gdzie pozyskać dobrych handlowców?
-
Gość
gdzie pozyskać dobrych handlowców?
Skąd pozyskać dobrych handlowców, najlepiej od razu z siecią sprzedaży? Interesują mnie metody docierania do takich ludzi, oczywiśicie z branży okiennej.
-
lila
Cóż, najlepiej wyrwać takich handlowców od kogoś kto ich ma bo istotne jest to żeby byli aktywni. Po drugie zorientuj sie jaka firma w Polsce ( lub w twoim regionie) najszybciej rozwija swoją sieć sprzedaży i uderz tam. Co prawda wątpię żeby udało sie przekonać dobrego ( podkreślam dobrego) handlowca bo jak jest dobry to go obecna firma nie puści. Było już kilka firm którym wydawało się, że można zrobić sieć i handlowca kopnąć w tyłek, ale te firmy prowadziły buraki i ani tych buraków ani ich firm nie ma. Po porostu nie rozumieli, że 80% prowizji handlowca to podatek za to, że nigdzie indziej nie pójdzie. Ale waracając do meritum sprawy - ten ma świetnych handlowców kto szybko rozwija sieć - samo się nie dzieje.
-
mazak
Kiedyś byłem handlowcem, teraz jestem dealerem, ale w pełni zgadzam się z lilą. Dobrzy handlowcy są na wagę złota, zatem nikt przy zdrowych zmysłach nie odda swoich najlepszych handlowców. Pytanie tylko brzmi czy ci którzy maja tych dobrych handlowców potrafili tak ich związać ze swoją firmą żeby ci handlowcy się sami nie urwali ( tak jak ten żeglarz wyżej ). Wszakże każdy ma swoją cenę. Ale.. jak ktoś opiera swoja sprzedaż na budowaniu sieci poprzez handlowców to dobrych nie odda, tak jak nie sprzedaje sie najlepszych koni ze stajni. Pozdrawiam i życzę powodzenia w rekrutacji łowco głów.
-
Gość
kto teraz oddał by handlowców? przyszły rok to wielka niewiadoma i ktos by zdecydował sie na utratę handlowca z siecią którą stworzył bo taki z reguły jest finał. Wydaje mi sie, że już ta swiadomość dotarła do właścicieli firm, a do tych co nie dotarła, albo slepo ufaja we własną wielkość to i tak bez znaczenia bo wiadomo że szybko sie przekonają jak jest.
-
Gość
-
Duch
-
satchmo
Cześć Duchu!
Masz absolutną rację! Zakazy konkurencji obwarowane są zabezpieczeniami w postaci kar finansowych. Osobiście kilka razy spotkałem się z ofertą pracy dla nowej firmy z zapewnieniem pokrycia w/w kar. Tak naprawdę dobrego handlowca poznać po tym, że nie w głowie mu działaność konkurencyjna (szkodliwa) w stosunku do firmy, w której pracował poprzednio. Dobry handlowiec wie, że dla 90% firm konkurencyjnych wart jest tyle co jego sieć sprzedaży. Bardzo często zdarzało się, że jakiś handlowiec został zatrudniony w nowej firmie, przejmował klientów i wylatywał. Ryzyko dla handlowca jest ogromne. Moim zdaniem taki zabieg (przejmowania klientów) może przeprowadzić raz, góra dwa. Potem traci wiarygodność dla swoich oidbiorców. Reasumując. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepsi handlowcy to ci, których sam zatrudnisz, wyszkolisz, umotywujesz i zwiążesz z firmą na tyle mocno, że nie będą chcieli robić nic innego. To oczywiście kosztuje ale się opłaca.
Masz absolutną rację! Zakazy konkurencji obwarowane są zabezpieczeniami w postaci kar finansowych. Osobiście kilka razy spotkałem się z ofertą pracy dla nowej firmy z zapewnieniem pokrycia w/w kar. Tak naprawdę dobrego handlowca poznać po tym, że nie w głowie mu działaność konkurencyjna (szkodliwa) w stosunku do firmy, w której pracował poprzednio. Dobry handlowiec wie, że dla 90% firm konkurencyjnych wart jest tyle co jego sieć sprzedaży. Bardzo często zdarzało się, że jakiś handlowiec został zatrudniony w nowej firmie, przejmował klientów i wylatywał. Ryzyko dla handlowca jest ogromne. Moim zdaniem taki zabieg (przejmowania klientów) może przeprowadzić raz, góra dwa. Potem traci wiarygodność dla swoich oidbiorców. Reasumując. Z mojego doświadczenia wynika, że najlepsi handlowcy to ci, których sam zatrudnisz, wyszkolisz, umotywujesz i zwiążesz z firmą na tyle mocno, że nie będą chcieli robić nic innego. To oczywiście kosztuje ale się opłaca.
