymi badaniami nie było jak należy
poniżej komunikat ze storony Stowarzyszenia Federacji Konsumentów:

http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=678

Stowarzyszenie Federacja Konsumentów z siedzibą w Warszawie wypowiada ze skutkiem natychmiastowym porozumienie trójstronne z dnia 24 lutego 2010 roku zawarte w Warszawie pomiędzy stronami: Związkiem Pracodawców - Producentów Materiałów dla Budownictwa, Instytutem Techniki Budowlanej, a Federacją Konsumentów.

Powodem wypowiedzenia jest rażące naruszenie zapisów ww. porozumienia przez Związek Pracodawców - Producentów Materiałów dla Budownictwa oraz Instytut Techniki Budowlanej.

Zostały naruszone następujące zapisy dokumentu:

I pkt.3 Wybór wyrobów, które zostaną poddane badaniom oraz wybór zakresu badanych właściwości użytkowych, nastąpi we współpracy stron porozumienia, z uwzględnieniem sygnałów z rynku, opinii Rady Wyrobów Budowlanych, oraz jednostek upoważnionych do badania wyrobów.

W rzeczywistości wybór wyrobów został dokonany bez udziału Federacji Konsumentów. Federacji Konsumentów również nie została poinformowana o fakcie dokonania takiego wyboru.

II Pkt 5 Wyboru Laboratorium dokonuje Federacja w porozumieniu z Instytutem. W celu zachowania niezależności, oraz mając na celu wiarygodność badania, strony porozumienia obowiązane są do zachowania w tajemnicy nazwy laboratorium i terminu zakupu i badania.

Federacja Konsumentów nie uczestniczyła w wyborze laboratorium, nie została poinformowana o fakcie dokonania wyboru laboratorium. Informację o podjętych działaniach bez udziału Federacji Konsumentów, Stowarzyszenie powzięło w dniu 21 lipca 2010 roku w trakcie rozmowy z przedstawicielem Instytutu Techniki Budowlanej.

III. pkt 9 Strony porozumienia ustalają listę przedsiębiorców, których wyroby będą badane. Ustalenie listy przedsiębiorców winno uwzględniać przede wszystkim udział w rynku. Obligatoryjne kwalifikowanie na w/w listę dotyczy przedsiębiorców - członków Związku, jeżeli są oni producentami wyrobu podlegającego danemu badaniu.

Federacja Konsumentów nie brała udziału w pracach przy ustalaniu listy przedsiębiorców.

W związku z powyższym, nie możemy być gwarantem rzetelności i obiektywności badania.

Na podstawie art. 734 k.c. i następnych k.c. i w związku z pkt 15 porozumienia, Federacja Konsumentów wypowiada porozumienie zawarte w Warszawie w dniu 24 lutego 2010 roku ze skutkiem natychmiastowym.

Federacja Konsumentów wyznacza 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma, na usunięcie treści porozumienia, nazwy oraz logo Federacji Konsumentów ze wszelkich materiałów prasowych i marketingowych.

W przypadku niedotrzymania powyższego terminu, treść niniejszego wypowiedzenia zostanie zamieszczona na stronie internetowej Federacji Konsumentów.

Małgorzata Niepokulczycka
Prezes Stowarzyszenia Federacja Konsumentów

Olesia Frączek
Wiceprezes Federacji Konsumentów
Pozdrawiam Wojtys
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Przyznam, że właśnie dlatego nie udzielam się zbytnio na forum, bo rozbrajają mnie komentarze, typu
"Czekamy teraz na wypowiedź ludzi z ITB . Dlaczego skrzywdziliście Oknoplast nie badając ich okien pod większym ciśnieniem ?
Czy chcieliście im uratować d... i nie robiliście dalej krzywdy , czy wręcz odwrotnie."

Przyznam, że ludzka zawiść mnie czasami przeraża w tym kraju...

Proszę Panów (lub Panie) komarko i wojtysa o przeczytanie jeszcze raz ze zrozumieniem punktu nr 3 z mojego maila. Tam właśnie opisałem, że (przepraszam innych czytelników forum za powtórzenie), że w przypadku firm, które dostarczyły na czas dokumenty badano do deklarowanych parametrów, te które nie dostarczyły badano "do oporu" - taką informację uzyskaliśmy wczoraj.

Więc oczywistym jest fakt, że była to inna metodologia, co sprawia brak możliwości porównania tego parametru... Jak sam napisałem zwróciliśmy się w tej sprawie do ITB, dlaczego przestano nas badać i dziś otrzymaliśmy oficjalne pismo potwierdzające użycie dwóch odmiennych metodologii w stosunku do firm, które dostarczyły dokumenty i tych które nie dostarczyły. Dla mnie również nie jest to zrozumiałe jak można było w jednym badaniu użyć dwóch metodologii badania. Co nie zmienia faktu, że użycie dwóch metodologii nie wpłynęło na te firmy, które zdeklarowały wyżej niż osiągnęły.

Panie (Pani?) Komarko - nie bardzo rozumiem użycia cytatu Piotra Komali. Napisał Pan, że dla "innych nierealne, dla drugich norma". Jak domyślam się cytat Piotra dotyczył deklarowanych parametrów, których część producentów nie spełniła. W przypadku opisywanego tu zdeklarowanego parametru obciążenia wiatrem, który z producentów uzyskał deklarowane 1600 Pa lub nawet 2000 Pa?

Pozdrawiam,

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Popatrzyłem też na link przedmówcy dotyczący komunikatu Federacji Konsumenta. Mam wrażenie, że jest to taki wrzut w stylu "napiszmy żeby się rozniosło, a nuż kogoś trafi..."

W tym komunikacie jest napisane, że Federacja zerwała współpracę w sierpniu 2010, bo nie zostały wykonane zobowiązania z umowy z 24 lutego 2010 roku. Przedmówca wojtys twierdzi, że "chyba z tymi badaniami nie było jak należy" - rozumiem w domyśle, że pisze o tych badaniach okien. Mnie osobiście nie bardzo chce się wierzyć, że od sierpnia 2010 roku sprawa badania ciągnęła się aż do listopada 2011 roku. Ale ponieważ nie lubię niedopowiedzeń, więc pozwolę sobie zapytać osoby z tej federacji, czy ten komunikat dotyczył tych badań i zamieścić odpowiedź na forum.

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Podoba mnie się ta kłótnia. :D
Jak widać walka jest na całego.
Branża okienna :D
Czekam z niecierpliwością na wypowiedź kogoś z ITB i może autor testu rozjaśniłby temat.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Zaraz tam kłótnia - za wyjątkiem paru wpisów kulturalna wymiana zdań :)

A tak przy okazji wtrącając prywatne kwestie osobiście uważam, że przydałyby się regulacje dotyczące forów internetowych. Nie jest problemem wpisanie czegoś pod nickiem, co możemy zobaczyć na ociekających jadem forach głównych portali w Polsce. Obecnie pierwsze casusy sądowe zrzucają tą odpowiedzialność na administratorów, żeby usuwali kwestie jawnie naruszające zasady etyczne. Chyba nie tędy droga...

Grzegorz Filipek
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Szanowny Panie Dyrektorze
1. Zapewniam Pana, iż przywołana przeze mnie firma dostarczyła owe dokumenty na podstawie których deklarowane są parametry okna w momencie "zakupu kontrolowanego" (używam cudzysłowu, gdyż mj poprzedni post w sposób jednoznaczy podważą iż był przeprowadzony w sposób obiektywny) - wiem to z pierwszej ręki bo jestem jej pracownikiem.
2. Czy szum jaki powstał wokół tych badań oraz fakt iż OK jako jedyny porducent stolarki PCV jest członkiem ZPPMDB nie spowodował iż Pan wosobiście pofatygował się na forum aby odpierać wg mnie zasadne ataki na Firmę, w której Pan praucje?? Dlaczego tak zacna osoba jak Pan nie uczestniczył wczesniej w dyskusjach prowadzonch na formu dotyczących OK.
3. Jaką mamy pewność, że Oknoplast Kraków nie brał czynnego udziału poprzez podstawionego pracownika w badaniach przeprowadzonych przez ITB? Jesteście członkiem ZPPMDB i moglibyście uczestniczyć w badaniach nawet bez wiedzu laboratorium. Ja tego nie wiem, ale mogę miec takie przypuszczenia.
4. Skoro otrzymaliscie Państwo oficjalną informację z ITB o dwóch różnych metodologiach badania prosze ujawnić treść tego dukumentu z ITB. Ja ze swojej strony nie wierzę, aby tak uznana instytucja jak ITB pozwoliłaby sobie na tak kardynalny błąd podważając jednoczesnie swój autorytet. Chyba że zrobili to na czyjeś polecenie....
Pozdrawiam Wojtys
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

