To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać
Posiadam lokal o pow 20m2 w którym prowadzę biuro podróży. Lokal znajduje się na głównej ulicy, ma duże witryny, wejście jest bezpośrednio z ulicy. Na zewnątrz jest bardzo duży ruch pieszy, komunikacji miejskiej i samochodowej. Mówiąc krótko świetna lokalizacja i fajny, choć nieduży lokal. Miasto wojewódzkie- 800tys mieszkańców.
Ponieważ w mojej branży nastał kryzys, pomyślałem o rozszerzeniu działalności i wprowadzeniu okien. Widziałem kilka firm z biurami podobnymi do mojego, okazało się że sprzedają w lokalach o podobnych metrażach, w dodatku moim zdaniem gorszych lokalizacjach. Nie wiem jak wychodzą finansowo, ale niezręcznie byłoby zadawać im to pytanie. Jestem ciekaw Waszych opinii i rad nt. mojego najnowszego pomysłu. Chcę otworzyć biuro handlowe, w którym będę miał ekspozycję 2-3 okna, stojak z parapetami, trójkąciki, roletki etc. Pomyślałem o 2-3 producentach: najtańsze, tanie i średnia półka. Droższe zostawię Kolegom z dłuższymi tradycjami i większym doświadczeniem.
Zdaję sobie sprawę, że potrzeba sporo zainwestować czyli: wynająć magazyn na okna, kupić auto do przewożenia okien, zatrudnić bądź nawiązać współpracę z osobami dokonującymi pomiary i montującymi okna. Muszę też przeszkolić pracowników, bo nie siedzę w biurze.
Co sądzicie o moim pomyśle rozszerzenia działalności, czy to ma sens, czy to trudny temat, których producentów mi polecacie, jak powinienem się przygotować, czy są jakieś zagrożenia?
Z góry dziękuję za każdy głos. Z niecierpliwością będę czekał na Wasze opinie i podpowiedzi