Co sie dzieje?

Tedeum
Czytelnik
Czytelnik

Co sie dzieje?

Post autor: Tedeum »

Czy to juz koniec branzy?
Wszyscy narzekaja. Naprawdę jest taki zastoj? Czy byly juz podobne sezony w przeszlosci.
I czy widzicie jeszcze nadzieje na poprawe sytuacji. Jak oceniacie przyszlosc branzy w najblizszych 5 lat. W koncu to wy jestescie ekspertami i znacie rynek jak nikt.
Duzo okien wymienionych ile jeszcze pozostalo do wymiany na waszym terenie.
Czym lepiej handlowac drewnem czy pcv?
Odpowiedzcie kazde z tych pytan daje juz duzy obraz o tym co sie dzieje i co sie dziac bedzie dalej.

oknoAD

maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Co ma się dziać śnieg sypie luty najlepiej żeby ktoś zarządził
interwencyjny skup okien ale na to bym nie liczył.
Trzeba jechać na wczasy odpocząć ulepić bałwana z dziećmi i czekać
na sezon .Ale jeśli na wiosnę nie zaczną kupować to zrobimy blokady
dróg i zaczniemy wysypywać profile na tory.
A tak poważnie to myśle że zdrowi przeżyją a reszta powinna wziąść
się za politykę.

pozdrawiam MAGGREGOR
tatko
Małomówny
Małomówny

Post autor: tatko »

Jestem przekonany że 2005r zaczął się bardzo dobrze. Zwłaszcza dla firm produkujących okna. Sytuacja finansowa w większości tych firm jest węcz znakomita, przynajmniej z tymi z którymi się zetknąłem. Zaznaczam że nie produkuję okien. Dla zbadania sytuacji na rynku wziąłęm udział w przetargu. Moje zdziwienie było ogromne. Negocjując ceny z dostawcami słyszę że taniej nie można, że i tak pracują na krawędzi opłacalności. Mam dobre ceny (430 zł netto za 034) zakupu. Klienci są zadowoleni. Jednak teraz wiem że można kupować jeszcze taniej z zyskiem dla producenta. Kilka faktów z przetargu:
Zamówienie dotyczy (dostawa i montaż):
- okna pcv - 530 m2- 300 szt. (60% dwuskrzydłowe, 10% trzyskrzydłowe, 10 dwuskrzydłowe łuki ze szprosami, reszta typówka)
- parapety wewnętrzne - 274 mb
-parapety zewnętrzne - 247mb.
Robota budowlana w Warszawie.
Jak myślicie ile można zoferować za takie zamówienie?
Niech producenci przestaną narzekać na brak opłacalności.
gosc
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: gosc »

Krawat , mówisz o przetargu w który wygrałęś czy tylko złożyłeś papiery

A co do producentów , to ci powiem że nawet przedstawiciele Trasu , Normy czestochowskiej , i innych firm z wielkimi długami mówią że świetnie u nich sie dzieje /działo .

Poczekaj zobaczysz ilu zostanie na rynku.
tatko
Małomówny
Małomówny

Złożyłem papiery, przetarg otwarty, jeszcze nie rozstrzygnięty.
ronald
Małomówny
Małomówny

Post autor: ronald »

maggregor pisze:Co ma się dziać śnieg sypie luty najlepiej żeby ktoś zarządził
interwencyjny skup okien ale na to bym nie liczył.
Trzeba jechać na wczasy odpocząć ulepić bałwana z dziećmi i czekać
na sezon .Ale jeśli na wiosnę nie zaczną kupować to zrobimy blokady
dróg i zaczniemy wysypywać profile na tory.
A tak poważnie to myśle że zdrowi przeżyją a reszta powinna wziąść
się za politykę.

pozdrawiam MAGGREGOR

Maggregor jesteś WIEEEE...ELKI !!!

tatko
Małomówny
Małomówny

Tak myślałem że nikt z "wielkich tego świata" nie odezwie się na mój post. Zdaję sobie sprawę że przetargi rządzą się swoimi regułami, tylko to co się w nich wyprawia woła o pomstę do ............. .Pozostaje tylko użalać się na ludźmi którzy będą realizować to zamówienie. Panowie prezesi jeżdżący klasą s śpią i bawią się dobrze. Montażyści wysłani na trzy miesiące "na roboty" cieszą się z lekkiej roboty, wystawnych przyjęć i mieszkania w luksusowych hotelach ***** typu buda dostając za swoją pracę wynagrodzenie równe prezesom.
maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

Tatko ,
Dwie sprawy .
Producenci mają teraz lepiej niż np. kilka miesiecy temu tylko z jednego powodu . Niski kurs EURO . A wiadomo że z przelicznika EURO kupuje się prawie wszystko do produkcji okien (może z wyjątkiem szkła) . Euro poniżej 4 zł to dla nich błogosławieństwo . To tak jakbyś nagle 10% zniżkę na profile dostała czy okucia . Ale są czynniki stałe które nie podlegają różnicom kursów jak niektóre elementy potrzebne do produkcji okien , czy pensje pracowników czy koszta utrzymania czy ogrzania hal produkcyjnych . Ropy też nie kupujesz za EURO . Więc też nie mają niesamowitego pola do popisu . OBniżają cene żeby minimalizować straty , myślą że nadrobią obrotami . A to jest błąd znam paru takich co się wyłożyli na podobnym mysleniu
Po drugie styczen jak styczen ten okres jest taki sam od kilkunastu lat ale jest jedno ale . Słaby rok 2004 i teraz jeszcze zima . Producenci którzy bazują na sieci sprzedaży mają czkawkę po 2004 a przedłużająca sie zima tylko zwiększa częstotliwość tej czkawki . Niektórzy dotrwają do sezonu , dla niektórych to będzie ostatni sezon . I tak co roku .
Maxio
ODPOWIEDZ