"Nie można wykluczyć, że część negatywnych wyników jest po prostu "wypadkiem" przy masowej produkcji, a nie świadomym zamierzeniem. .....Związek nie upublicznił wyników badań m.in. w obawie przed pozwami sądowymi." - to oficjalnie prasa
dowiadujemy się że "oficjalne pismo potwierdzające użycie dwóch odmiennych metodologii w stosunku do firm" od p.Grzegorza
CZyli powtórzę to co wcześniej - badania niereprezentatywne, NIewiarygodne,z dziwną metodologią (niespójne) itp. innym słowy nie wiadomo po co robione i dla kogo skoro powyższe braki w pełni je dyskwalifikują . Innym słowy nie powinny być brane pod uwagę, a jeśli Oknoplast robi reklamę opierając sie na tych wynikach, to musi się liczyć z tym, że dowolna interpretacja wyników (zamieszczonych przecież oficjalnie)jest równie dobra (patrz Drutex) jak Oknoplastu czy nas-uczestników tego forum.
PS - najbardziej zdziwiła mnie - niekorzystna w tych badaniach dla Oknoplastu pozycja "cena".Myślę,że ten parametr nie powinien być ujawniany . Natomiast tylko ten wynik jest w miarę spójny przy założeniu że zakupów dokonano w zbliżonym czasie i w jednej miejscowości-co też , patrząc na metodologię badań pewne do końca nie jest
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Nie sądzę aby wszystkie okna zostały zakupione w jednej miejscowości... aczkolwiek nie jest to małe miasto.
Pozdrawiam Wojtys
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

kto wam, komus, napie........ze byly rozne metody badawcze ????
jakie metody niereprezentatywne
kto tu blekotu sie najadl
komu odbija szajba???

byl ktos z was przy tych badaniach ze tak chrzani ?

metoda jest jedna opisana w normach
wodoszczelnosc,
przepuszczalnosc powietrza,
odpornosc na obciazenie wiatrem

i jakie "wyniki negatywne"
czy szczelnosc na poziomie 300 pa to wynik negatywny ???
okno jest okno i moze raz miec wynik taki a drugi raz inny - to nie sa wzorce - to sa wyprodukowane okna

ze ktos deklaruje okreslony wynik a wychodzi w badaniach cos innego - to wam sie nie podoba ??? - przeciez to normalne
backspace
Ekspert
Ekspert

A mnie tam cieszą wszystkie wypowiedzi Pana Dyrektora, wszak on jeden dokładnie wie o czym mówi, bo dysponuje sprawozdaniem z badań i z pewnością niemałą wiedzą o ich organizacji. To, że mówi, to co mówi raczej nie dziwi, bo reprezentuje firmę, której dane było polec od własnego reklamowego miecza. Szczęściem tanio bo za 1/26 ceny. Mimo wszystko gratulacje się Panu od marketingu należą, bo metodologiczną i formalną hucpę ładnie opisał ustawiając się przy okazji w rzędzie z firmami, którym łatwiej deklarować i spełniać wymagania stareńkich aprobat niż normy. Rząd ekspertów?
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"moglibyście uczestniczyć w badaniach nawet bez wiedzy laboratorium"

jako "niewidzialny czlowiek" chyba lub w czapce niewidce

no i sami sobie te okna zbadali - w sobote w nocy jak w laboratorium bylo puste - sie tam zakradli i w 6 godzin zbadali 15 okien
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"wymagania stareńkich aprobat niż normy"

w normie PN-EN 14351-1+A1:2010 nie ma wymagan - w tym problem - sa tylko wymienione badania
klasyfikacja jest w innych normach i kazdy moze sobie sklasyfikowac jak uwaza
pulapka jest taka ze sie klasyfikuje na wynikach badan przecietnego okna - lub tez zyluje wyniki badan do niemozliwosci [az okucia jecza i tzreszcza] i te klasyfikacje rozzzzzzzzzzciaga na okna pozostale
bez zastanowienia rozciaga - a potem takie wieksze okno z zagieta np uszczelka czy poluzowanym zawiasem "zawodzi" z wynikiem

zadnej winy tu nikogo nie ma
zbadano 15 okien
uzyskano konkretne wyniki
czesc z nich jest lepsza niz deklarowane, czesc gorsza
Dramatu nie ma.
To sa przeciez okna.
I jak ktos jest zawiedzony ze ma gorsze wyniki to niech z rozpaczy skacze z mostu a nie pitoli na forum
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

A więc najpierw w odpowiedzi Pana Komarko:

1. Niestety mam wrażenie że miesza Pan dwie kwestie, ponieważ fragment na który sie Pan powołuje, dotyczący,ze związek bał sie pozwów sądowych, dotyczy wypowiedzi pana Pawła Wróblewskiego ze Związku Polskie Okna i Drzwi na temat badań przeprowadzonych w latach 2006-2007 przez tenże związek i nie ma nic wspólnego z tymi badaniami - wystarczy przeczytać tekst z konferencji ze zrozumieniem. To, że część wyników może być wypadkiem "przy pracy" tego nie neguję, ale właśnie po to producent powinien bezpiecznie określać parametry, żeby unikać takich wypadków.

2. Nie zrobiliśmy w związku z tymi badaniami żadnej reklamy. Chyba że pan myli informacje prasowe, o których piszą dziennikarze, z reklamą. Reklamę zrobiła firma firma Drutex w gazecie Wyborczej, ale o jej interpretacji już pisałem

3. Jeżeli przy badaniach zdziwiła Pana pozycja cena, to proszę spojrzeć w oficjalne materiały z konferencji. Zadam zagadkę, gdzie Pan tam widzi cenę? Nie ma? Zadam Panu drugą zagadkę, jeżeli mówi Pan o tabelce z reklamy firmy Drutex z Gazety Wyborczej. Gdzie zniknęła rubryka "deklarowane parametry"?

A teraz pozwolę sobie odpowiedzieć na pytania Pana Wojtysa:

1. Jutro wkleję oficjalne pismo, informujące w jaki sposób było wykonywane badanie w przypadku obciążenia wiatrem, wraz ze stanowiskiem ITB i Związku - myślę, ze to utnie wszelkie komentarze. Niestety nie mogę tego zrobić dzisiaj, bo w domu działam na smartfonie. Aczkolwiek pismo to ma w swoich rękach od dzisiejszego popołudnia Pan Robert Klos z Forum Branżowego

2. W kwestii mojego pojawienia sie na forum - Ja sam nie pojawiałem się bo naprawdę nie interesuje mnie jałowe przerzucanie sie inwektywami, co często obserwuje nie tylko w przypadku naszej firmy, ale wielu pozostałych. Zawsze jest na forum "gwiazda miesiąca", wobec której pisane są inwektywy. Natomiast moją reakcję i pojawienie się spowodowała piątkowa reklama firmy Drutex, a to że bronię dobrego imienia firmy to chyba Pana nie dziwi?

3. Co nazywa Pan "zasadnymi" atakami na firmę? Że jesteśmy członkiem tego związku? jak rozumiem wiąże Pan ten fakt z tymi badaniami, za czym stoją takie przesłanki jak nasze wyniki, które w przypadku np. wodoszczelności są rzeczywiscie nie najwyzsze oraz fakt innego przebadania naszych okien, a w konsekwencji być może niższego wyniku? Czyli faktu, ze gdybyśmy nie zgłebili sie w te badania, dopatrując się błędu w badaniu na obciążenie, to bylibyśmy pokrzywdzeni interpretacją wyników według tej tabelki, zwłaszcza w artykule firmy Drutex? I Pan wysuwa z tego wniosek, ze mieliśmy podstawionego pracownika w ITB? Przepraszam, ale pisze Pan jak śp. Lepper, który zawsze mówił, że "tylko zadaje pytanie, czy to prawda, ze pan minister ukradł milion złotych?" Jeżeli jak sam Pan pisze, ze pan przypuszcza o "naszym człowieku w ITB" (choc z faktu niezbadania nas powyżej 800 Pa, to ja bardziej moglbym wysnuc ten niedorzeczny wniosek), to proszę mieć odwagę i sie podpisac. Na pewno zarówno ITB, jak i my z chęcią podejmiemy ten temat. Dla Pana wiadomości, niewiele mamy do czynienia z ITB, certyfikujemy sie w ift Rosenheim.

Z poważaniem,

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Przepraszam, poprawiam swój błąd. Cena jest w tabelce z konferencji, przy wymiarach okien, zasugerowałem sie tym, ze w tabelce z artykułu firmy Drutex jest ona w osobnej rubryce. Co nie zmienia faktu, ze deklarowane parametry zniknęły...