-
Charlie
[b]sales makes the world[/b]
Polecam kontakt z handlowcami poddostawców - oni sporo wiedzą na temat sieci sprzedaży PRODUCENTÓW okien i ludzi, którzy nią zarządzają.
Czy interesuje Cię sprzedaż na Warszawie ? Znam chłopaka z siecią sprzedazy o obrotach ok. 400.000,00 PLN w sierpniu. Cieszę się, że rozumiesz o co chodzi w kapitaliżmie. Pozdrawiam
Czy interesuje Cię sprzedaż na Warszawie ? Znam chłopaka z siecią sprzedazy o obrotach ok. 400.000,00 PLN w sierpniu. Cieszę się, że rozumiesz o co chodzi w kapitaliżmie. Pozdrawiam
-
Duch
Polecam kontakt z handlowcami poddostawców - oni sporo wiedzą na temat sieci sprzedaży PRODUCENTÓW okien i ludzi, którzy nią zarządzają.
Charlie piszesz o obrotach jednego Dealera, czy całej sieci sprzedaży w mazowieckim. Jeżeli o całej sieci - to
A co do Handlowców poddostawców to mogą wiedzieć gdzie mają Dealerów ale nie o obrotach- ( chyba, że to " Garaż").
Nikt z liczących się Producentów, nie chwali się obrotami poszczególnych Dealerów swoim Dostawcom....
Zastanów się co piszesz i o jakiej sieci
Pozdrowionka
Charlie piszesz o obrotach jednego Dealera, czy całej sieci sprzedaży w mazowieckim. Jeżeli o całej sieci - to
A co do Handlowców poddostawców to mogą wiedzieć gdzie mają Dealerów ale nie o obrotach- ( chyba, że to " Garaż").
Nikt z liczących się Producentów, nie chwali się obrotami poszczególnych Dealerów swoim Dostawcom....
Zastanów się co piszesz i o jakiej sieci
Pozdrowionka
-
Charlie
...mało wiesz a ujadasz !!!Duch pisze:Polecam kontakt z handlowcami poddostawców - oni sporo wiedzą na temat sieci sprzedaży PRODUCENTÓW okien i ludzi, którzy nią zarządzają.
Charlie piszesz o obrotach jednego Dealera, czy całej sieci sprzedaży w mazowieckim. Jeżeli o całej sieci - to![]()
![]()
![]()
Nikt z liczących się Producentów, nie chwali się obrotami poszczególnych Dealerów swoim Dostawcom....![]()
![]()
![]()
Zastanów się co piszesz i o jakiej sieci![]()
![]()
Pozdrowionka
-
Gość
zainicjowałem ten temat ponieważ chciałem przeczytac opinie tych którzy mają jakiekolwiek pojęcie o HR i poszukiwaniu dobrych ludzi do pracy, ale najwyraźniej nawet na taki temat "inteligentni inaczej" muszą się wypowiadać. Na tym poratlu zawsze można otrzymać porcję bezinteresownej zawiści i tarfić na typowych buratino. Panowie spójrzcie jaki był temat. Proszę o wypowiedzi w teamacie.
-
satchmo
To też właśnie napisałem. Jeżeli chcesz mieć dobrych lojalnych handlowców to znajdź ich spoza branży najlepiej zaraz po studiach daj samochód laptopa i komórke dobre wynagrodzenie. Zatrudnij do tego człowieka, który ich wyszkoli i będzie umiał nimi zarzadać i wtedy będziesz miał sieć sprzedaży. Oczywiście koszty poniesiesz duże. Ale taki jest koszt dobrych handlowców. Jeżeli ktoś będzie nielojlany wobec swojego procodawcy i przejdzie do Ciebie to jaką masz gwarancję, że nie zrobi tego ponownie dla kogoś innego. Osobiście sam organizowałem dział sprzedaży w jednej z dużych firm i robiłem dokładnie to co wcześniej napisałem. Efekt końcowy to solidna, duża sieć sprzedaży zarządzana przez dobrych przedstawicieli. Ale musisz zrobić to dobrze. Jeżeli nie masz doświadczenia, albo nie czujesz się na siłach zarządzać przedstawicielami to zatrudnij do tego kogoś ale to musi być mistrz świata w dowodzeniu. Przedstawiciele to bardzo delikatna i niebezpieczna materia.
