rozszerzenie działalności o sprzedaż okien- prośba o rady i

Nowy w oknach
Czytelnik
Czytelnik

rozszerzenie działalności o sprzedaż okien- prośba o rady i

Post autor: Nowy w oknach »

Witam
To mój pierwszy post, więc chciałbym się przywitać :P
Posiadam lokal o pow 20m2 w którym prowadzę biuro podróży. Lokal znajduje się na głównej ulicy, ma duże witryny, wejście jest bezpośrednio z ulicy. Na zewnątrz jest bardzo duży ruch pieszy, komunikacji miejskiej i samochodowej. Mówiąc krótko świetna lokalizacja i fajny, choć nieduży lokal. Miasto wojewódzkie- 800tys mieszkańców.
Ponieważ w mojej branży nastał kryzys, pomyślałem o rozszerzeniu działalności i wprowadzeniu okien. Widziałem kilka firm z biurami podobnymi do mojego, okazało się że sprzedają w lokalach o podobnych metrażach, w dodatku moim zdaniem gorszych lokalizacjach. Nie wiem jak wychodzą finansowo, ale niezręcznie byłoby zadawać im to pytanie. Jestem ciekaw Waszych opinii i rad nt. mojego najnowszego pomysłu. Chcę otworzyć biuro handlowe, w którym będę miał ekspozycję 2-3 okna, stojak z parapetami, trójkąciki, roletki etc. Pomyślałem o 2-3 producentach: najtańsze, tanie i średnia półka. Droższe zostawię Kolegom z dłuższymi tradycjami i większym doświadczeniem.
Zdaję sobie sprawę, że potrzeba sporo zainwestować czyli: wynająć magazyn na okna, kupić auto do przewożenia okien, zatrudnić bądź nawiązać współpracę z osobami dokonującymi pomiary i montującymi okna. Muszę też przeszkolić pracowników, bo nie siedzę w biurze.
Co sądzicie o moim pomyśle rozszerzenia działalności, czy to ma sens, czy to trudny temat, których producentów mi polecacie, jak powinienem się przygotować, czy są jakieś zagrożenia?
Z góry dziękuję za każdy głos. Z niecierpliwością będę czekał na Wasze opinie i podpowiedzi

oknoAD

zbyflo
Czytelnik
Czytelnik

Re: rozszerzenie działalności o sprzedaż okien- prośba o rady i

Post autor: zbyflo »

Cięzki kawałek chleba.Wiecej firm sie teraz zamyka niz otwiera,tanie okna o których piszesz to zły pomysł (reklamacje zmiotą Ciebie szybciej niż sie tego spodziewasz).
Moja rada;poznac rynek,popracowac jako przedstawiciel-poznasz produkt,a po roku otwieraj ,unikniesz duzo wpadek finansowych no chyba ,ze masz duzy kapitał na początek.
Powodzenia życzę.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

-Magazyn na okna jest zbędny na początku inwestycji
-Okna dostarczają producenci, po klientach rozwożą brygady monterskie ( podwykonawcy ), nie utrzymasz swoich ludzi bo na początku zamówienia będą sporadyczne a wypłaty trzeba dać, dobry monter musi zarobić
-Osoba do pomiarów z zewnątrz to sprzedany klient innej firmie (inny pracodawca odpali większą działkę za klienta), na pracownika który robi dobrze pomiary nie zarobisz, weź to pod uwagę że jak nie masz o tym pojęcia i sam nie sprawdzisz poprawności pomiaru łatwo mieć wtopę. Wystarczy jeden źle pomierzony domek lub inwestycja i leżysz, chyba że masz górę pieniędzy bo producentowi trzeba za towar zapłacić a okna lądują w magazynie
-Przeszkolić pracowników? mieć ludzi na początku tej działalności w liczbie mnogiej to pewna plajta
-Punkt okienny żeby wyjść na 0 przy jednej osobie musi robić obroty w wysokości około 50 tys zł netto, przy dobrych układach takie obroty będą może od czerwca do października reszta miesięcy dokładanie ( dobry pracownik biurowy to minimum 2 tys + prowizja, dobry pomiarowiec około 3-4 tys, reklama 4-5 tys) zostaje jakieś 2 tys. rynek możesz zdobyć tylko ceną ( mała marża) bo klient z kasą wybierze znane firmy
-Musisz też wprowadzić drzwi, rolety, bramy bo z samych okien nie zarobisz
Z moich obserwacji rynek okienny się ustabilizował i funkcjonują stare firmy z tradycjami, reszta to wielka wegetacja i pogłębianie długów.

Życzę powodzenia!!!!! Jestem ciekaw czy się uda, zawsze możesz być nowym czarnym koniem na rynku.
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

Witam, nóż mi się otwiera jak czytam takie posty.Za chwilę każdy ważywniak będzie dodawał okno gratis do zakupów ,ja pi....lę co za park jurajski .Pozdrawiam.
Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Szerszel »

Biznes okienny o ile tak go można jeszcze nazwać wymaga czegoś więcej niż tylko lokalu w dobrej lokalizacji :D
2/3 klientów dziś nie trafia bezpośrednio z ulicy a dobrze wyposażony salon jest potrzebny aby w spokoju klienta podpisać umowę. Stawianie na produkt tani to już nie ten czas , jakości tanich okien lepiej żebyś nie poznał !
Jak już bardzo chcesz to na początek zajmij się najpierw dodatkami do okien , mniejsze koszty i ryzyko , może nawet pogodzisz z dotychczasowym profilem działalności.
Jendrek64
Małomówny
Małomówny

Post autor: Jendrek64 »

Powiem tak, masz świetny punkt w super miejscu to wynajmij go na jakieś biuro ubezpieczeniowe , kredytowe czy ajencje PKO itp. i masz święty spokój i czystą kasę albo sam się tym zajmij.
Okna? najpierw około roku popracuj jako montażysta potem drugi rok w biurze handlowym i następnie otwieraj własną firmę jak do tej pory nie zrezygnujesz co jest najbardziej prawdopodobne. W tych czasach to jedyna droga aby prowadzić ten biznes trochę dłużej .
Jendrek

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

bez doświadczenia to się nie pchaj bo polegniesz - takie myślenie skłania ludzi do otwierania takich punktów, psucia rynku cenami a potem zawijka. I rok w rok można zaobserwować otwierające się punkty a potem zamykające. Szkoda tylko, że ludzie tego nie widzą i lecą tam gdzie taniej.
Jak masz zbyt wiele kasy na roztrwonienie to otwieraj - będzie co poprawiać po Tobie.
A tak szczerze jak szukasz kasy to wynajmij lokal lub rób to na czym się znasz.
ODPOWIEDZ