Grzegorz Filipek
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Tak Panie Backspace, miałem rozległą wiedzę, człowieka w ITB, pod kontrolą badania, mocą odczytalem, ktore okna są jakiego producenta - tylko jeden szczegół w tym misternie przedstawionym planie zawiódł - jakoś mi sie zapomniało wymazać gumką wyniki i wpisać nam nieco lepsze... :)

A świstak siedzi i zawija w te sreberka.... Kawałek wcześniej pisałem, co sądzę o internetowych inwektywach.

Dlatego jutro wkleję pismo, jak będę miał odpowiedź od Federacji Konsumentów to rownież wrzucę, ale pozwolicie Państwo że daruję już sobie odpowiedzi na insynuacje.

Pozdrawiam,

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Oknoplast pisze: A teraz pozwolę sobie odpowiedzieć na pytania Pana Wojtysa:

3. Co nazywa Pan "zasadnymi" atakami na firmę? Że jesteśmy członkiem tego związku? jak rozumiem wiąże Pan ten fakt z tymi badaniami, za czym stoją takie przesłanki jak nasze wyniki, które w przypadku np. wodoszczelności są rzeczywiscie nie najwyzsze oraz fakt innego przebadania naszych okien, a w konsekwencji być może niższego wyniku? Czyli faktu, ze gdybyśmy nie zgłebili sie w te badania, dopatrując się błędu w badaniu na obciążenie, to bylibyśmy pokrzywdzeni interpretacją wyników według tej tabelki, zwłaszcza w artykule firmy Drutex? I Pan wysuwa z tego wniosek, ze mieliśmy podstawionego pracownika w ITB? Przepraszam, ale pisze Pan jak śp. Lepper, który zawsze mówił, że "tylko zadaje pytanie, czy to prawda, ze pan minister ukradł milion złotych?" Jeżeli jak sam Pan pisze, ze pan przypuszcza o "naszym człowieku w ITB" (choc z faktu niezbadania nas powyżej 800 Pa, to ja bardziej moglbym wysnuc ten niedorzeczny wniosek), to proszę mieć odwagę i sie podpisac. Na pewno zarówno ITB, jak i my z chęcią podejmiemy ten temat. Dla Pana wiadomości, niewiele mamy do czynienia z ITB, certyfikujemy sie w ift Rosenheim.
- to że jestescie członkiem Związku powoduje, iż wiele osób może wątpić w transparentność tych badań oraz snuć szereg domysłów czemu całe to przedsięwzięcie miało służyć...
- nie wysuwam wniosku nt podstawionego pracownika, pisze jedynie że wiele osób z branży zapewne ma szereg wątpliwości i tego typu sugestie pojawiają sie w licznych rozmowach na ten temat...
- zaprzestanie badania Państwa okien przy ciśnieniu 800 Pa jest dziwne i wygląda to na bład ITB, jeżeli sie do tego przyznali cóz, każdy popełnia błędy

Proszę dokładnie czytać moje posty, gdyż nigdzie nie napisałem że tak przypuszczam lecz że moge tak przypuszczać (czytaj wiele osób może tak pomyśleć) a to jest diametralna róznica.
Pozdrawiam Wojtys
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

POGROMCA OSZUSTÓW pisze:Podoba mnie się ta kłótnia. :D
Jak widać walka jest na całego.
Branża okienna :D
Czekam z niecierpliwością na wypowiedź kogoś z ITB i może autor testu rozjaśniłby temat.
autorem testu z pewnością jest Związek
ITB jedynie wykonawcą...
Pozdrawiam Wojtys
backspace
Ekspert
Ekspert

Oknoplast pisze:Tak Panie Backspace, miałem rozległą wiedzę, człowieka w ITB, pod kontrolą badania, mocą odczytalem, ktore okna są jakiego producenta - tylko jeden szczegół w tym misternie przedstawionym planie zawiódł - jakoś mi sie zapomniało wymazać gumką wyniki i wpisać nam nieco lepsze... :)
Szanowny Panie Dyrektorze,

mylą się Panu osoby i fakty!!! To nie ja sugerowałem, że miał Pan „człowieka w ITB” i „badania pod kontrolą”. Co do Pańskiej mocy lub niemocy oraz umiejętności czytania wolę się nie wypowiadać, bo Pana nie znam. Mniejsza o to...

Pańska odpowiedź na mój post nie zmienia faktu, że to Pan napisał iż dysponuje wynikami badań, ani tego, że jak Pan sam twierdzi w jednym teście stosowano dwie metody badań w zależności od tego czy firma przekazała jakieś dokumenty, czy też ich nie przekazała. W mojej ocenie kierowanie do badań produktu, co do którego w momencie zakupu nie było wiadomo jakie osiągi deklaruje producent jest błędem. Brak zadeklarowanych osiągów powinien oznaczać dyskwalifikację wyrobu w... przedbiegach.

Przyjmując za dobrą monetę informację Związku, że badanie sfinansowano ze środków pochodzących od członków mam prawo przypuszczać, że posiadał Pan albo mógł posiadać wiedzę o organizacji tego przedsięwzięcia bowiem Pańska firma je współfinansowała, czyż nie tak? Każe mi Pan wierzyć, że badanie urządzono bez wiedzy członków Związku?

Jakoś nie miałem i nie mam żadnych planów związanych z Pańską firmą, więc proszę ostrożniej z tymi insynuacjami o moich rzekomo niecnych zamiarach i planach, które zawiodły.

Co do „lepszych wyników”, to hm... . Jeśli faktycznie oceniać badanie na zasadzie „zgodne z deklaracją / niezgodne z deklaracją”, to na pozór trudno zaprzeczyć temu, że dla Oknoplastu badania wykazują zgodność deklaracji ze stanem stwierdzonym, ale... też nie do końca o czym dalej, to po pierwsze. Po drugie aż się Pan prosi, aby spojrzeć na osiągi zbadanego produktu pod kątem możliwości jego zastosowania i odniesienie poziomu zadeklarowanych osiągów do Waszego przekazu reklamowego. Niech będzie i tak...:-)

Według mnie Pańska firma deklarując dla drzwi balkonowych odporność na wiatr C2 powinna zdawać sobie sprawę, że w odniesieniu do normy PN-EN 1991-1-4:2008/A1:2010 możliwość zastosowania tego produktu w Polsce jest ograniczona w niektórych strefach obciążenia wiatrem. Z ciekawości zajrzałem do dodatku krajowego normy STN EN 14351-1 na Słowacji i... wychodzi, że drzwi balkonowe Oknoplastu o tak zadeklarowanych osiągach i tam mogłyby być zamontowane jedynie w przyziemiach obiektów budowlanych, czy to świadectwo idealności poprawionej lub udziału ekspertów w procesie tworzenia :D ?

Powinniście też chyba wiedzieć, że jeśli w badaniach ustalono dla waszego produktu wartość współczynnika infiltracji powietrza na a=0,2, to oznacza, że raczej nie osiągnęliście deklarowanej 4 klasy przepuszczalności powietrza, przynajmniej w odniesieniu do linii stykowej. Zatem ta całkowita zgodność zadeklarowanego ze zbadanym też coś taka jakaś... .

300 Pa wodoszczelności pozostawię bez komentarza, bo faktycznie deszcze w Polsce rzadko jeszcze padają prostopadle do płaszczyzny okna. :D Powiem tylko tyle, że na Słowacji okno o takich osiągach może być montowane w obiektach do 8 m wysokości. To osiągi godne poprawionego ideału? Tylko na tyle stać ekspertów?

Szanowny Panie Dyrektorze, zanim Pan zacznie przypisywać mnie, czy komukolwiek złe intencje może warto się zastanowić dlaczego z jednym w sumie prostym badaniem i testem aż tyle zamieszania. Nie mam wątpliwości, że Pańska firma potrafiłaby zrobić i przedstawić do badań podobny produkt, dla którego osiągi poszybowałyby do góry. Pytanie, czy warto je deklarować na tym poziomie mając na uwadze wszystko to, co się z oknem dzieje lub może dziać po przekroczeniu przez nie bram fabryki? Ja nie muszę odpowiadać na to Pytanie, Pańska firma odpowiedziała deklarując osiągi, które nijak nie przystają do przekazu reklamowego i to okazało się być lekko bolesne :D, stąd jak mniemam ta nadspodziewana aktywność na forum.