konsultacje [email protected]
konsultacje [email protected]
-
Duch
-
handlowiec 111
-
Someone
-
hary
dobry handlowiec to towar na wagę złota, jeżeli odchodzi z jakiejś firmy to tylko dlatego, że albo mu słabo płacą, albo chcą go wyrolować na prowizji. Handlowcy to najemnicy, ale wystarczy płacić im dobrze i bez przewałów i masz kasy jak lodu. Poza tym statystyczne badania wiele mówią na tematy relacji handlowców z klientami i jak ktos mysli że jak pogoni handlowców z firmy a klienci zostaną to grubo sie myli. Kazdy handlowiec z wynikami szybko znajdzie pracę i klientów zabierze to wiadomo i tak sie dzieje. Dlatego jak ktoś wyżej napisał to bardzo delikatna materia. Aha, jeszcze jedno - na całym świecie jest tak że handlowycy zarabiaja bardzo dużo nawet wiecej od swojego prezesa. Dlaczego? Bo to oni zapewniaja sprzedaż i rozwój firmy. poza tym ich praca jest finansowo najbardziej wymierna - widać dokladnie ile przynieśli do firmy. Ja swoim płace bardzo dobrze, a sprzedaż rośnie w bardzo szybkim tempie.
-
handlowiec
-
Gość
-
Gość
-
Gość
-
Gość
-
handlowiec
-
Gość
-
Charlie
BRAVO - i taki styl zarządzania (powszechny w USA) polecam każdemu właścicielowi jakiejkolwiek firmy. HANDLOWIEC TO JEDYNE STANOWISKO W FIRMIE PRZYNOSZĄCE ZYSK - RESZTA TO KOSZTA !!!hary pisze:dobry handlowiec to towar na wagę złota, jeżeli odchodzi z jakiejś firmy to tylko dlatego, że albo mu słabo płacą, albo chcą go wyrolować na prowizji. Handlowcy to najemnicy, ale wystarczy płacić im dobrze i bez przewałów i masz kasy jak lodu. Poza tym statystyczne badania wiele mówią na tematy relacji handlowców z klientami i jak ktos mysli że jak pogoni handlowców z firmy a klienci zostaną to grubo sie myli. Kazdy handlowiec z wynikami szybko znajdzie pracę i klientów zabierze to wiadomo i tak sie dzieje. Dlatego jak ktoś wyżej napisał to bardzo delikatna materia. Aha, jeszcze jedno - na całym świecie jest tak że handlowycy zarabiaja bardzo dużo nawet wiecej od swojego prezesa. Dlaczego? Bo to oni zapewniaja sprzedaż i rozwój firmy. poza tym ich praca jest finansowo najbardziej wymierna - widać dokladnie ile przynieśli do firmy. Ja swoim płace bardzo dobrze, a sprzedaż rośnie w bardzo szybkim tempie.
-
handlowiec
hary pisze:dobry handlowiec to towar na wagę złota, jeżeli odchodzi z jakiejś firmy to tylko dlatego, że albo mu słabo płacą, albo chcą go wyrolować na prowizji. Handlowcy to najemnicy, ale wystarczy płacić im dobrze i bez przewałów i masz kasy jak lodu. Poza tym statystyczne badania wiele mówią na tematy relacji handlowców z klientami i jak ktos mysli że jak pogoni handlowców z firmy a klienci zostaną to grubo sie myli. Kazdy handlowiec z wynikami szybko znajdzie pracę i klientów zabierze to wiadomo i tak sie dzieje. Dlatego jak ktoś wyżej napisał to bardzo delikatna materia. Aha, jeszcze jedno - na całym świecie jest tak że handlowycy zarabiaja bardzo dużo nawet wiecej od swojego prezesa. Dlaczego? Bo to oni zapewniaja sprzedaż i rozwój firmy. poza tym ich praca jest finansowo najbardziej wymierna - widać dokladnie ile przynieśli do firmy. Ja swoim płace bardzo dobrze, a sprzedaż rośnie w bardzo szybkim tempie.