Pozdrawiam, prosząc o pozostawienie świstaków w spokoju, bo są pod ścisła ochroną i właśnie zasnęły. Sreberka może Pan wykorzystać do przystrojenia choinki. Dzieci się ucieszą :D :D :D
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"odporność na wiatr C2"
C2 to 800 Pa - bedzie to budynek do wysokosci 20 m w I strefie wiatrowej w terenie zabudowanym - 30*1,2*2,2*0,7
slabo jak na drzwi balkonowe - zresza dwuskrzydlowe drzwi balkonowe to wiecej nie wytrzymuja
a= 0,2 - moze byc w klasie 4 swobodnie
300 Pa wedlug instrukcji ITB jest wystarcajace dla wiekszosci budynkow w Polsce
A ze w Czechach wymagaja 900 - to fikcja dla okien z slupkiem ruchomym
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Szanowni Państwo,

W załączniku dodałem obiecane wczoraj pismo, w którym Związek i Instytut Techniki Budowlanej potwierdzają fakt, że nasze okno było badane tylko do deklarownych 800 Pa i informują o ponownym przebadaniu okna.

A teraz odpowiedź dla Pana Backspace - bo teraz to już dyskusja :)

1. Napisał Pan w swoim poprzednim poście o mojej osobie, że mam na temat badań "z pewnością niemałą wiedzą o ich organizacji. To, że mówi, to co mówi raczej nie dziwi, bo reprezentuje firmę, której dane było polec od własnego reklamowego miecza." Moja cała wiedza na temat badań wynika z tekstu konferencji prasowej i z materiałów badawczych otrzymanych z ITB na temat badań naszej firm. Dlatego pozwoliłem sobie ironicznie skomentować całokształt tego typu postów, bo Pana post na ten temat był ostatnim na forum w momencie pisania, choć rzeczywiście powinienem go skierować mniej personalnie do Pana, a raczej do wszystkich, którzy takie komentarze piszą. Natomiast fragmentu z "niecnymi planami i zamiarami, które zawiodły" nie bardzo rozumiem. Gdzie ja coś takiego napisałem?

2. Nasze okna mają załączone deklaracje na każdej sztuce wyjeżdżającej do klienta. Nie mam pojęcia czy ITB najpierw zrobiło badanie, a potem poprosiło o dostarczenie deklaracji od firm, które nie zrobiły tego w momencie zakupu okna; czy najpierw poprosiło o dostarczenie brakujących dokumentów, a potem zrobiło badania. O to już proszę spytać ITB. Co nie zmienia faktu, że zgadzam się z Panem, że brak takich dokumentów powinien dyskwalifikować danego producenta w przedbiegach - zwłaszcza w oczach klienta... Natomiast myślę, że najlepiej wypowiedziałoby się ITB, w jaki sposób przeprowadzali te kwestie.

3. Nie współfinansowaliśmy badań jak Pan to przypuszcza

4. Rozumiem, że w kwestii przekazu reklamowego mówi Pan o tym, że skoro piszemy, że "trzeba być ekspertem, żeby stworzyć najlepsze okno", to skoro nie byliśmy najlepsi we wszystkich trzech kategoriach (choć w jednej jeszcze nie wiadomo), to znaczy, że nie możemy tak pisać? To znaczy, że firma Drutex też tak nie powinna się reklamować, skoro nie była najlepsza? Jestem w tej kwestii innego zdania. Według mnie każdy może sobie napisać, że ma najlepsze okna. Kwestią podstawową jest to, w jakim sposób potem przekazuje klientom odpowiednie przewagi swojego produktu, a następnie jak ów Klient uzna, czy dla niego te argumenty są wystarczające, by uznać to właśnie okno za najlepsze. Wspominałem wcześniej o dżinsach. Jeden klient weźmie z bazaru (bo zdecydowała cena), drugi Levisy (bo zdecydowała np. większa wytrzymałość materiału), a jeszcze inny kupi Diesla (bo uzna, ze mają najlepszy fason). I każdy z nich uzna, że jego są najlepsze - bowiem zdecydowały potrzeby zakupowe. No bo jak określimy najlepsze auto - to o największej szybkości, o największej odporności na zderzenie, jego wygląd, spalanie paliwa, a może wyposażenie wnętrza itd. itp.? A może mix wszystkich lub części tych czynników?

5. Infiltracja powietrza - nie rozumiem o czym Pan pisze. Klasa 4 oznacza parametr mniejszy lub równy 3. Skoro mamy parametr 2 to jesteśmy o jeden cyfrę lepsi od granicznej normy.

6. Obciążenie wiatrem - w naszym katalogu produktu dla partnerów handlowych jest opisana tabela stref i partner handlowy ma obowiązek wpisania do zamówienia umiejscowienia domu w innej strefie niż odpowiedni do niej parametr C2. W momencie, gdy parametr obciążenia wiatrem dla danej konstrukcji jest nieodpowiedni dla danej strefy, możemy wykonać klientowi bardziej wzmocnione okno - czyli np. w Tatrach i innych wysokich górach Słowacji :) Drwi Pan ze słowa "Ekspert" jakim się określamy. Ciekaw jestem ile firm robi w ten sposób, że przejmuje się w ogóle wytycznymi normy w sprawie stref?

7. Jak Pan sam słusznie zauważył w Polsce 300 Pa wodoszczelności jest w zupełności wystarczające, natomiast działamy raczej w segmencie domków jednorodzinnych, więc w kwestii Słowacji powyżej 8 metrów rzadko widzi się tego typu konstrukcje :) a i tak musi to partner zgłosić

8. Tak więc wracając do przekazu reklamowego i "osiągów" - gdzieś chyba wcześniej napisałem, że według mnie "najlepsze" okno to nie tylko osiągi. Choć w mojej opinii skoro mamy najwyższą klasę w jednym z parametrów, w drugim wynik dopiero poznamy, a w trzecim robimy to, co jest w zupełności wystarczające dla naszej strefy klimatycznej - to oznacza, że mamy słabe parametry? Dla mnie hasło "najlepsze okno" to mix elementów - technologicznych, designerskich, obsługowych, komunikacyjnych, sprzedażowych itd, itp. Czyli krótko mówiąc marketing...

9 . Pyta Pan skąd tyle szumu o jedno badanie - myślę, że zawsze szum wywoła fakt, że ktoś coś deklaruje i się z tego nie wywiązuje. To właśnie wspomniany przeze mnie jeden z elementów marketingu, czyli podejście do klienta

10. Aktywność na forum jak już pisałem jest spowodowana artykułem firmy Drutex, który w naszej opinii jest dla nas krzywdzący. Ale ma Pan rację czas powoli kończyć tą aktywność, bo na tych dyskusjach na temat rynku polskiego cierpią działania marketingowe na innych rynkach :)

Pozdrawiam,

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
Załączniki
pismo Oknoplast - Oknonet.jpg
backspace
Ekspert
Ekspert

Oknoplast pisze:A teraz odpowiedź dla Pana Backspace - bo teraz to już dyskusja :)
Panie Dyrektorze ma Pan rację rzeczywiście jest szansa na rzeczową dyskusję:-) , więc póki Pan nie pójdzie na „inne rynki” pozwolę sobie odnieść się do tego co był Pan uprzejmy napisać:
Oknoplast pisze: Moja cała wiedza na temat badań wynika z tekstu konferencji prasowej i z materiałów badawczych otrzymanych z ITB na temat badań naszej firm. Dlatego pozwoliłem sobie ironicznie skomentować całokształt tego typu postów
No cóż, myślałem, że jako Dyrektor i marketer jest Pan bardziej zorientowany w tym co dzieje się w otoczeniu firmy, którą Pan reprezentuje. W sumie stan Pańskiej wiedzy o branży nie jest moją sprawą. Przyjmuję do wiadomości, że nie miał Pan wiedzy o badaniach, co też jest informacją cenną:-).
Oknoplast pisze:Nie mam pojęcia czy ITB najpierw zrobiło badanie, a potem poprosiło o dostarczenie deklaracji od firm, które nie zrobiły tego w momencie zakupu okna
To nieco zastanawiające w świetle tego co pisał Pan 29.11, a co cytuję poniżej:
Oknoplast pisze:Napisałem, że nieuprawnionym jest pisanie, że mieliśmy słabe czy przeciętne wyniki, ponieważ firmy, które na czas dostarczyły dokumenty związane z dekalarowanymi parametrami, były badane tylko do zdeklarowanego parametru; natomiast te które nie dostarczyły dokumentacji, badano do oporu.
Oknoplast pisze:Nie współfinansowaliśmy badań jak Pan to przypuszcza
To dziwne. Cytat z informacji prasowej Związku pt: „Gdy za oknem słotna jesień”: „Przedmiotem przeprowadzonych badań były drzwi balkonowe dwuskrzydłowe ze słupkiem ruchomym. Badanie zostało przeprowadzone w ITB na przełomie września i października 2011 roku i zostało sfinansowane ze składek Członków Związku." Proszę spojrzeć na pozycję nr 15 na liście członków Związku znajdującą się pod tym adresem http://www.dlabudownictwa.pl/index.php/ ... czlonkowie . Jakoś tam jednak je Pańska firma finansowała, nieprawdaż?
Oknoplast pisze:Według mnie każdy może sobie napisać, że ma najlepsze okna.
I tak też większość pisze:-).
Oknoplast pisze:Kwestią podstawową jest to, w jakim sposób potem przekazuje klientom odpowiednie przewagi swojego produktu
Otóż to właśnie. Z przekazem Pańskiej firmy akurat mi nie do końca po drodze:-) czemu dałem wyraz wcześniej.
Oknoplast pisze:Infiltracja powietrza - nie rozumiem o czym Pan pisze. Klasa 4 oznacza parametr mniejszy lub równy 3. Skoro mamy parametr 2 to jesteśmy o jeden cyfrę lepsi od granicznej normy.
Rzeczywiście Pan nie rozumie. Proszę się nie kompromitować w dziedzinie techniki okiennej:-).
Oknoplast pisze:w naszym katalogu produktu dla partnerów handlowych jest opisana tabela stref
Nie jestem Waszym partnerem handlowym, katalogu nie znam, więc polemiki nie podejmę. Innych materiałów zresztą też, bo mi ich nie udostępniacie:-)
Oknoplast pisze:Dla mnie hasło "najlepsze okno" to mix elementów - technologicznych, designerskich, obsługowych, komunikacyjnych, sprzedażowych itd, itp. Czyli krótko mówiąc marketing...
Pogratulować znajomości teorii marketingu i mixu 4P, a może nawet 7P:-). Z twardą wiedzą o produkcie było gorzej:-)
Oknoplast pisze: Ale ma Pan rację czas powoli kończyć tą aktywność, bo na tych dyskusjach na temat rynku polskiego cierpią działania marketingowe na innych rynkach

Szkoda, że zamierza Pan rzucić pisanie na forum, ale rozumiem. Dajmy skorzystać wszystkim rynkom:-).

Pozdrawiam
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"Skoro mamy parametr 2 to jesteśmy o jeden cyfrę lepsi od granicznej normy"

To nie jest "graniczna norma" To w ogole nie jest norma. Poczytac trza co nieco jak sie produkuje okna. Inaczej wychodzi pasztet [zasmiardly]

To sa Klasy - od najwyszej 4, przez 3, 2, 1 i 0

Druga klasa to klasa raczej slaba. Tym bardziej ze okna bez rozszczelnienia. Oj slaba klasa.

800 Pa - dalej badania nie prowadzono bo zapewne ugiecia byly juz w wartosci L/300 czyli dopuszczalne.
Nastepny poziom obciazen to 1000 Pa. Widocznie nie doszlo bo puscily okucia i okna sie rozczelnily. Wskazuje na to klasa 2.
Przy slabych okuciach przy obciazeniach powyzej 450 Pa puszczaja skrzydla i przez okno piz....i jak w czasie huraganu.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"opisana tabela stref"

W Polsce nie ma stref [sa strefy wiatrowe] ale obciazenie wiatrem trza policzyc.
Umie to kazdy przedszkolak
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"umiejscowienia domu w innej strefie niż odpowiedni do niej parametr C2"

C2 to jest 800 Pa.
Takie okno moze byc wbudowane w kazdym zakatku Polski. nawet w Zakopanem czy nad morzem [jak bedzie to parter i srodek elewacji a budynek w terenie zabudowanym.

Najpierw tzreba policzyc obciazenie wiatrem dla okreslonego przypadku.
Potem dla okna o okreslonych wymiarach dobrac odpowiednie usztywnienia, podzielic duze okno [jak jest wysokie obciazenie] lub wzmocnic je ryglami.

Im wieksze okno tym mocniejsze usztywnienia.
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Oknoplast pisze: Szanowni Państwo,

W załączniku dodałem obiecane wczoraj pismo, w którym Związek i Instytut Techniki Budowlanej potwierdzają fakt, że nasze okno było badane tylko do deklarownych 800 Pa i informują o ponownym przebadaniu okna.
Załączone pismo świadczy raczej o tym, iż to Związek podją decyzję o ponownym przebadaniu okna a nie ITB.
Nikt z ITB się pod tym nie podpisał, a szkoda.

Dziecinada Panowie, dziecinada.

PS
Ciekawe czy Oknaplast Kraków płaci za ponowne badanie okna? Taki był warunek Związku opisany w artykule:
"każda z tych firm może poprosić o powtórzenie badań, ale już na swój koszt"
Pozdrawiam Wojtys
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Oknoplast pisze:Szanowni Państwo,

2. Nasze okna mają załączone deklaracje na każdej sztuce wyjeżdżającej do klienta. Nie mam pojęcia czy ITB najpierw zrobiło badanie, a potem poprosiło o dostarczenie deklaracji od firm, które nie zrobiły tego w momencie zakupu okna; czy najpierw poprosiło o dostarczenie brakujących dokumentów, a potem zrobiło badania. O to już proszę spytać ITB. Co nie zmienia faktu, że zgadzam się z Panem, że brak takich dokumentów powinien dyskwalifikować danego producenta w przedbiegach - zwłaszcza w oczach klienta... Natomiast myślę, że najlepiej wypowiedziałoby się ITB, w jaki sposób przeprowadzali te kwestie.
ITB nie kupowało okien i nie prosiło o nic producentów ponieważ badania były przeprowadzone w tajemnicy. (Widział o tym Związek i na pewno wszyscy jego członkowie w tym Oknoplast - moje przeświadczenie graniczy tutaj z pewnością). Opisane jest to nawet w artykule : "Bardzo istotne jest to, że kto inny kupował te drzwi w sklepach, a kto inny badał, nie wiedząc, jakiej firmy jest to wyrób."

Proszę się nie pogrążać. W marketingu "na pewno" jest Pan mocny ale nie wytrzymuje Pan na forum rzeczowych argumentów oraz mija sie Pan z faktami.
Pozdrawiam Wojtys
backspace
Ekspert
Ekspert

pchelek pisze:"a= 0,2 - moze byc w klasie 4 swobodnie
Pchełku, rzadko się z Tobą nie zgadzam, ale w tym punkcie mam nieco inne zdanie. Tak sobie na szybko policzyłem, że współczynnik infiltracji a=0,2 odpowiada przepływowi strumienia powietrza o objętości +/- 0,92 m3/(m*h) w odniesieniu do linii stykowej przy danej różnicy ciśnień. Jeśli dolna granica klasy 4 jest określona w normie 14351 na 0,75 m3/(m*h), to niestety okno o zbadanym współczynniku infiltracji a=0,2 powinno mieć zadeklarowaną klasę 3.
pchelek pisze:A ze w Czechach wymagaja 900 - to fikcja dla okien z slupkiem ruchomym
Nie wiem czego wymagają w Czechach, ale jeśli wymagają 900 Pa to się tam balkonik z Krakowa o osiągach zadeklarowanych w Polsce w ogóle się nie nada. Swoją drogą ciekawostka, co się w nim zmieni jak pojedzie do Pragi. Deklarowany poziom osiągów, czy konstrukcja:-)?
malyslon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: malyslon »

Witam wszystkich co zgodnie z założeniem ( broń zostawiamy w szatni ) prowadzą tą dyskusje.
Na wstępie chcę powiedziec ze postanowiłem sie wypowiedziec jako człowiek niezwiązany z żadnym producentm i to co chcę przekazac to całkowicie prywatne przemyslenia.
Po pierwsze , rozumiem że badania jakie by nie były mają na celu ulepszanie produktu , prznajmniej mam taką nadzieje ze producenci po to je wykonują .Domyslam się tez ze podawanie wyników badan zawsze może słuzyc jako chęc pokazania sie w jak najlepszym swietle i to tez rozumiem , przeciez nie mozna wymagac od producena by pisał o sobie zle.
Po drugie : czytając wszystkie posty odnosze wrazenie ze Oknoplast jest na jakims wielkim cenzurowanym i kazde jego słowo jest rozbierane na czynniki pierwsze ( oczywiscie kazdy ma prawo to robic ) ale z drugiej strony tylko Pan Filipek odważył się na otwartą polemike pisząc kim jest .
A że broni swojej firmy to chyba zaleta a nie wada.
Po trzecie : fakt forum jest głównie dla ludzi z braży ale szanowni użytkownicy bierzcie tez pod uwagę ze tu zaglądają tez zwykli klienci szukający informacji i taki zmasowany atak na jednego produceta nie koniecznie moze byc dobrze odebrany , nie sądze tez by zwykły klient wiedział co oznaczają wyniki badań , jego bardziej interesuje czy okno ( w tym przypadku ) bedzie mu słuzyc na lata , osobiscie jak wchodzę do sklepu-biura handlowego jakiejkolwiek innej branzy ,np chce kupic komputer czy pralkę to nawet jesli by sprzedawca mnie zasypał informacjami technicznymi to raczej bym sie go wystraszył niz z podziwem go słuchał i na podstawie żargonu technicznego zdecydował sie na zakup jego towaru.
Po czwarte : mozna na forum krytykowac , wieszać psy na jakimkolwiek producencie takie jest prawo konkurencji ale i tak w koncowym efekcie to klient jest najważnieszum cenzorem produktu . Ktoś pewnie napisze ( poraz kolejny bo tak juz pisano ) ze Oknoplast ma pozycje dzieki swojej reklamie , ale czy to cos złego ? ze potrafi prowadzic działania marketingowe ? kto komu broni robic to samo .
Na zakończenie zapewniam ze to co napisałem nie jest płatnym postem jakiegoklwiek producenta a tym bardziej Oknoplastu , takie mam poprostu swoje zdanie.
Pozdrawiam wszystkich użytkowników i czytelników forum
backspace
Ekspert
Ekspert