Może chcesz przyjąć jeszcze jednego do swojej firmy, zapewniamdużą sprzedaż
-
Gość
Re: gdzie pozyskać dobrych handlowców?
JA SOBIE SAM ICH SZKOLE W PEŁNYM ZAKRESIE, A JAK MAM LEPSZEGO TO GORSZEGO ZWALNIAM IDZIE DO KONKURENCJI I NA STRCIE JEST GWIAZDĄ PIERWSZEJ WIELKOŚCI. DLATEGO JESTEM SPOKOJNY O SWOJĄ POSADĘ. BO JEŚLI ŚMIECI PO MNIE SA GWIAZDAMI TO NIE MAM SIE CZEGO OBAWIAĆ ZE STRONY "konkurencji" POZDRAWIAM.Anonymous pisze:Skąd pozyskać dobrych handlowców, najlepiej od razu z siecią sprzedaży? Interesują mnie metody docierania do takich ludzi, oczywiśicie z branży okiennej.
JAK BYŚ CHCIAŁ MÓJ NR. TEL. 2* W RYNNE +RAZ W PARAPET
-
Gość
Re: [b]sales makes the world[/b]
Charlie pisze:Polecam kontakt z handlowcami poddostawców - oni sporo wiedzą na temat sieci sprzedaży PRODUCENTÓW okien i ludzi, którzy nią zarządzają.
JEŚLI SIEĆ ROBI 400 TO NIEWIELE W MNIEJSZYM MIESCIE NIE SCHODZĘ PONIŻEJ 200 OD KWIETNIA DO KOŃCA ROKU. DO TEGO W MIĘDZYCZASIE BUDUJĘ SIEĆ. PODOBA MI SIĘ TO CO ROBIĘ BO JAKL MÓJ SZEF DAJE MI WYPŁATE TO POTEM MA ZAWAŁ, A WSZYSTKIM KTÓRYM POWIE ILE SPRZEDAŁEM W TYM MIESIĄCU OPADAJĄ SZCZĘKI, A JA STOJĘ OBOK I CZUJĘ SIĘ JAK MAŁYSZ Z KRYSZTAŁOWĄ KULĄ. NIEZŁA JAZDA POLECAM
-
Gość
Anonymous pisze:jezeli masz taki obroty w miesiacach I,II,III,IV to jetses geniuszem ?handlowiec pisze:A co powiecie na to:
jestem handlowcem detalicznym - obrót miesięczny w granicach 80 000 PLN
dodatkowo mam pod sobą kilku dealerów - obrót miesięczny - ok 120 000 PLN
DZIĘKI NIE JA ZACZOŁEM TEN TEMAT, ALE DZIĘKI. MAM PREZENT DLA SZEFA JA=GENIUSZ
-
makko
-
Gość
na pewno mają podpisane z handlowcami umowy o zakazie konkurencji żeby nawet po odejściu z firmy handlowcy nie poszli do kogoś innego, taka umowa precyzuje przez jaki czas nie mogą pracować u konkurencji, ile za to dostaną wynagrodzenia i czy będzie ono płatne z góry czy w innym terminie. tak jest w branży kredytowej, dobry handlowiec może wywalić po odejści całą firmę, a przynajmniej wpedzić ją w poważne tarapanty, dlatego mają podpisane takie umowy i przez rok czy dwa po odejści płaci sie im, a oni nie wyciagają klientów. po dwóch latach klienci się od nich odzwyczają itd.
-
oferta
-
miki
-
Gość
Re: gdzie pozyskać dobrych handlowców?
Anonymous pisze:Skąd pozyskać dobrych handlowców, najlepiej od razu z siecią sprzedaży? Interesują mnie metody docierania do takich ludzi, oczywiśicie z branży okiennej.
-
Duch
-
cdnx
POSZUKUJĘ HANDLOWCÓW - JEŚLI MASZ RYNEK I SPRAWDZONYCH ODBIORCÓW - MYŚLĘ , ŻE JESTEM W STANIE ZAOFEROWAĆ BARDZO DOBRE i KONKURENCYJNE WARUNKI WSPÓŁPRACY . MOJA FIRMA ISTNIEJE OD 15 LAT , A OKNA PRODUKUJE OD 10.
[email protected]
[email protected]