malyslon pisze:Witam wszystkich co zgodnie z założeniem ( broń zostawiamy w szatni ) prowadzą tą dyskusje. Na wstępie chcę powiedziec ze postanowiłem sie wypowiedziec jako człowiek niezwiązany z żadnym producentm i to co chcę przekazac to całkowicie prywatne przemyslenia.
No to ma Pan tak jak ja. Ponieważ też nie jestem związany z żadnym z producentem :D
malyslon pisze: czytając wszystkie posty odnosze wrazenie ze Oknoplast jest na jakims wielkim cenzurowanym i kazde jego słowo jest rozbierane na czynniki pierwsze ( oczywiscie kazdy ma prawo to robic )
Ma Pan rację co do rozbioru:-), ale jeśli firma ma się za lidera rynku, to nie powinno dziwić, że się go słucha, analizuje i rozbiera. Byle to rozbieranie było rzeczowe, a nie będzie źle.
malyslon pisze: ale z drugiej strony tylko Pan Filipek odważył się na otwartą polemike pisząc kim jest .
I tu się Pan myli :D Tylko niektórzy mogą tu pisać przedstawiając się firmą, imieniem i nazwiskiem. Mnie tego akurat zabronił właściciel portalu dwukrotnie przedtem banując :D
malyslon pisze: nie sądze tez by zwykły klient wiedział co oznaczają wyniki badań , jego bardziej interesuje czy okno ( w tym przypadku ) bedzie mu słuzyc na lata
Ma Pan kolejny raz rację. Przeciętny klient nie wie, a to bardzo źle!!! Dlatego wciąż królują komory, szyby, jakieś WK1 i mnóstwo innych śmiesznych rzeczy, które klient łyka jak ten gąsiąr pytając na zakończenie o rabat, bo z reguły tylko to go interesuje i tylko to pojął z prezentacji handlowej. Proszę się zastanowić, co też by Pana przekonało, że okno będzie przez te lata służyć. Słowa sprzedawcy? Reklama? Niech Pan łaskawie zwróci uwagę, co też napisał Pan Dyrektor i jak on rozumie Pańskie oczekiwania:
Oknoplast pisze:Dla mnie hasło "najlepsze okno" to mix elementów - technologicznych, designerskich, obsługowych, komunikacyjnych, sprzedażowych itd, itp. Czyli krótko mówiąc marketing...
Czy już Pan wie co Pan kupi? Marketing Pan kupi jeśli nie będzie posiadał nieco większej wiedzy o kupowanym produkcie.
malyslon pisze: mozna na forum krytykowac , wieszać psy na jakimkolwiek producencie takie jest prawo konkurencji ale i tak w koncowym efekcie to klient jest najważnieszum cenzorem produktu
I tu pełna zgoda pod warunkiem, że cenzor wie co, jak i gdzie cenzurować. W przeciwnym wypadku fakt, że okno spełni Pańskie oczekiwania, wcale nie oznacza, że spełni oczekiwania większości pozostałych nabywców.
malyslon pisze:Na zakończenie zapewniam ze to co napisałem nie jest płatnym postem jakiegoklwiek producenta a tym bardziej Oknoplastu , takie mam poprostu swoje zdanie.
I za to szacuneczek :D

Pozdrawiam
krzysztofp
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: krzysztofp »

Witam.

A może jeszcze i to -Znany producent okien manipulował wynikami badań!

http://wyborcza.biz/finanse/1,108340,10 ... azac_.html

Pozdrawiam
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Widzę, że nie tylko ja mam wrażenie, że co bym nie napisał, to i tak trzeba znaleźć haczyk.

Panowie, króciutko dla pana Wojtysa, bo mam wrażenie, że o ile z pozostałymi Panami dyskusja jest w miarę merytoryczna (choć z wbijaniem szpilek :)) to u Pana Wojtysa wyczuwam chęć ataku, aczkolwiek może się mylę :)

Załączone pismo w pierwszym zdaniu mówi, że decyzję podjął Zarząd i ITB. Rozumiem, że dla Pana jak nie ma podpisu z ITB, to Pan nie dowierza. Dobrze, specjalnie jutro skontaktujemy się z ITB, by zapytać czy była to samodzielna decyzja Związku czy w porozumieniu z ITB. Rozumiem, że wtedy nie będzie to dla Pana dziecinada? Ponadto wydaje mi się, że w komunikacie związku była informacja, że na swój błąd mogą się przebadać Ci, którzy nie mieli 100% zgodności z deklarowanymi parametrami. W naszym przypadku jak widać w piśmie przyznano się do błędu metodologicznego nie badając naszego okna powyżej 800 Pa.

Ponadto napisałem Panu, że NIE MAM POJĘCIA, jak ITB przeprowadziło kwestie związane z dokumentami od producentów. Pan zaczął wywody jak to było, że kupował Związek itd. - gratuluję, ma Pan większą wiedzę ode mnie w tej kwestii. Zwrot "nie mam pojęcia" świadczy o tym, że ktoś nie pojęcia jak dana rzecz wyglądała. Rozumiem, że na czynniki pierwsze będzie Pan teraz rozbierał to, że napisałem "ITB"? Tak napisałem, sugerując się instytucją, która wykonywała badania. Naprawdę proszę sobie zatem darować wstawki, że się pogrążam, mijam z faktami, itp.

Dlatego moja propozycja Panowie jest taka - przedstawmy się w tej dyskusji z imienia i nazwiska oraz firmy, którą reprezentujemy. Jak widać Pan Backspace nie jest związany z żadnym producentem, ale jest pytanie o resztę interlokutorów. Chciałbym wiedzieć z kim dyskutuję i myślę, że wówczas będziemy ostrożniejsi w formułowaniu wniosków. Myślę również, że administrator tym razem daruje podpisanie się przez Pana Backspace'a, nie dając bana :).

Pozwólcie, że do reszty wątków już jutro w godzinach pracy, bo żona krzywo patrzy...

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

backspace pisze:I tu się Pan myli :D Tylko niektórzy mogą tu pisać przedstawiając się firmą, imieniem i nazwiskiem. Mnie tego akurat zabronił właściciel portalu dwukrotnie przedtem banując :D
backspace pisze:Myślę również, że administrator tym razem daruje podpisanie się przez Pana Backspace'a, nie dając bana :).
Cóż zrobić może biedny administrator, żeby nie wyszedł na tego złego :?: :)
Sam ujawnić danych Pana Backspace nie mogę, regulamin wiąże ręce, zainteresowany wie dlaczego komunikat był taki, a nie inny. Napiszę najszczerzej tak jak mam, jestem za tym aby Pan Backspace się podpisał, jak i każda inna osoba w dyskusji, sam od zawsze jako login mam swoje imię i nazwisko. W tym konkretnym przypadku chciałbym tylko aby to był jednorazowy wyjątek, nie zaś początek reguły :wink:
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"Pchełku, rzadko się z Tobą nie zgadzam, ale w tym punkcie mam nieco inne zdanie. Tak sobie na szybko policzyłem, że współczynnik infiltracji a=0,2 odpowiada przepływowi strumienia powietrza o objętości +/- 0,92 m3/(m*h) w odniesieniu do linii stykowej przy danej różnicy ciśnień. Jeśli dolna granica klasy 4 jest określona w normie 14351 na 0,75 m3/(m*h), to niestety okno o zbadanym współczynniku infiltracji a=0,2 powinno mieć zadeklarowaną klasę 3."

Nie mozesz tak przeliczac

Wspolczynnik infiltracji okreslany jest przy parciu wiatrem

Klasy to wartosc srednia z parcia i ssania wiatru

Okreslanie klas wiaze sie z pewnymi zasadami

Przejrzalem co nieco i mam kilkanascie przypadkow infiltracji na poziomie nawet 0,3 a klasa jest 4
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Oknoplast pisze:
Dlatego moja propozycja Panowie jest taka - przedstawmy się w tej dyskusji z imienia i nazwiska oraz firmy, którą reprezentujemy. Jak widać Pan Backspace nie jest związany z żadnym producentem, ale jest pytanie o resztę interlokutorów. Chciałbym wiedzieć z kim dyskutuję i myślę, że wówczas będziemy ostrożniejsi w formułowaniu wniosków. Myślę również, że administrator tym razem daruje podpisanie się przez Pana Backspace'a, nie dając bana :).

Pozwólcie, że do reszty wątków już jutro w godzinach pracy, bo żona krzywo patrzy...

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
Proszę Pana, od tego jest forum , a na forum każdy z nas przybrał jakiś nick , żeby pod nim pisać , jeżeli chce Pan poznać moje imię to kiedyś jak będę w Krakowie ( piękne miasto ) to chętnie się spotkam na kawie i się przedstawię .
To , ze Pan się przedstawił , to wynika z z faktu ,ze bierze Pan za to pieniądze ( płacą Panu za to ) .
Druga rzeczą jest fakt , że będzie Pan musiał zwracać uwagę na swoje wypowiedzi w zakresie przedstawiania faktów ( nie pisze manipulacji :mrgreen: ) , gdyż nie wie Pan do końca kto jest po drugiej stronie .
A jak Pan widzi ,są tu czytelnicy , którzy nie lubia jak ktoś próbuje zrobić im papkę w głowie .
Wiem ,ze zespół jakim Pan kieruje jest chyba najlepszy w Polsce ( i twierdzę to z pełną powagą ) , gdyz nikomu nie udało się sprzedawać czegoś bardzo przeciętnego ( wskazują na to badania :wink: ) , bardzo drogo w bardzo dużej ilości.
Żeby nie było , doceniam ludzi co to potrafią i chwała tym co sprzedają drogo
A o żonę zawsze trzeba dbać , my tu poczekamy i poczytamy Pana posty w godzinach :roll: pracy
ps
Sprzedajecie swoje wyroby na tej Słowacji ?
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Witam, dziś będzie krótkimi seriami z doskoku, ale postaram się ustosunkować do poszczególnych kwestii. Najszybciej do Pana Pilsnera, bo mail był krótki:

Do Krakowa oczywiście zapraszam, miło będzie się poznać nawet post factum :)

Rozumiem zasady forum, ale może jestem w tej kwestii starej daty (choć nie wiekiem :)) i podpisuję się pod tym co piszę i mówię - nie dlatego, ze mi za to płacą, ale dlatego, że dla mnie jest to bardziej kulturalne - zwłaszcza, gdy jest to typowe forum branżowe, do komunikacji pomiędzy ludźmi z branży :)

Dziękuję za komplement w sprawie zespołu - jednak nie zgodzę się ze stwierdzeniem "przeciętny produkt". Ja rozumiem, że dyskusja trwa w komentarzu o tabelkę z wynikami badań, ale nie uważam tych wyników za przeciętne (jeden jak widać to górna półka, poczekajmy też na powtórzone badanie obciążenia wiatrem). Fakt, i tu się zgodzę, że wynik, wodoszczelności jest odbiegający od pierwszych czołowych firm.

Tylko, że mam wrażenie, że dyskutujemy troszkę na innych poziomach, bo jak rozumiem chcielibyście Państwo, że skoro określamy się jako ekspert w oknach, to powinniśmy "odsadzić konkurencję" w tych wynikach o "długość świetlną". Natomiast moje podejście (jak i zapewne części klientów też - skoro mamy wzrosty sprzedaży i jakoś od wielu lat ten "przeciętny" produkt znajduje wielu nabywców) jest takie jak opisałem wcześniej. Nie można tego wszystkiego zamykać tylko do współczynników i parametrów. To trochę jak toczona w ostatnim czasie dyskusja -i Pad czy tablet Samsunga. Ludzie z pierwiastkiem racjonalnym powiedzą, że np. w Samsungu jest lepszy rdzeń czy lepsza pamięć. Tylko, że na świecie istnieje spora grupa ludzi z przewagą pierwiastka emocjonalnego - i dla nich ważniejsze od tych gigabajtów pamięci i szybszego rdzenia, będzie to, że Apple ma ciekawsze aplikacje, że jest iTunes, że obsługa w iSpotach, czyli sklepach Appla, jest nie do porównania z Samsungiem, że cały świat stworzony wokół produktów Apple'a jest po prostu ciekawszy. I Ci ludzie, nawet jak jeden techniczny element czy dwa będą przemawiać za Samsungiem, dokonają wyboru pod względem emocjonalnym, czyli kto bardziej mnie przekonał do siebie.

Czyli konkluzja jest taka, że parametry to jeszcze nie wszystko - klienci patrzą na dany produkt i firmę jako całokształt - mix wielu elementów.

Pozdrawiam,

Grzegorz Filipek
backspace
Ekspert
Ekspert

pchelek pisze:
Nie mozesz tak przeliczac

Wspolczynnik infiltracji okreslany jest przy parciu wiatrem

Klasy to wartosc srednia z parcia i ssania wiatru

Okreslanie klas wiaze sie z pewnymi zasadami

Przejrzalem co nieco i mam kilkanascie przypadkow infiltracji na poziomie nawet 0,3 a klasa jest 4
Pchełku jakie średnie? Dlaczego tak nie mogę?

Chcesz powiedzieć, że nie można dokonywać przeliczeń przepuszczalności uzyskanej przy różnych ciśnieniach próbnych na ilość powietrza jaka odpowiada ciśnieniu próbnemu 100 Pa, co jest zgodnie z normą PN-EN 12207? To niby jak inaczej wyjść na referencyjną przepuszczalność przy ciśnieniu 100 Pa? ITB liczy to jakoś inaczej?

Według mnie, aby można było próbkę zakwalifikować do odpowiedniej klasy wszystkie zmierzone ilości powietrza (przy zadanych ciśnieniach od 150 do 600 Pa) przeliczone na ciśnienie próbne 100 Pa muszą uzyskać wartość nie wyższą niż podana dla danej klasy wartość graniczna odniesiona do długości szczeliny stykowej. Jak to tak policzyć, to mnie wyszło, że okno o współczynniku infiltracji a=0,2 nie spełnia warunków klasy 4. I tyle. Tobie wyszło inaczej? Może mamy różne liczydła?
backspace
Ekspert
Ekspert

Andrzej Parzonka pisze:Sam ujawnić danych Pana Backspace nie mogę, regulamin wiąże ręce, zainteresowany wie dlaczego komunikat był taki, a nie inny.
Owszem wiem :D , ale Wasz strach ma chyba zbyt wielkie oczy :D
Andrzej Parzonka pisze: jestem za tym aby Pan Backspace się podpisał, jak i każda inna osoba w dyskusji, sam od zawsze jako login mam swoje imię i nazwisko. W tym konkretnym przypadku chciałbym tylko aby to był jednorazowy wyjątek, nie zaś początek reguły :wink:
Ja tam Łaskawco nie chcę być traktowany wyjątkowo, dlatego w drodze wyjątku nie skorzystam z tej wyjątkowej łaskawości :D :D :D . Ciekawe, czy w Waszym planowanym wydawnictwie też jedni będą pod nazwiskiem, a inni w "drodze wyjątku" :D :D :D :D
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Oknoplast pisze:
Panowie, króciutko dla pana Wojtysa, bo mam wrażenie, że o ile z pozostałymi Panami dyskusja jest w miarę merytoryczna (choć z wbijaniem szpilek :)) to u Pana Wojtysa wyczuwam chęć ataku, aczkolwiek może się mylę :)
Witam Serdecznie
Ma Pan rację, drzemie we mnie odrobinę chęci ataku gdyż uważam (jak wiele osób z branży), że sposób przeprowadzonych przez Związek badań nie był transparentny a co najważniejsze wnioski przedstawione w artykule GW rażąco niepoprawne i niesprawiedliwe. Atak kieruje w Pańskim kierunku, gdyż Pańska firma jest członkiem Związku. Wg mnie, w tym konkretnym przypadku Związek = Oknoplast.

Wojciech Błaszczyk
Pozdrawiam Wojtys
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Czytam ten wątek uważnie w domu, a że "rośnie" w szybkim tempie to nie mogę znaleźć zdania wypowiedzianego przez "Oknoplast", które chciałbym zacytować - uciekło gdzieś pomiędzy wieloma cennymi zdaniami, które padly z Państwa strony.
Proszę nie uważać, że obecne "ataki" są efektem ostatnich badań.. to tylko kropla, która przelała czarę..
Nawiasem mówiąc - to co zrobił z tymi wynikami Drutex jest już nadużyciem i manipulacją. Państwo powinno być tylko wstyd, że "ideał" okazał się jedynie hasłem reklamowym..
Nie czuję się kompetentny by dyskutować o wynikach badania (inni robią to lepiej) ale chcę tylko skwitować krótko - "kto sieje wiatr, ten zbiera burze".

pozdrawiam
Paweł Pietruczanis
Oknoplast
Czytelnik
Czytelnik

Panowie,

Naprawdę ciężko mi z ustosunkować się z każdym mailem, który zawiera tezę, że badania były nietransparentne. Dla nas również były nietransparentne. Trudno udowadniać za każdym razem, że się nie jest wielbłądem. Co do Gazety Wyborczej zawsze istnieje instytucja sprostowania, jeżeli ktoś nie zgadza się z wnioskami z danych artykułów.

Natomiast bardzo dziękuję Panu Backspace za niespodziewany kontakt na telefon. Mam nadzieję, że nasza rozmowa była konstruktywna i wiele rzeczy sobie powiedzieliśmy i wyjaśniliśmy. Bardzo doceniam ten gest, bo już wiem z kim dyskutuję, a co najważniejsze jaką firmę/instytucję/portal/osobę prywatną Pan Backspace reprezentuje. Wobec czego wiem, że choć parę "szpilek" w naszej dyskusji zostało wbitych, to także wiem że naprawdę mam do czynienia z osobą bezstronną w tej kwestii, czyli nie reprezentującą żadnego z producentów.

Grzegorz Filipek
Dyrektor ds. Marketingu
Oknoplast Sp. z o.o.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Jak Pan widzi nie same wilki grasują na tym forum...
malyslon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: malyslon »

Wow i prawie miłośc zagościła na forum , tego sie nie spodziewałem ale pozostaje mi tylko powiedziec TAK TRZYMAC bo takie wpisy czyta sie z przyjemnoscią
Pozdrawiam wszystkich bez wyjątków
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

"Jak to tak policzyć, to mnie wyszło, że okno o współczynniku infiltracji a=0,2 nie spełnia warunków klasy 4."
A mnie ręki opadaja razem z gacmi do samej ziemi.
Jak mi podasz jak wstawic rysunki to Ci pokaze sytuacje - z badań - kiedy wspolczynnik infiltracji byl 0,22 a okno bylo w klasie 4.
Liczy to komputer w programie i ten sam program rysuje wykresy
Andrzej Parzonka
Site Admin
Site Admin

zdjęcia wstawiamy jako załącznik do postu
Załączniki
2011-12-02_001533.jpg
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

wsp 0,21.doc
(107.5 KiB) Pobrany 435 razy
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

klasa 4
wpolczynnik infiltracji 0,21
Drzwi balkonowe dwuskrzydlowe ze slupkiem ruchomym w klasie C2 to drzwi jakie moga byc realnie.
Lepsze nie beda bo nie ma odpowiednich usztywnien. Chyba ze w jednym z systemow [sa takie wzmocnione usztywnienia]
Pchanie sie w badanie powyzej 800 Pa jest wielce ryzykowne bo sie moze okazac ze przy 900-1000 Pa wyleca z okuć.
Usztywnienia skrzydeł dla tak wysokich obciązeń to Jx co najmniej 6 cm4 [jak nie wiecej]
backspace
Ekspert
Ekspert

pchelek pisze:
wsp 0,21.doc
Pchełku fajna tabelka, tylko ona może i była dobra jak wydawaliście AT i nikt Wam nie mógł podskoczyć :D . Jeśli się nie pomyliłem to długość linii stykowej badanej próbki to +/- 11m, a jeśli to faktycznie jest 11, to weź Ty sobie przelicz wartości podane w tabeli według podanej w tejże tabeli zależności dla współczynnika "a" przyjmując różnicę ciśnień 10daPa do potęgi 2/3 i powiedz jak może wyjść a=0,21. Żeby nie było dla 1 daPa też nijak 0,21 nie wyjdzie.

Po drugie norma 12207 nic nie mówi o uśrednianiu czegokolwiek, a już na pewno wartości nie pozwala przyjmować wartości "a" jako średniej z wyników dla poszczególnych ciśnień próbnych. Pozwolę sobie wyrazić moje uczucia po obejrzeniu i przeliczeniu tej tabeli cytując:
pchełek pisze:A mnie ręki opadaja razem z gacmi do samej ziemi.
monter17
Małomówny
Małomówny

Post autor: monter17 »

Witam . Z tego co tu czytam wnioskuje tylko jedno przyklieliscie sie do oknoplastu jak piasek mokrej d....
monter17
Małomówny
Małomówny

Post autor: monter17 »

OOpcje dodaj zalacznik nieaktualne.Nie musicie wieszac na mnie psow.Pomylylem sie
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

skoro nie dociera do ciebie tak prosta metodyka badan i sposob okreslania klas i wspolczynnika infiltracji - to tylko ci wspolczuje
tak sie bada od lat - tak sie okresla od lat - wszystkie okna
koniec - wiecej nie komentuje bo nie ma to sensu

wspolczynnik infiltracji jest wartoscia srednia z pomiarow od 50 Pa
backspace
Ekspert
Ekspert

pchelek pisze:wspolczynnik infiltracji jest wartoscia srednia z pomiarow od 50 Pa
Bo tak sobie ustaliło ITB na potrzeby wydawanych aprobat :D :D :D .

Oczywiście możesz każdego okniarza i klienta Instytutu traktować jak osobę, z którą nie warto rozmawiać, bo co ona tam wie. Problem tylko w tym, że w świetle obowiązujących przepisów sprawa przepuszczalności powietrza i współczynnika infiltracji nie jest tak oczywista jak się Tobie wydaje. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U z 2002 r Nr 75 poz. 690 z późn. zm.) podaje jakieś wartości graniczne współczynnika infiltracji, ale nie podaje sposobu jego wyliczania. To, że sobie w ITB przyjęliście, że współczynnik infiltracji jest średnią z wartości współczynników uzyskanych z pomiarów przepuszczalności co 50 Pa do różnicy ciśnień 300 Pa powoduje, że dla poszczególnych ciśnień wartość "a" może być wyższa lub niższa od wymaganej w Rozporządzeniu. Można by rzec, że dla badanych przez Was okien obowiązuje zasada, że raz wieje przez nie trochę więcej, raz mniej, ale średnio wieje tak sobie :D :D :D :D . Ciekawe jakby na to zareagowali Ci, co te okna kupują gdyby o tym wiedzieli!!! Jako osoba, z którą Twoja wiedza badacza nie pozwala dyskutować proszę jednak być rozważył, czy nie jest jednak możliwe i uprawnione całkiem inne spojrzenie na to zagadnienie oparte na założeniu, że przepuszczalność powietrza zmierzona w wyznaczonym przez normę 12207 zakresie ( do 600 Pa) i przeliczona według zależności podanej w punkcie 4.3 tejże normy nie może po przeliczeniu osiągnąć określonej wartości granicznej dla każdej wartości ciśnienia próbnego. Ergo, jeśli ITB w ogóle ma zamiar coś zrobić dla branży oprócz brania kasy za badania, to powinno przy najbliższej nowelizacji Rozporządzenia lub normy 12207 zabiegać o wpisanie do nich jasnej i bezspornej definicji współczynnika "a". Może być ta uśredniona, wtedy podobni mnie ograniczeni okniarze nie będą dalej dyskutować :D :D :D
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Pozdrawiam Wojtys
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Pomogła regulacja...... Wynika z tego ,że w grupie badanych okien więcej może być takich rodzynków.Idąc dalej tym tokiem myślenia znamienna część badanych okien może wykazywać LEPSZE parametry niz oknoplastu ,a być oknem TAŃSZYM. Innym słowy po co przepłacać:)
Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: technolog_szczecin »

Dokładnie tak. Wyrywkowy zakup okien -OK. Ale badania powinny być wykonane przy zainteresowanych firmach.
Jeżeli przeciek przez okno był tylko związany z drobną regulacją docisku, to nie powinno to być problem. Przecdież producent nie będzie każdego okna z produkcji wypuszczał z dociskiem na max. Inna sprawa jeśli okucia były już na maksa.
ODPOWIEDZ